Veselie rusă

Ieri am terminat de decorat zonele principale ale casei, iar azi sunt încă la loc. Trebuie să-mi duc pisicile la vet, încă n-au distrus niciun glob! E adevărat că mi-au furat un brăduţ, dar l-am recuperat de dimineaţă.

Cum ziceam, o sarcină mai puţin pe listă, urmează partea gustoasă, aceea de la căldurică. Dar până atunci, îmi beau în linişte cafeaua şi mă uit la filmuletele făcute la un spectacol, cu ochii mari, admirând cum se creponeaza imaginea când mişcarea e rapidă. Ruşii sunt aşa de rapizi că nu face faţă bietul aparat să-i filmeze. Dar muzica este foarte plăcută. Veselă şi energetică, aşa cum trebuie să fie de Ajun.

Berioska 2012

Berioska 2012

Ruşii de care vorbesc fac parte din Berioska Dance Company şi erau vreo 50 după calculele mele, care merită văzuţi dacă vin şi pe la voi prin oraş. Recunosc pentru mine a avut o savoare specială să văd gesturile lui Vlad, un pic exagerate, pe scenă. Costumele sunt incredibile, iar rusoaicele sunt aşa de frumoase. Singura obiecţie pe care am auzit-o în mod repetat atunci şi în orice alt moment în care discutam despre spectacolul acesta ar fi că dansurile sunt inspirate din cele tradiţionale, dar nu respectă cutumele obişnuite. Adică, fetele sunt mai energetice şi îndrăznesc să facă „figurile” băieţilor. Ba chiar am văzut şi un băiat făcând o piruetă, ceea ce este de aplaudat. Dar, am dat peste un interviu al coregrafei Nadezhdina în care se discută exact acest aspect: „There is a long road, from ethnography to art”… „I picked out the movement from Russian folk lore, and used it in the women’s reels”.

Berioska este un tip de dans de fete, în care ai impresia că fetele nu merg ci glisează, aşa cum vedeţi în filmulete astea două:

Cum ziceam, rochiile sunt deosebit de frumoase, iar cea verde cred ca mi-ar sta foarte bine:

Şi un alt tip de rochie, din păcate filmuletul este foarte scurt, din cauza unei glume proaste pe care i-am şoptit-o lui Vlad la ureche şi nu s-a mai putut concentra pe filmări.

Berioska 2012

Nu ştiu cât a schimbat coregrafa dansurile tradiţionale, dar relaţiile dintre fetele şi băieţii ruşi sunt foarte bine transpuse în dansul ăsta:

Dacă aveţi răbdare, pe la jumătatea filmului veţi vedea şi mişcări de dans mai interesante:

Următorul spectacol rusesc va fi în martie, Corul Armatei Roşii, de data asta cel mare, care promite să fie şi cel mai bun. Sper doar să mai găsesc bilete.

17 comentarii

  1. Pai barbara latina ce esti, citeaza si ce ai zis despre costumele alea! 😛 Verisoara-mea era intolita asa toata copilaria ca ala-i portu’ de la mosie (evident, mai colorat..) Evident ca n-am ramas indiferent :)))))))

    • A incercat Vlad sa-mi explice dar nu prea am inteles. Ruleaza cumva talpa si tin genunchii flexati, astfel incat nu variaza deloc inaltimea si par sa pluteasca. Si rochiile lungi ajuta pentru a nu vedea miscarea picioarelor lor.

  2. Orice femeie poate! Indiferent de tonaj. La noi sunt femei cat casa si care gliseaza ca niste zane. E un pas special si un balans al centrului de echilibru (care e localizat in alta parte la femei decat la barbati). Puteam si eu sa dansez asa, glisand, ca fetele, m-a invatat mama. Cand am capatat insa proportii de barbat insa n-am mai reusit. Pe motiv de centru de greutate. Tot asa puteam face piruetele fetelor decent si puteam si face cumpana. Nici astea nu le mai pot :(.

  3. Berioska mi se pare foooarte tare…Nu vazusem dansul acesta pana acum..chiar ai impresia ca gliseaza sau ca plutesc ..Cred ca le ajuta mult costumele..cine stie cate sunt pe dedesupt 😛 …Superb dansul..Asta m-a impresionat cel mai tare…sarbatori fericite va doresc si eu..

    • Nu au nimic pe sub rochite, li se vedeau pantofiorii si puteai sa vezi cum se misca daca erai foarte atenta la pasul lor, doar ca nu-ti venea sa le urmaresti talpile cand dansul era atat de frumos.

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s