Proiect de adoptie. In Lumea Mare

Publicat de

Am adoptat Geneva! Oricât de absurd ar suna această sintaxă, aproape poetică, pentru unii greu de înţeles este de fapt un proiect din Lumea Mare început în octombrie 2011. Mi s-a părut interesantă abordarea şi mi-a plăcut modul în care au pus fetele problema, iar drept urmare am decis să mă implic trup şi suflet.

Ce înseamnă de fapt a adopta? Printre înţeles standard, acela de a primi în familie cu drept de copil legitim o fiinţă de care să să ai grijă, se află şi „a alege cu predilecție”. E adevarat ca acest sens (marcat in rosu) este mai putin utilizat in limba romana, si ca atare probabil mai putin cunoscut. Dar, aceasta este de fapt ideea proiectului şi ceea ce am făcut şi eu. Dintre toate orăşele pe care le-am vizitat şi mai ales dintre puţinele în care am locuit, Geneva este locul meu de suflet, a devenit o parte din mine, mi-a schimbat modul de a mă comporta sau gândi. Am acceptat de bună voie să devin o parte din Geneva şi am ales să împart cu cei din jurul meu felul în care acest oraş îşi trăieşte viaţa, pentru că din punctul meu de vedere un oraş are viaţă, iar când încetează să mai trăiască devine o ruină.

ADOPTÁ vb. I. tr. 1. A înfia un copil. 2. A-și însuși felul de a vedea sau de a se comporta al cuiva, a accepta o părere, o metodă ♦ A alege cu predilecție, a admite ♦ A accepta (prin vot). [P.i. adópt, 3,6 -tă, conj. -te. / < lat. adoptare, cf. fr. adopter, germ. adoptieren].
(Surse: Dictionar de Neologisme (1986); Marele Dictionar de Neologisme (2000); Dex on-line)

Asadar, ca sa sumarizez, referindu-ne strict la definitia din DEX:
1) considerand sensul mai putin uzitat (A alege cu predilecție), termenul folosit de cei de la Lumea Mare este nu doar poetic ci extrem de adecvat
2) considerand sensul comun al cuvantului (A înfia un copil), termenul nu este nici asa deplasat sau mai putin riguros fiindca adoptia presupune angajament, resposabilitate, ingrijire.

de vizitat … la momentul potrivit!

11 comentarii

 1. Kadia, multumesc pentru raspunsul in care-ti justifici adoptarea ideii fetelor din Lumea mare.

  A alege cu predilectie spui, dar CE ANUME a alege cu predilectie, orice? Stilul vestimentar, dieta pt. slabit, ideea fetelor sau a alege orasul, tara? Sau crezi ca la limita, se potriveste la orice? Pai na, atunci io o adopt pe Regina Angliei, se pune de o adoptie poetica?

  Cand exista: patria adoptiva, orasul adoptiv, tie ti se pare ca suna poetic inversul: Am adoptat Franta, Am adoptat Parisul? Patria sau orasul adoptiv nu se refera la “a alege cu predilectie” ci la a fi asimilat, a te integra intr-o noua tara sau oras, prin urmare a spune ca tu adopti Geneva automat trimite la faptul ca Geneva se integreaza, se asimileaza in nesfarsitul sau abisul tau.

  Poti sa te simti adoptat de Paris, poti adopta stilul de viata parizian, dar cum poti sa adopti Parisul daca esti cu toate acasa? Zic si io. Tu zici ca poti. In fine.

  1. am aderat la proiectul fetelor, fiindca mi-a placut ideea lor de a adopta (=a selecta, a alege cu predilectie) un loc pe care sa il prezint cititorilor si despre care sa scriu in mod regulat prezentand diferite fatete descoperite de mine.
   Atata timp cat in DEX cuvantul are si sensul de a alege, eu ma simt justificata sa il folosesc ca atare. Inteleg ca pe tine te deranjeaza folosirea cuvantului in acest sens, dar stiu sigur ca e posibil sa scrii o scrisoare catre unul din institutele de lingvistica ale Academiei Romane, si sa sugerezi elaborarea sensului din dictionar. Poti gasi informatii suplimentare aici: http://www.lingv.ro sau aici: http://www.acad-cluj.ro/institut_lingvistica_istorie_literara.php

 2. Dragutz subiect, eu inteleg ideea dar (si stii ca eu nu critic, doar ma bag si eu in aceasta dicutie sa iti spun ceea ce eu cred cu privire la aceasta exprimare) trebuie sa iti spun ca sunt de acord de doamna MicileVacante.
  De ce? Am sa ma explic.

