Orasul de la capatul lumii

in fata magazinului turistic din Honningsvag se afla statuia lui Bamse (adica ursuletul in norvegiana), un St. Bernard devenit mascota Fortei de eliberare norvegiene din al doilea razboi mondial. Bamse a fost inrolat oficial in Marina Regala Norvegiana in 1940 ca membru al navei Thorodd una dintre putinele vase ce au reusit sa scape si sa se adaposteasca in UK.

Principala indatorire a lui Bamse in Scotia era sa stranga membrii echipajului din bodegile preferate si sa-i aduca inapoi pe nava la timp pentru indatoririle meseriei. Drept urmare, catelul a primit un abonament de autobuz pe care il purta la zgarda si lua autobuzul singur-singurel din Broughty Ferry Road pana in centru in Dundee. Daca nu gasea pe nimeni in barurile respective se intorcea cuminte la vasul lui. Bamse era celebru pentru separarea marinarilor cand se certau, iar in timpul bataliilor statea pe punte langa tun, ceea ce i-a adus un coif de metal facut de „colegii” lui marinari. A salvat doi dintre membrii echipajului, o data aruncand atacantul in apa si a doua data tragand traierul care cazuse peste bord pana la mal. A fost si decorat militar, dar din pacate dupa ce a murit din cauza unei probleme la inimioara. Bamse are doua statui gemene, una in Honningsvag, locul nasterii lui si alta in Montrose, locul unde este ingropat. Statuia din Honningsvag priveste sud-vest spre Montrose, iar cea din Montrose priveste inspre nord-est spre Honningsvag.

Bamse in Honningsvag

Altfel, Honningsvag este un orasel foarte mic, ridicat exceptional la rangul de oras pentru ca abia depaseste 2000 de locuitori, iar legislatia norvegiana considera oras doar daca are 5000 de locuitori. Micul act abuziv face ca acest oras sa se auto-considere cel mai nordic oras din lume, ceea ce Hammerfest (care are 5000 de locuitori), Barrow (in Alaska) si Longyearbyen (pe insulele Svalbard) sa conteste din greu.

trolul de Honningsvag

Pe langa oficiul de turism, cateva magazinase foarte mici, dar destul de bine aprovizionate nu prea gasesti mare lucru prin oras, decat bineinteles excursiile la Nordkapp si Knviskjellodden. In fiecare zi intre 12 amiaza si 5 poposeste Hurtigruten ceea ce face ca orasul sa fie inundat de turisti. Mai sunt si alte vase de croasiera ce poposesc in port, unul dintre cele mai mari porturi (se lauda ei) putand acosta pana la 4 vase uriase (cand zic uriase, ma refer la cel mai mare vas pe care vi-l inchipuiti si mai mariti-l de vreo 3 ori asa), insa noi n-am reusit sa ginim programul acestora. O modalitate de a aflat programul vaselor in port este sa incercati sa faceti o rezervare la Icebarul (ce functioneaza cu program zilnic variabil intre 9-24).

casele din Honningsvag par sa aibe fustitele in vant
bisericuta din Honningsvag
ICE BAR
unul dintre vasele de croziera din port
vase de pescuit in port
peste pus la uscat pe araci din lemn
la capatul lumii

Cum arata soarele de la miezul noptii? Asa!

11 comentarii

 1. V-am mai zis ca ati fost norocosi! Noi nici soare nu am vazut, nici drumul spre Knivskjellodden nu l-am putut face pe considerente de vreme…ce mai! Dar am fost acolo :).

   • Mi-am adus acum aminte ca am scris la un moment dat ca vom innopta in Tromsö…ceea ce era gresit. Nu mi-am dat seama atunci ca Tromsö e departe de drumul pe care mergeam noi, asa ca nu am ajuns pe acolo…

    Voi cum ati mers din Tromsö la Nordkapp? Mi-ar fi placut tare mult sa citesc calatoria voastra pe indelete, inainte de a o face pe a noastra…desi in 2 zile mai multe decat am facut nu aveam cum face…

    • Noi am preferat varianta mai scumpa, dar sigura de a merge cu avionul, dar acum daca as merge a doua data as lua Hurtigruten intre Tromsø si Honningsvag, dureaza cam o noapte dar este mult mai placuta. Cu masina mi se pare un pic obositor si citisem ca exista destul de multe drumuri in constructie si tunele in reparatii, dar am vazut ca voi n-ati avut probleme.

     • Noi suntem calatori cu masina, ne place sa avem libertate de miscare si sa ne organizam noi cum dorim.
      Nu, nu am avut deloc probleme pe drum, nu erau nici drumuri nici tuneluri in constructie care sa ne afecteze. Adica erau, dar pe langa drumuri, construiesc tunele…dar pe drum se circula normal. Intr-un singur loc era o portiune in lucru, vre-un km…

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s