in Berlin @ in Rome with love

Publicat de

A două zi în Berlin a început târziu, cu o trezire lentă şi leneşă şi o dorinţă de a testa restaurantul hotelului pentru mic-dejun, unde am discutat programul zilei fără însă să ajungem la o decizie definitivă asupra acestuia. Până la urmă am lăsat picioarele să ne ducă unde ni s-a părut mai interesant. Hotelul nostru este foarte aproape de Ku’damm, ceea ce înseamnă că aproape fiecare dimineaţă va începe cu o vizită pe la zecile de magazine de pa strada comercială, în drum spre metrou. Ne-am hotărât să continuăm de unde am rămas aseară şi astfel, trecand printr-un grup de manifestanti adunati in Potsdammer Platz, ne-am întors la Brandenburg Tor, unde am fotografiat corturile şi concurenţii de la concursul cu role.

demonstranti in Potsdammer Platz
zona amenajata pentru Berlin Maraton langa Poarta Brandenburg

Ne-am hotărât să urcăm în cupola Reichstagului, dar la intrare ni s-a cerut rezervarea. Huh? Am fost îndrumaţi cu mare răbdare la un chioşc alb unde ni s-a arătat o coadă de vreo 100 de persoane ce aşteptau toti cuminţi între bălti şi în miros de budă publică, provenind de la cele din parc amenajate cu ocazia evenimentelor conexe maratonului de mâine. Am decis pe loc un nu hotărât pierderii a cel puţin două ore la coada respectivă pentru a face o rezervare pe la ora 4 pentru că până atunci nu mai rămăsese loc. în schimb, ochind biroul de informaţii unde două fete foarte dispuse să stea de vorbă ne-au asigurat că putem face rezervare pe internet, evitând coada şi orele pierdute degeaba, dar doar cu 3 zile în avans. Pentru noi este absolut ok aşa că preferăm varianta „uşoară” să mergem altă dată.

urcarea in cupola ramane pe alta zi

Ne întoarcem lângă Poarta Brandenburg pentru a savura un cârnat nemţesc lângă un pahar de bere. Eu de obicei nu mă anting de bere, mi se pare prea amară şi în plus am ceva cu drojdiile, care îmi plac doar coapte, în aluaturi. De data asta am primit un Berliner Wiessbier roşie care s-a dovedit a fi extrem de bună, răcoroasă, un pic acrişoară. Cred că-mi schimb părerea şi berea poate are o şansă să fie şi plăcută. Având foamea păcălită pentru o vreme o luăm pe Unter den Linden, pe lângă ambasada franceză, apoi cea rusă şi cea UK foarte bine păzită, până când trecem pe lângă un Dunkin’ Donats, unde n-am rezistat tentaţiei şi ne-am luat câte 2 gogoşele de căciulă. Una am mâncat-o pe loc şi una a ajuns la pachet pentru mai târziu, sau poate pentru mâine.

Mai departe am luat-o pe Frederickstrasse, unde am regăsit un magazin foarte drag inimii mele o librărie imensă, din al cărei magazin englezesc am luat noua carte a lui Terry Pratchett şi ne-am petrecut minute în şir printre cd-urile din raionul clasic. Până la urmă ne-am îndurat să mergem mai departe până aproape de insula muzeelor, unde am cotit pe lângă Bode Museum, că să ajungem la Pergamon. Am nimerit printr-un târg de vechituri de sâmbăta, pe malul Spree-ului si pe sub poduri.

Am trecut printre tarabe până am ajuns la Pergamon, unde am rămas cu gura căscată la coada imensă de la intrare. Era pe lista noastră de azi, dar coada ne-a făcut să ne gândim că vrem să cumpărăm biletele online şi să revenim altă dată.

Pergamon si coada de la intrare

Am continuat pe stradă până când am ajuns la muzeul de istorie, unde nu era coadă şi ne-am petrecut următoarele 3 ore printre tablouri, desene,  artefacte şi documentare nemţeşti despre nemţi. Când am ieşit din nou la „suprafaţă” am dat de stropi mari de ploaie, am fotografiat rapid Berliner Dom şi Altes Museum pentru ca mai apoi sa cumpărăm rapid bilete pentru Humbolt box, unde ne-am plimbat prin rămăşiţele vechiului castel, o sală de lectură şi exponate africane, ajungand pana pe terasa edificului de unde am fotografiat clădirile berlineze din jur, adică din nou muzeele, universitatea, Fernsehturn, Berliner Dom şi o hartă a Berlinului la o scală de 1:750 cu diversele puncte de interes semnalate prin stâlpi cu baloane, asemănătoare cu bulinele din google maps.

