Micro-design industrial

Flori de ~50 micrometri inaltime, formate din silicati, colorate artificial si observate cu microscopul electronic.
Flori de ~50 micrometri inaltime, formate din silicati, colorate artificial si observate cu microscopul electronic.

… sau despre cum sa faci micro-ikebana din carbonat si dioxid de siliciu. Cred ca nu sunt singura care a admirat minunate ramurele de corali si cochilii de melci sau scoici, dar unii s-au apucat sa studieze procesele de auto-asamblare ale diferitilor carbonati in anumite conditii de temperatura si pH si au reusit sa construiasca diferite micro-structuri, pe care apoi le-au colorat si au reusit sa „prinda” ocazia de a infrumuseta coperta uneia dintre cele mai bune publicatii stiintifice, Science.

Se pare ca autorii acestui articol (Noorduin et al., Science 2013) au reusit sa gaseasca o modalitate de a fabrica astfel de structuri complexe, bine-definite, doar prin schimbarea conditiilor de „fabricare”.

Pentru amatorii de amanunte tehnico-stiintifice: microstructurile din carbonati-silicati sunt formate prin difuzia dioxidului de carbon intr-o solutie de clorura de bariu si metasilicat de sodiu intr-un sistem dinamic in care temperatura, pH-ul si concentratia dioxidului pot fi controlate. Acesti parametrii influenteaza atat directia cat si frontul de crestere/dezvoltare.

Din punctul de vedere al autorilor exista 2 modalitati distincte si complementare de dezvoltare:

1) „inflorire” in care structurile se indeparteaza unele de altele, orientandu-se spre masa solutiei si care formeaza tije, conuri sau corali,

2) „ondulare” in care structurile tind sa se orienteze inapoi formand spirale sau frunze.

Sursa foto
Sursa foto

Se pare ca dupa ce au analizat toti parametrii, dragii nostri cercetatori de la Harvard au inceput sa se joace si sa obtina diferite forme de florice, care deocamdata sunt doar frumoase si nu par sa aiba o aplicatie imediata, insa tinand cont de simplitatea componentelor, procedura asta va fi foarte importanta pentru fabricarea unor micro-structuri foarte utile in tehnologie sau chiar medicina.

Sursa foto
Sursa foto

Oricum, in concluzie sunt foarte frumoase avand in vedere ca nu pot fi observate cu ochiul liber 😀

8 comentarii

 1. M-ai dat gata cu articolul asta. Am avut chair azi de terminat o lucrare pe nanotehnologie (in engleza) si ma saturasem de termeni tehnici si deschid postarea ta, ma uit poze, m-a luat rasul de coincidenta si chiar am intrat pe surse, dar nu se deschid pentru muritorii de rand :))
  In afara de faptul ca e frumoasa (si chiar impresionanta) ikebana asta nano, la ce ajuta?
  Deci cum fu NewYork/Washington?

  • Vrei sa-ti trimit articolul? E chiar haios, deocamdata e doar joaca, dar faptul ca pot manipula procesul inseamna ca pot construi diverse micro-lucrusoare – mie imi vin minte aplicatii doar pentru biologie sau medicina unde avem nevoie de tot felul de tubusoare, palnii si alte schelete din astea ca suporturi pentru administrarea unor substante active.

   • Multumesc pentru oferta, ar fi interesanta o lectura mai usoara (ai adresa mea de e-mail mai jos)
    Mie mi-au placut mai ales aplicatiile din medicina si computere, e-paper, e-reader, ecologie si chestiile cu aer SF puse la proiecte viitoare.
    Uite o chestie interesanta e ‘efectul lotus’ – tratarea nano a suprafetelor pentru a se comporta precum frunzele de lotus care dupa ploie se usuca repede si sunt curate – au dezvoltat niste materiale care pot fi aplicate sub forma de spray, pudra etc. de ex. ca tratamente pentru ferestre pe acest principiu.
    Daca nu se chema ‘munca’, mi se parea si mai interesant subiectul :))
    Multumesc inca o data.
    Weekend placut!

    • :)))) Exact la fel mi se intampla si mie, ajung sa citesc tot felul de articole interesante, dar mai putin legate de domeniul meu de activitate. Probabil cand stiu putine ajung sa ma entuziasmez mai usor pentru ca am impresia ca e o chestie asa grozava. Cand esti implicat intr-un domeniu si vezi ca de fapt contributia este doar o picatura in ocean si se tot rumega aceeasi idee de vreo 5 ani nu mai ti se pare ceva extraordinar.

  • :))) foarte corect spus! Si presupun ca nu suntem singurele, restul abtinandu-se sa se exprime, din … timiditate 🙂
   Dar imi place cum vorbeste Kadia despre ele, foarte lejer, cum as vorbi eu despre … aaaa … nu-mi vine in minte nici un domeniu asa stiintific, despre care sa vorbesc f lejer 🙂

  • Practic vorbind, o placa de sticla este imersata intr-o solutie ce contine clorura de bariu si silicat de sodiu, in cateva ore microstructurile se vor forma de la sine din carbonatul de bariu si silicat. in functie de pH sau temperatura formele sunt diferite.

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s