Se pare că norvegienii iubesc prăjiturile cu nuci, în special migdale și cu cremă, așa cum este cea despre decoperită în cafeneaua cu cărți din Bergen.
Lângă cele două cafele am luat o prăjiturică extrem de galbenă care (…) a fost cea mai bună prăjitură gustată anul acesta. Crema nu este cu lămâie ci este gălbenuș de ou frecat cu zahăr, amestecat cu vanilie, iar blatul este cu nucă și probabil albuș de ou.
Din fericire, Salmi a descoperit cum se numește prăjitura, care între noi fie vorba nu este tocmai o dovadă de creativitate norvegiană: prăjitura cu cremă galbenă sau tarta succes (Suksessterte). Rețeta este foarte simplă, clasică aș spune și îmi aduce aminte de prăjiturile mamei, care întotdeauna începeau cu separatul gălbenușului de albuș.
Prăjitura cu cremă galbenă
(pentru o formă de 24 cm)
Blat:
- 4 albușuri de ou
- 150 g zahăr pudră
- 150 g migdale măcinate grosier
Crema:
- 100 ml frișcă lichidă
- 125 g de zahăr
- 4 gălbenușuri de ou
- 1 păstaie de vanilie sau 2 lingurite zahar vanilat
- 150 g unt
Se preîncălzește cuptorul la 175°C. Se unge o formă de 24 cm în diametru. Zahărul pudră se amestecă cu migdalele mărunțite în robot (eu am folosit o pudră de migdale comercială). Albușurile se bat spumă și se amestecă cu praful de migdale și zahăr. Se toarnă amestecul în forma pregătită și se coace pentru 30-40 de minute.
Păstaia de vanilie se taie în jumătate și cu lama unui cuțit se culeg semințele care se amestecă cu găbenușurile, frișca lichidă și zahărul într-o crăticioară, la foc mediu. Se amestecă bine până când se formează o cremă mai groasă (5-10 minute). Se răcește ușor și se adaugă untul, după care se ține la frigider până se răcește blatul.
Sfat:
Pentru a obține o cremă mai groasă se recomandă prepararea cremei cu o zi înainte pentru a se întări peste noapte la frigider. Altă variantă este să nu desfaceți complet inelul formei blatului, turnată crema răcită și păstrată prăjitura la frigider peste noapte.
Rezultat:
Eu am ignorat sfaturile, iar crema mea a fost cam lichidă în prima zi, când n-am rezistat să nu tai prăjitura. A doua zi se solidificase atât de frumos, dar din păcate într-un strat mult mai subțire. Însă, în continuare zic că este una dintre cele mai bune prăjituri gustate. Din păcate ouăle mele au fost comerciale și nu foarte galbene. Eu am folosit semințe de vanilie, așa că crema mea a ieșit galben-deschis cu puncte negre.
o aşteptam… şi culmea, o ştiam! :))) de la saşi… cât de „internaţionali putem fi! 🙂
şi mai am eu o variantă la prăjitura aceasta, cu foi de napolitane se face, iar crema fără frişcă, doar gălbenuşuri şi zahăr pe bain marie, plus unt… iar blatul se pune între două foi de napolitană. apropo, blatul de albuş cu nucă- migdale şi zahăr la noi se numeşte „pâinea studentului” tot de la tanti helga şi erika luate.
pentru o cremă mai galbenă poţi folosi un vârf de cuţit de şofran iranian. 😉
Sa stii ca m-am gandit sa pun sofran, dar n-am decat varianta de firisoare, as fi putut pune niste pudra de turmeric, dar am zis sa fac intai varianta lor. Vlad zice ca reteta e de fapt ruseasca, ca el a mancat cand era mic :))
păi şi eu tot din copilărie o ştiu! :))
n-ai pulbere de şofran de la stambul?
Ba da. Dar am uitat de punguta. Ai dreptate!
🙂 vezi, vezi… fusesem io prin dulapuri. :))
:)))))))) Vai de mine cand vor ajunge toate in cutii, nu o sa mai gasesc nimic! Deja ma plang si nici macar n-am inceput sa triez lucrurile!
deci crema aia vine facuta complet la rece? e ok cu asa multe galbenusuri crude? ma tenteaza reteta, dar vreau sa fiu sigura ca o fac bine:))
Nuuu, se freaca pe foc pana se ingroasa, apoi se da la rece!
Greseala mea, am uitat sa scriu ca biata craticioara trebuia sa fie pe foc :)) Am adaugat acum. Multumesc, Sim!
oh, super. acuma inteleg:) mersi
[…] multe planuri, ieri am făcut o pâine foarte gustoasă, simplă, iar duminică am reușit să fac prăjitura cu cremă galbenă despre care vorbeam săptămâna trecută. Am testat o rețetă de gløgg primită de la un […]
Nici numai tin minte cand am mancat ultima data, stiu doar ca este foarte gustoasa.Mersi pentru reteta.