Cele mai inalte cladiri din lume

Initial am vrut sa scriu despre cele mai inalte cladiri din New York, de fapt ciorna inca exista si o voi termina cat de curand pentru ca am niste poze destul de frumoase, doar ca pe masura ce ma documentam pentru articol am inceput sa citesc tot felul de informatii interesante despre structurile astea si modul in care sunt ele comparate, pentru ca exista mai multe liste.

Exista o organizatie non-profit care se ocupa cu inregistrarea, masurarea si catalogarea celor mai inalte cladiri din lume, fondata in 1969,  numita  Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) si care in 1996 ca urmare a conflictului „care dintre turnuri este mai inalt, Petronas ori Sears?” a stabilit 4 categorii de zgarie-nori:

 • inaltimea ultimului element structural sau arhitectural;
 • inaltimea ultimului etaj locuibil;
 • inaltimea maxima a oricarui element al cladirii;
 • inaltimea pana la acoperis (categorie la care s-a renuntat in 2009).

Turlele sunt onsiderate elemente arhitecturale importante pentru ca inlaturarea lor ar aduce o modificare substantiala aspectului cladirii, pe cand antenele sunt considerate elemente optionale, care pot fi inlocuite sau indepartate fara probleme. Ca sa ma intorc la exemplu anterior, turnurile Petronas vor fi considerate mai inalte din cauza turlelor, desi turnul Sears (rebotezat Willis) are inaltime mai mare considerand antenele sau inaltimea pana la acoperis.

Trump Building (renumita Bank of Manhattan Building) si Chrysler Building au trecut prin acelasi gen de disputa, tot din cauza turnului. Trump Building, de 283 m, are un turn mai mic, dar inaltimea ultimului etaj locuibil este mai inalta decat in Chrysler Building, de 319 m, dar cu un turn mult mai inalt (de 38m) si deci, cu o inaltime mai mica a ultimului etaj locuibil. Cele doua cladiri au fost construite ca urmarea a unui pariu finalizat cu victoria lui Chrysler, desi turnul este total inaccesibil si are doar valoare ornamentala. Shreve & Lamb, arhitectii implicati in constructia turnului Trump, au scris si un articol argumentand in favoarea considerarii ultimului etaj locuibil ca criteriu de clasificare. In prezent, disputa nu mai are rost pentru ca Burj Khalifa din Dubai este mai inalt luand in considerare oricare dintre criterii.

Chrysler Building, NYC
Chrysler Building, NYC

Trump Building

Momentan cele mai inalte cladiri din lume sunt:

 1. Burj Khalifa in Dubai are 828 m si 163 etaje (constructie terminata in 2010);
 2. Makkah Royal Clock Tower Hotel din Mecca are 601 m si 120 etaje (2012);
 3. One World Trade Center in New York City are 541 m cu 104 etaje (2013) – despre care voi scrie in curand;
 4. Taipei 101 in Taipei are 509 m si 101etaje (2004);
 5. Shanghai World Financial Center in Shanghai – 492 m – 101 etaje (2008);
 6. International Commerce Centre din Hong Kong – 484 m – 118 etaje (2010);
 7. Petronas Tower 1&2 din Kuala Lumpur de 452 m fiecare si 88 etaje, terminat in 1998;
 8. cele 2 cladiri Petronas au furat locul 8 pentru ca sunt la egalitate pe 7;
 9. Zifeng Tower in Nanjing – 450 m – 89 etaje (2010);
 10. Willis Tower ( Sears Tower) in Chicago – 442 m – 110 etaje (1973)
One World Trade Center sau Freedom Tower (locul 3 in lume ca inaltime)
One World Trade Center sau Freedom Tower (locul 3)

Dar suprematia acestor cladiri pare sa fie de scurta durata pentru ca exista numerosi zgarie-nori inca in constructie si care vor fi finalizati in anii urmatori. Ce mi se pare uimitor este numarul urias de zgarie-nori in constructie din China:

Kingdom Tower, 1000 m, 156 etaje, 2018, in Jeddah, Arabia Saudita
Ping’an International Finance Center, 660 m, 115 etaje, 2015, in Shenzhen, China
Wuhan Greenland Center, 636 m, 124 etaje, 2017,  in Wuhan, China
Shanghai Tower, 632 m, 128 etaje, 2014, in Shanghai, China
Goldin Finance 117, 597 m, 117 etaje, 2015, in Tianjin, China
Rose Rock IFC, 588 m , 100 etaje, 2015, in Tianjin, China
Lotte World Tower, 555 m, 123 etaje, 2015, Seoul, Coreea de Sud
The CTF Guangzhou, 530 m, 111 etaje, 2017,  in Guangzhou, China
China Zun, 528 m, 111 etaje, 2017, in Beijing, China
Dalian Greenland Center, 518 m, 88 etaje, 2016,  in Dalian, China
Busan Lotte Town Tower, 510 m, 107 etaje, 2016,  in Busan, Coreea de Sud
Qatar National Bank Tower, 510 m, 101 etaje, 2014,  in Doha, Qatar
Federation Tower, 506 m, 93 etaje, 2016,  in Moscova, Rusia

O intrebare care incepe sa ma sacaie din ce in ce mai mult, oare asta inseamna ca urmatoarea putere a lumii va fi China? Pentru ca declinul Statelor Unite este vizibil.

8 comentarii

 1. Bunica mea, femeie cu 4 clase si fără televizor, îmi zicea în copilărie: „maică, să știi și tu, rasa galbenă va supraviețui”. Nu m-am gândit niciodată să o întreb de unde a dedus ea asta si, uneori, când văd ascensiunea Chinei, mă întreb de cum i-o fi venit ei ideea asta. Poate de la radio (unul vechi cu lămpi)? Că din ziare nu cred. Avea abonament doar la Scânteia. 🙂

  • Chiar sunt curioasa de unde o fi tras concluzia asta, cine stie ce discutau bunicii nostrii. Imi aduc aminte ca strabunicul meu era fascinat de rusi, iar asta s-a transmis. Cred ca l-ar fi placut pe Vlad.

  • Mie imi place la inaltime, ba chiar am urcat intr-unul din zgarie-norii astia ca sa vad cum e, si nu m-a impresionat. Tot vedeam ce se intampla pe trotuar 😀 Acum ma tot uimesc la cladirea aia de 1000m si ma intreb cu o fi sa stai la 1km de pamant si sa te uiti in jos. Singura data cand simt un nod in stomac si ard de nerabdare sa scap de acolo este atunci cand urc intr-un lift cu podeaua din sticla. Le urasc, dar cred ca n-are legatura cu inaltimea ci cu faptul ca sunt inchisa intr-o cutie care se misca si de unde nu pot sa plec eu cand vreau.

 2. Zgarie-norii sunt o necesitate pentru natia chineza. Cum sa ii incapa altfel pamantul pe toti? 🙂
  Chrysler Building mi se pare draguta, dar trebuie sa o caut intr-o poza la lumina zilei, sa imi dau seama exact de arhitectura. Oricum, clar nu as putea locui la ultimele etaje dintr-o cladire uriasa. As ameti uitandu-ma pe geam. :))

  • :))))))))))) Am poze si cu ea pe zi, dar nu le-am gasit! Trebuie sa scotocesc cu atentie. Oricum voi mai vorbi despre ea cand voi scrie despre cladirile din NY, unde am multe poze.

 3. Eu am impresia ca, in curand, China o sa aiba cel putin 7 cladiri in primele 10 cele mai inalte cladiri din lume. Sunt superbe arhitecturile insa nu prea am inteles niciodata de ce cel mai inalt…

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s