Budincă din pâine

De vreo câteva săptămâni (deja!) poftesc la friganele sau pain perdu, cum vreți să le numiți, adică pâinea cu lapte și ou prăjită în tigaie, care pune ficatul la muncă serioasă. Doar că am vrut ceva mai altfel, poate nu chiar prăjită ci o variantă mai light, mai aromată și în care să folosesc cât mai multe ingrediente îmbătrânite. De sărbători am tot văzut rețete de budică din păinea întărită, așă că am zis de ce nu: e cazul să ne mai și distrăm un pic. Așadar, să fim creativi:

Budinca din paine

Budincă din pâine 

  • jumătate de păine (6-8 felii)
  • 2 linguri de migdale feliate
  • 2 linguri de stafide
  • 2 linguri de fulgi de cereale
  • 200g de fructe de pădure (eu am avut congelate)
  • 2 linguri de zahăr
  • 3 ouă
  • 350 ml de lapte
  • 75g de unt
  • o păstaie de vanilie
  • condimente (cardamom)
  • miere

Într-o tavă pentru cuptor am aranjat bucățele de păine (care la mine era chiar uscată, se apropia ușurel de noțiunea de crutoane), peste care am împrăștiat migdale, stafide, cereale și fructe de pădure.

Budinca din paine

Se încăzește lejer untul, laptele și păstaia de vanilie spintecată în două. Separat se amestecă zahărul cu ouăle, apoi se incorporează treptat laptele cu vanilie. Crema se toană peste bucățile de pâine, peste care se pune cardamom (sau scorțișoară, dacă preferați).

Eu am adaugat și un pic de miere pentru că nu eram sigură cât de dulce este. Ar fi mers chiar mai multă, dar depinde de gustul fiecaruia. Și am adaugat vreo 2 linguri de rom negru. 

Se lasă la temperatura camerei cam 30-40 de minute, apoi se coace la 160°C timp de 30-40 de minute (depinde de cuptor), timp în care miroase extraordinar în casă.

Budinca din paine Budinca din paine

Rețeta asta este adaptată pe gustul nostru după Bread & Butter Pudding / BBC Good Food, unde propuneau o variantă mai complicată, cu unsul tăvii și fellilor de păine cu unt, apoi pusă crema. La mine a mers perfect și fără să stau să ung fiecare felie de pâine, fără să am probleme s-o tai din tavă.

7 comentarii

  1. Foarte simpatica si … colorata reteta! Noi am mai folosit painea uscata ca baza pentru o pizza incropita cu ce mai era in frigider! Dar de abordarea asta nu am auzit! Multumesc de idee 🙂
    Zile minunate sa ai!

    Răspunde
  2. am facut si eu ceva asemanator dar cu mere si din cornurile pe care le primeste copilul la scoala si se tot adunau in frigider. a fost pe placul lui si sigur voi mai face.

    Răspunde
  3. eu am făcut ceva asemănător, dar cu cozonac rămas de la sărbători.
    culmea, deși tradițional, noi nu ne prea dăm în vânt după cozonac, așa că mereu rămâne de izbeliște.
    o să fac și cu pâine, să vedem cum este. 🙂

    Răspunde

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Gravatar
Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s