Întâlniri pe Strada Ficţiunii

Am profitat de scurta vacanţă petrecută în Bucuresti pentru a îi cunoaşte pe cei care administrează Strada Ficţiunii. Mi-am dat întâlnire aşa cum era frumos cu Loredana, care m-a invitat la sediul editurii a cărei adresă mi-am notat-o frumuşel în carneţel şi încrezătoare în hărţile din iPhonul meu străvechi am purces la drum înspre Crangasi. Loredana mi-a sugerat, drăguţa de ea, cum s-o iau de la tramvai, dar m-am gândit că mă descurc şi n-am cerut detalii. Pe drum însă am început să mă întreb: oare care o fi clădirea IPROMET? Mă uit după număr, văd un bloc la număr 20A, dar nici o urmă de afiş cum că ar fi vreo editură în zonă. Intru în primul butic care părea „locuit” şi întreb de editura All. Primesc o ridicare din umeri exact în momentul în care mi se încolăcesc neuronii în reţeaua care trebuie şi întreb „dar clădirea IPROMET care este?” Mi se indică clădirea din faţă, urc încântată scările şi dau de … recepţionistă, care îmi cere frumos buletinul. Ei, buletinul meu e expirat pentru că ăsta fusese unul dintre motivele venirii în ţară, numai că mi-am uitat şi buletinul vechi şi certificatul de naştere în Geneva (no comment!) aşa că îi zâmbesc frumos feţei şi îi mărturisesc … că n-am. Nici carnet de şofer şi nici măcar prăpădită de legitimaţie pe care mi-am uitat-o la slujbă în ziua plecării, iar paşaportul nu m-am gândit să-l car după mine. Îi zic a doua dată că poate să o sune pe Loredana, care mă aşteaptă. Fata pare surdă şi îmi arată că trebuie să noteze în caiet măcar numele corect. Îmi vine şi mie mintea de pe urmă şi îi întind cardul ca să copieze numele de acolo. Trec în sfârşit de intrarea bine păzită şi urc cele trei etaje intrebandu-mă filozofic dacă am ratat liftul sau de fapt nu există unul în clădire. Întrebarea a rămas fără răspuns pentru că am uitat s-o adresez şi altcuiva în afara sinelui meu, dar un pic de efort fizic nu strică niciodată.

Editura ALL

Etajul trei pare să-i aparţină în totalitate şi prima mea senzaţie este că am intrat într-un furnicar. Exact aşa cum mă aşteptam lumea pare să fie în continuă mişcare, pregătind săli, vorbind la telefon, aranjând lucrurile pentru că acele cărţi pe care le aşteptam să apară în cele mai bune condiţii (de exemplu, Cheia – despre care voi vorbi ceva mai încolo). Reuşesc să opresc o albină lucrătoare din zbor şi s-o întreb de Loredana, mi se indică o canapea comfortabila unde îmi aştept ghidul meu din Strada Ficţiunii. Tot aşteptând remarc „gazetă de perete” cu numele angajaţilor şi rolul lor în crearea cărţilor, nu reuşesc să reţin prea multe nume.

Loredana

Ghidul meu este o fată frumoasă, un pic timidă (dar cred că nici eu nu eram mai brează, mai ales după 3 etaje urcate pe tocuri, cam în fugă), agitată şi plină de cadouri. M-a primit cu braţele pline de un teanc de cărţi, dintre care cinci au deja semne de carte speciale, despre care am mai povestit, iar o alta a fost tradusă de prietena lui Margot, aşa cum am aflat mai târziu. Că să vezi ce mică e lumea 😉

Mario

Surpriza a reprezentat-o Mario, agitat şi mereu preocupat de un amănunt sau altul, dar spiritual şi deschis, cu foarte multe povestiri şi păreri de spus. Nu mă aşteptam să stăm de vorbă, dar mi-a făcut plăcere discuţia (Apropo, Mario, n-am uitat dar încă n-am avut timp să-ţi caut blogul, dar eu încă zic că-l pot găsi 😀 ).

Evenimentul lunii noiembrie

Din păcate, vacanţă mea s-a terminat înainte de începerea târgului de carte Gaudeamus, dar bucureştenii se pot bucura de o grămadă de oferte speciale şi lansări de carte. Una specială pentru mine, dar şi pentru alţii, este cea pregătită de cei doi de mai sus împreună cu echipa lor. Dacă aţi cumpărat cartea deja, pregătiţi o listă cu întrebări şi luaţi-o cu voi la Gaudeamus pentru a obţine câteva răspunsuri şi un autograf:

Editura ALLFA vă invită vineri, 23 noiembrie, ora 18.00, la Târgul de carte Gaudeamus pentru lansarea romanului “Cheia”, continuarea bestsellerului internaţional “Sanctus”, de Simon Toyne.

