Duminica alaturi de Brandusa

O zi foarte plina duminica asta, cu foarte multi prieteni adunati aici, in jurul meu, dar mai ales cu o invitatie speciala, care m-a bucurat foarte mult. Astazi am fost invitata la Brindusa, pentru o duminica alaturi de prieteni. Am tot stat si m-am gandit ce sa duc in vizita si apoi am gasit! Am pregatit fondue, care aici in orasul meu de adoptie este intotdeauna un prilej de sarbatoare. Asa cum pentru asiatici exista ceremonia ceaiului, pentru elvetieni exista fondue. Acesta se serveste dupa un protocol bine stabilit si cu instrumentar adecvat: o craticioara speciala, numita caquelon in care se prepara fondue-ul pe foc, apoi se mentine calda pe masa cu ajutorul unei instalatii ca de mini-grill si se serveste direct din craticioara cu ajutorul unui furculite cu coada lunga, adaptate linguritului in oala. Pentru fiecare craticioara exista 4 musterii dispusi sa-si imparta hrana. Fondue-ul se poate servi cu piper sau boia, pe care ti le torni in farfurie si-ti asezonezi dumicatul! Atentie, insa! Nu ai voie sa scapi bucatica de paine din furculita in craticioara. Daca se intampla trebuie sa dezbraci un articol de imbracaminte de pe tine 😀 cel putin asa mi-a zis mie seful cand am impartit cu tot grupul de colegi un fondue la un restaurant de langa facultate!

Dupa ce se lingureste toata crema de branza, partea care ramane pe fundul craticoarei, anume pojghita/crusta branza intarita ca un biscuite se numeste la religieuse (adica calugarita, in franceza) si este la mare pret printre localnici. Exista foarte multe tipuri de fondue, dar colegii nostrii ne-au sfatuit ca cea mai buna varianta este moitié-moitié. Mai multe detalii despre reteta de fondue cititi aici, la Brindusa.

23 de comentarii

  1. imi place la nebunie cu branza…mai mult decat cu ciocolata , desi sunt o devoratoare de ciocolata , imi plac branzeturile mult mai mult :)…in special cele cu mucegai !

    • Cel cu ciocolata este mult mai recent si cred ca am gustat o singura data, dar cel cu branza a devenit aproape o traditie. De fapt, este o traditie pentru aproape toate mesele „de afaceri” in oras.

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s