în lumină

Ce poate fi mai frumos colorat decât o bobiţă iridescentă? Nu-i aşa că vă atrage? Aţi vrea să o atingeţi, s-o culegeţi şi să o analizaţi mai indeaproape. Exact pe asta se bazează şi o mică plantă, undeva prin Africa, care produce cele mai intens colorate bobiţe de un albastru metalizat, culoare întâlnită de obicei pe aripioarele fluturaşilor sau ale cărăbuşilor. Si mai interesant este faptul că aceste bobiţe îşi pot păstra culoarea metalizată pentru sute de ani, dar depind de un singur factor: lumina.

{sursa foto}

În general, plantele produc pigmenţi pentru a-şi colora fruntele, florile sau fructele. Iar culorile sunt un sistem de comunicare folosit cam de când au apărut primii prădători şi victimele lor. De aceea, majoritatea fructelor toxice sunt viu colorate, iar bobiţele hrănitoare se ascund în culori terne, care să nu atragă ochii cocheţi ai vreunei păsări în căutare de decoraţii pentru cuib. Curios, nu? Ei bine, boabele astea sunt frumoase, atrăgătoare şi complet inutile. Adică conţin … nimic.

{sursa foto}

Şi totuşi ce are atât de diferit această plantă încât să fie studiată asiduu în condiţiile în care bobitele nu sunt comestibile şi nici nu conţin pigmenţi care s-ar putea extrage şi folosi la altceva? Pentru că modul în care bobiţele „creează” culoarea este unic (cel puţin deocamdată în lumea vegetală): razele de lumină se reflectă pe coaja fructului care conţine câteva straturi microscopice de celuloză dispuse helicoidal la distanţă variabilă. În funcţie de această distanţă apare o culoare sau alta formând în final un curcubeu pixelat. Albastru este culoarea cel mai des întâlnită astfel încât întreg fructul pare de un albastru intens metalizat.

explicatia coloratiei {sursa foto}

Oare în cât timp vom avea în casă bobiţe de Pollia condensata ca decoraţie?

fructele culese in 1974 sau 1961 nu si-au pierdut stralucirea de-a lungul timpului {sursa foto}

Articol scris pentru psi-luneala (detalii aici).

Au mai scris si altii, daca sunteti curiosi: psi, abisurile, almanahe, cammely, Carmen Pricop, Cristian, Dictatura justiţiei, dordefemeie, Incognito, Irealia, Jora, Scorpio, Vero, Dragos.

24 de comentarii

    1. abia s-a publicat articolul in PNAS, dar a batut pragul de popularizare, deci imi inchipui ca deja s-au facut contracte de comercializare. Apar ele in curand.

    1. avand in vedere ca n-a fost descoperita pana acum ma face sa cred ca este suficient de rara incat ar fi mai scumpa ca bumbii de aur din mercerii :))))))

  1. Unde creste planta asta? Poate gasim pe cineva prin blogosfera care locuieste pe acolo. :)) Chiar as fi dispusa sa cheltui niste bani pentru a avea in casa bobite atat de frumos colorate.

    1. in Africa, dar nu stiu exact regiunea. Stiu ca unul dintre exemplare este din Ghana, iar cel cu frunza maronie lunga poate fi vazut in Marea Britanie, la Royal Botanic Garden din Kew. Nu stiu cat de rara este planta, ceea ce influenteaza direct aparitia ei pe piata :))))

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s