Dacă nu sunteţi bucureşteni, dar locuiţi în Timisoara (iar multe dintre cititoarele mele dragi sunt timişorene) aveţi ocazia să participaţi la un eveniment în premieră în România:

Editura ALLFA invită publicul timişorean la o discuţie prin video-conferinţă cu autorul Simon Toyne despre “Cheia”, continuarea bestsellerului internaţional “Sanctus”. Discuţia va avea loc în cafeneaua Starbucks din Iulius Mall Timişoara, miercuri, 21 noiembrie, ora 18.30.

Dacă nu aţi citit încă Sanctus, aveţi ocazia să primiţi e-bookul pe gratis dacă aveţi un blog de cel puţin 6 luni pe care scrieţi constant şi corect gramatical ( 🙂 ), unde sa scrieti un articol despre despre Simon Toyne, Cheia şi apariţia acesteia în librării. Mai multe detalii aici, pe blogul editurii.

Nu uitaţi, Cheia conţine un semn de carte personalizat pentru că înainte de a ajunge la tipar a ajuns în mâinile mele, am citit-o pe nerăsuflate şi o pot recomanda cu inima deschisă. E o carte care merită citită.

CHEIA: Secretul a fost aflat de cei puţini, o boală ciudată începe să facă ravagii, iar salvarea sau pieirea stă pe umerii unei femei. Începe o cursă contra-cronometru, cu multe victime şi surprize.

Dar, cine este Simon Toyne?

Simon Toyne s-a născut în 1969 la Cleethorpes, în Marea Britanie. A studiat literatură engleză şi teatru la Goldsmiths College din Londra, iar timp de douăzeci de ani a lucrat în televiziune, ca scenarist, regizor şi producător.

A produs documentarul „100 Greatest Films“, difuzat pe Channel 4, şi i-a intervievat, printre alţii, pe Omar Sharif, Michael Caine, Peter Fonda şi Steven Spielberg. Programele de televiziune la care a lucrat au primit numeroase premii – de la BAFTA, la „Best Makeover Show“, acordat de Good Homes.

Vreau să zic că eu am văzut „100 Greatest Films“ pe Channel 4 şi mi s-a părut foarte interesant, dar n-am avut idee că Simon Toyne a avut idea documentarului 😉

Deci, cine participa la o discutie cu un autor de succes? Redsky, Liana, Vera, Andreea, Anca, Giulia, Vero, Andra, Zinnaida, Cris-Mary, ce ziceti?

22 de comentarii

 1. Aud pentru prima dată despre acest autor. O să văd ce și cum, însă la Gaudeamus nu am cum să ajung de data asta. 🙂 Mă bucur că mi-ai propus acest subiect pentru discuție și mi-ai deschis orizontul spre ceva nou. 🙂

  • Cu mare placere! Si mie imi pare tare rau ca nu am putut face vacanta in perioada targului. Mi-e dor de aglomeratia si atmosfera targului romanesc, poate si pentru ca imi aduce aminte de studentie 😉

 2. Ar suna minunat daca as fi in Bucuresti si nu as fi plecata in Germania sa-mi implinesc un vis , o dorinta si sa trec un mare hop.. Poate data viitoare sunt prezenta si cu mare drag particip la o astfel de intalnire. Cat despre tine , poate la urmatoarea vizita in Bucuresti ne vedem la o cafea:D

  • Multumesc frumos 😉 Gaudeamus l-as recomanda in fiecare an si mi-ar placea sa-l vizitez si eu, mai ales de cand aflu cate evenimente sunt organizate in acea perioada.

 3. […] Astea fiind zise, nu îmi rămâne decât să vă invit să treceţi şi pe la psi, adelina, meşterul manole, slowaholic, loredana, geanina, vultureşti, zinnaida, cella, octocat, crisa, DAP, luna pătrată, max peter, freestar, ulise, pishky, d’agatha, indiferent, teo negură, cammely, melly, anastasia, ştefania, lili3d, pretty wild, alex, roxana, alt cer senin, florina sau kadia. […]

 4. din pacate n-am mai ajuns vara asta in Bucuresti si nici la Targul de Carte n-am sa ajung.
  Insa, legat de editura All, la urmatoarea comanda prin posta am de gand sa-mi adaug Cele o mie de dorinte ale imparatului, sau asa ceva se numeste, ma fascineaza proza referitoare la China si Japonia! 🙂

  • Eu tocmai am terminat Fetele din Shanghai si am inceput Visul lui Joy. Mi se par minunate cartile Lisei See si am aflat atatea informatii despre inceputurile cartierelor chinezesti din America.
   Cele zece mii de dorinte ale imparatului nu le-am citit dar mi-ar placea la un moment dat, dupa ce mai termin din teancul de carti incepute 🙂

 5. O sa merg cu siguranta la Gaudeamus, desi am, ca de obicei, un teanc de carti care asteapta cuminti sa le vina randul. „Sanctus” n-am citit, nu stiu de ce nu m-a inspirat, dar cu prima ocazie voi rasfoi „Cheia”, m-ai facut curioasa 🙂

  • Este oarecum in stilul lui Da Vinci Code, fara sa intre atat de mult in simbolistica religioasa dar adaugand mai multe elemente supranaturale. Este bine scrisa, actuala si antrenanta.

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s