Ilustrate calatoare – 4

„Oh, trebly hooped and welded hip of power! Oh, high aspiring, rainbowed jet!—that one strives, this one jettest all in vain! In vain, oh whale, dost thou seek intercedings with yon all-quickening sun, that only calls forth life, but gives it not again.” — Herman Melville in Moby-Dick

Asadar, iata o noua ilustrata care porneste pe drumul ei, spre un destinatar necunoscut, pentru cateva zile, cat va calatori prin posta:

Proiect: cartea postala

Jet d’Eau, considerat simbolul orasului, este de fapt o fantana arteziana actionata de o pompa alimentata de apele lacului Leman (Geneva). Cum ii spuneam eu lui Vlad: singurul oras pe care il recunosc din avion este Geneva datorita acestei fantani, iar daca aceasta este oprita atunci n-as mai recunoaste locurile. De fapt, aterizarile pe aeroportul acestui oras sunt parca comandate de oficiul de turism, cu o trecere peste lac si o priveliste minunata asupra orasului.

Si acum un pic de istorie: cum a aparut Jet d’Eau in Geneva? Intre anii 19850 si 1890, populatia Genevei aproape s-a dublat, ceea ce a fortat si dezvoltarea industriala a orasului, construindu-se prima centrala hidraulica ce alimenta cu energie pravaliile geneveze. Problema a fost ca atunci cand acestia isi inchideau ziua de lucru, in circuit se producea o presiune uriasa, iar solutia gasita a fost implementarea unei valve ce permitea eliberarea jetului suplimentar de apa. Primul jet ajungea la 30m, iar amplasarea acestuia era mai aproape de Cologny. Cativa ani mai tarziu a capat statut de atractie turistica, fiind relocalizat si luminat cu proiectoare amplasate pe malul lacului.

In prezent, jetul este doar decorativ, mentinut ca atractie turistica si recircula apa lacului. Inaltimea medie a jetului de apa ajunge la 140m iar debitul este de 500 litri/secunda, iar din 2003 functioneaza in fiecare zi, fiind inchis exceptional doar in zilele cu vant foarte puternic.

Daca doriti sa primiti o ilustrata calatoare va rog sa va inscrieti in formularul de contact de aici.

7 comentarii

  1. Niciodata nu am vazut un cer atat de senin la Geneva. Uneori abia se vedea „Jet d’Eau” printre picurii de ploaie sau norii grosi de pe cer. Poate o data si o data va rasari si soarele cand ajung prin zona…..

  2. Draga Kadia, iti doresc sarbatori încarcate de pace si bucurie sufleteasca, tihna si speranta ca lumea va fi mai buna, în fiecare zi câte un pic!
    Christos a înviat!

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s