Deutsches Historisches Museum
la intrarea in Deutsches Historisches Museum
la intrare in Deutsches Historisches Museum
la inceputuri Deutsches Historisches Museum
in Deutsches Historisches Museum
la iesirea din Deutsches Historisches Museum
Berliner Dom, Fernsehturm, Humboldt Box
Berliner Dom
asa arata Berlinul la 1900
cartile ca exponate in Humboldt Box
vedere de la etajul 3 din Humboldt Box

Aveam neapart nevoie de o cafea aşa că ne-am oprit la cafeneaua de pe terasă, deşi am preferat o masă la interior unde pe lângă cafea, am gustat una dintre cele mai bune supe de dovleac dntre toate cele gustate până acum. Nici puiul care a urmat n-a fost rău, cu un pic de salată şi felii de pâine cu unt. După masă am revenit la etajul 2 unde o mască încăpăţânată ne dădea de furcă şi nu voia să se deschidă că să fie fotografiată în ambele ipostaze. Până la urmă am reuşit s-o facem să se deschidă şi după pozele victorioase am plecat să fotografiem domul pe noapte. Dacă tot am luat-o spre est am hotărât să fotografiem şi Fernsehturm şi să luăm U-bahn din Alexanderplatz până la Potsdammer Platz, unde hotărâserăm să încercăm să vedem un film la cinema, însă nu orice film ci To Rome with love. Ce poate fi mai tipic nouă decât să mergem într-un cinema berlinez că să vedem un film despre … Roma?

panorama spre est
Berliner Dom
Berlin Google Maps
boldurile lui Google pe harta Berlinului
Humboldt Box
Fernsehturm

PS: filmul este haios şi merită văzut în pofida lui Woody Allen, iar internetul rulz când e vorba de rezervări şi bilete cumpărate: câteva clickuri scuteşte câteva minute până la ore întregi de aşteptare.

PPS: Life in pictures s-a reintors.

6 comentarii

 1. am trecut azi pe aici dar aveai „inchis” la comentarii…
  ce sa zic…ati umblat ceva,nu gluma 🙂
  mi-a placut mult de tot Berliner Dom…are ceva majestos in el…il asociez cu o alta constructie celebra dar in acest moment nu pot sa realizez care…
  m-ai omorat cu gogosile alea :))

  1. Imi pare rau pentru comentarii, n-am realizat ca le-am inchis, nici nu prea stiu cum am facut-o :)))
   Gogosile alea mi-au rupt si mie sufletul, mai ales ca in ultima perioada am rezistat destul de bine tentatiei zaharului concentrat, la gohgosile astea nu reusesc sa reszit, mai ales ca le gasesc peste tot. Si mie imi place Berliner Dom, de fapt toata insula muzeelor este deosebit de placuta.

 2. Eu nu prea rezist nici in fata gogosilor obisnuite, de prin Ploiesti. Daca as intalni in drumul meu gogoselele alea, as cumpara o tava. :))
  Parca vorbesti despre timpurile apuse de la noi, cand erau cozi peste tot. :))
  Pare foarte, foarte mare Berlinul.

  1. este foarte mare Berlinul, iar eu ma plimb mai mult in centrul lui, am fost cu multi ani in urma si pe margine la Sanssouci care mi-a placut enorm de mult si sper sa am cateva poze prin folderele de acasa, probabil de data asta nu voi ajunge.

 3. sa mergeti si la muzeul tehnic, daca va plac astfel de locuri, e super. si alaturi mai e un muzeu,am uitat cum ii zice, ceva cu fizica si gravitatie, poti experimenta chiar diverse, noi nu am mai avut timp cand am fost dar ne-am propus sa revenim 🙂

  1. Il am pe lista! Am vrut sa-l vizitam si data trecuta cand am fost in Berlin dar n-am mai apucat, in schimb l-am vazut pe cel din Munchen care este incredibil de reusit, mai ales galeriile de mina, sunt atat de bine facute incat la un moment dat ma apucase frica ca nu mai ies din galeriile alea.

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s