Drumuri de 3 zile – Irlanda de Nord (III)

Giants Causeway a fost formata in urma cu 50-60 de milioane de ani, cand in Antrim existau vulcani activi. Bazaltul topit a format un imens platou de lava vulcanica, care atunci cand s-a racit s-a contractat asa cum pateste noroiul la soare si s-au format aceste coloane de bazalt hexagonale, fragmentate si orizontal ca biscuitii intr-un pachet.

Legenda spune ca de fapt un urias local, Fionn mac Cumhail (Finn McCool), fiind provocat de un urias scotian, Benandonner, a construit un pod peste mare (Causeway) ca sa se duca sa-l bata. Pe drum a inceput sa afle ce puternic si maret e scotianul i s-a facut frica si a facut cale intoarsa. Dar scotianul, vazand ca Finn nu mai vine, termina el podul si trece marea ca sa-i ceara socoteala. In disperare, Finn cere ajutorul nevestei (sic!) care ii zice sa construiasca un patut de bebelus urias si-l imbraca in bebe. Cand vine scotianul, nevasta ii zice ca este plecat cu treburi, dar sa intre in casa si sa-l astepte ca nu dureaza mult si ii prezinta „bebelusul” familiei. Eh, cand vede cat de mare e „bebelusul” scotianului incep sa tremure genunchii gandindu-se la cat de mare trebuie sa fie „tatal” si o ia la goana spre Scotia, daramand podul in spatele lui ca sa nu fie urmarit. In confirmarea legendei stau marturie coloanele de bazalt foarte similare gasite in Fingal’s Cave pe insula Staffa, in Scotia.

Autobuzul va lasa in parcarea Centrului de vizitatori, care este in constructie, dupa ce vechea cladire a ars in 2000, apoi puteti cobori dealul cu auto-piciorul, ceea ce am facut noi, manacand niste sandviciuri cumparate de la chioscul parcarii. Exista si un restaurant, dar noi am preferat sa pierdem timpul printre pietre. Drumul inspre Giants Causeway ofera o priveliste foarte frumoasa si merita strabatut. Insa pentru cei care au bebelusi sau nu vor sa faca un efort de 15 minute, pot lua un autobuzel modern care costa 1 lira / drum (deci 2 lire dus-intors). Noi l-am luat la intoarcere ca sa vedem cum e si pentru ca eram in intarziere.

Chimney Stacks

17 comentarii

    1. Cred ca nu sunt chiar asa de scumpe zborurile din Romania in Irlanda si poti sa vezi Giants Causeway fie din Belfast (18lire), fie din Dublin (65€). Doar ca e mai scump din Dublin, insa calatoria e mai lunga si vezi si Dublin si Belfast (rapid, mai mult in trecere).

    1. este totusi nordul Irlandei langa apa sarata si cu multe vanturi, prea multa verdeata nu cred ca e nici vara. Dar sigur e mai multa decat in februarie 😀

  1. Citeam chiar saptamana trecuta despre aceste formatiuni de provenienta vulcanica 🙂 Foarte frumoase pozele! Si legenda e amuzanta 🙂

    1. legenda imi era oarecum cunoscuta, dar a fost absolut grozav sa o aud povestita cu accent irlandez si apoi sa vad cu ochii mei coloanele.

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s