  Se poate „ca unul dintre intelesurile in limba romana este „a alege cu predilectie” dar , atentie exista la fel si ceea ce se numeste : exprimare corecta .
  Eu cred ca in limba romana poti vorbi despre „oras adoptiv” , este orasul care te-a primit, in care te-ai integrat , care te-a asimilat pana la a deveni : un genovez, un clujean, un amsterdammer, un londonez samd.
  In ceea ce priveste „a alege , a prelua” , poti prelua (si atunci este corecta o exprimare de genul a adopta) o idee, o ideologie, o miscare culturala, deci este corecta o exprimare de genul: am adoptat acea idee, ideea adoptata, ideologia adoptata, etc.
  O idee o poti prelua, ti-o poti insusi, poti adopta un copil (il iei de la parintii lui biologici sau de la casa de copii) dar orasul, tara…te adopta eventual pe tine si nu invers.
  De ce nu consider ca este corecta o exprimare de genul: am adoptat un oras? pai este foarte simplu( nu sunt nici intelectuala si nici lingvista, sunt doar un om ca oricare altul, mediocru care face enorm de multe greseli de scriere si exprimare…–uneori si eu ma intreb cum se face de am ajuns sa scriu ca o analfabeta…, se pare ca nu am invatat niciodata prea bine, adevarul este ca mie nu prea mi-a placut niciodata scoala in mod deosebit :P– si imi spun parerea ca si om simplu caci pana la urma parererile oamenilor simpli conteaza, felul cum majoritatea, vorbitorii unei limbi se exprima, comunica , o limba este vie, ca un organism, traieste! (chiar daca domnii academicieni poate accepta o astfel de exprimare).Din cauza ca aceasta exprimare duce in eroare vorbitorul de limba romana.
  Se produce o confuzie.Aproape nimeni ! nu intelege la prima auzire/citire…despre ce este vorba. Desigur ca acum eu inteleg la ce te referi, da, dar la fel de bine alegerea putea fii alta (mai putin pretentioasa si intr-o exprimare mai clara) ,de exemplu : mi-am gasit locul de suflet, m-am indragostit de un oras ! etc, taramul ales.
  La fel de bine pot intr-adevar si eu spune : am adoptat Olanda,am adoptat Lumea, am adoptat Luna sau am adoptat spitalul 9 sau de ce nu am adoptat vecinul de la coltz pentru ca imi place de el, are ceva enorm de sexy care imi provoaca fiori si m-am hotarat sa-l adopt si sa-i descriu frumusetea zilnic cu cat mai descopar cate ceva despre el. Eu pot spune orice si ma pot exprima cum vreau, poate unii, dupa ce se lamuresc la ce ma refer si inteleg despre ce vorbesc eu acolo, dar asta nu inseamna ca eu ma exprim corect si o exprimare corecta este o exprimare care in general…nu creaza nici un fel de confuzii.

  Uite ca sa iti dau un mic exemplu.Citeam o data o carte de povestioare de Edgar Allan Poe.Si ramasa absolut impresionata de stilul fantastic al acestui om…am inceput sa citesc cu voce tare, sa auda si Michael si i-am zis: fantastic, as vrea sa ajung sa ma pot exprima in acest fel in limba olandeza, este extraordinar, omul acesta a fost un geniu,haha daca as vorbi asa as putea prostii oamenii sa-i fac sa creada ca sunt un geniu.
  Si stii ce mi-a spus Michael?Un om nascut si crescut in limba olandeza?
  A spus: NU! daca ai vorbi asa ar crede lumea ca esti nebuna.
  Intelegi?
  🙂

  Dar este interesanta discutia asta :D, si ideea este foarte interesanta.

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s