John Wyndham – Ziua trifidelor

Publicat de

Ca sa-mi dau oarecum cu firma in cap stimuland frica oamenilor fata de plantele modificate genetic, aratand ca notiunile astea vehiculau prin SF cu mult inainte ca ele sa ajunga in culturi si apoi pe masa, vin cu recomandare de lectura: Ziua trifidelor de John Wyndham.

John Wyndham – Ziua trifidelor

Este o carte veche, publicata pentru prima data in 1951, in plin razboi rece, cand lumea traia sub amenintarile cu bomba atomica si in spaimele unui nou razboi mondial. John Wyndham construieste o lume in care plantele modificate genetic, valoroase pentru economia mondiala, inzestrate cu o oarecare inteligenta si capacitatea de a se deplasa, profita de un eveniment celest special, ce lasa toti privitorii orbi. Societatea oarba trebuie sa faca fata nu numai unei vieti in intuneric, bolilor si accidentelor, dar si acestor plante modificate, inteligente si extrem de periculoase. Bineinteles ca au existat cativa care n-au asistat la jocul de lumini, insa acestia fiind mult mai putini decat numarul orbilor, problema dezbatuta in carte este modul in care societatea umana poate fi reorganizata pentru a supravietui. Apar grupurile de „bine-facatori”, cei care imbratiseaza credinta, fiind chiar mai orbi in fata necesitatilor si capacitatii de a supravietui, cei care profita pentru a-si pune in aplicare teoriile sau talentele de oratori sau lideri.

Cartea este scrisa din perspectiva unui biolog (mai degraba botanist), ceea ce m-a incantat si mai mult pentru ca a oferit suficiente detalii despre dezvoltarea si organizarea trifidelor, care se dovedesc a fi carvinore, vanandu-si prada cu inteligenta, lovind-o cu un lujer veninos si asteptand cu rabdare descompunerea corpurilor. Exista bineinteles si „dama in pericol”, un pic de poveste romantica ce influenteaza deciziile personajului, dar Wyndham pune accentul mai degraba pe distrugerea si apoi reconstructia societatii umane. Un plus, din punctul meu de vedere.

***

Atras ca un magnet de vechiul centru, am traversat în direcţia Piccadilly şi, abia ajuns pe trotuar, am auzit un sunet strident – un răpăit constant, nu departe de mine şi care creştea în intensitate. Ridicându-mi privirea înspre Park Lane, i-am descoperit imediat sursa. Un bărbat, îmbrăcat mult mai îngrijit decât toţi cei întâlniţi în acea dimineaţă, înainta rapid, lovind zidul cu un baston alb. Când îmi auzi paşii, se opri şi ascultă foarte atent.
– E-n ordine, i-am spus. Poţi trece.

M-am simţit foarte uşurat întâlnindu-l. Străinul, ca să spun aşa, chiar era orb. Ochelarii lui negri erau mult mai puţin tulburători decât orbitele holbate şi complet inutile ale celorlalţi.
– Atunci stai locului, îmi răspunse. Numai Dumnezeu ştie de câţi nerozi m-am ciocnit până acum. Ce naiba s-a întâmplat? De ce este atât de multă linişte? Ştiu foarte bine că nu-i noapte, pentru că simt căldura soarelui. Ce-i în neregulă cu lumea?

I-am povestit tot ce aflasem şi, imediat ce-am terminat, timp de un minut nu a scos nici un sunet, după care a râs scurt şi puţin îndurerat.
– Aici e problema, îmi zise el. Acum vor vedea cu toţii cât de eficientă este aşa-numita lor protecţie socială.

***

Ziua trifidelor de John Wyndham face parte din colectia Galeria Fantastica, editura Leda (2005) si costa 19 RON.

6 comentarii

 1. pare interesanta cartea. ..parca am vazut ceva film (dar era din cauza unui virus) in care lumea-si pierdea vederea (si alte simţuri ulterior). sper s+o gasesc si eu ca sa lungesc lista de lectura:))

  1. Cred ca vorbesti de Perfect Sense (2011) cu Ewan McGregor, nu? L-am vazut si eu, a fost impresionant, dar un pic cam emotional. Cartea este mult mai SF, axata mai degraba pe miscarile sociale, tocmai de aceea mi-a placut.

 2. Si Insomnia atinge subiectul plantelor modificate genetic spre sfarsit. Din cate stiu ai citit-o, nu?
  Sunt de acord ca avem nevoie de plante modificate genetic in ritmul in care creste populatia dar sunt totusi reticenta in legatura cu efectele pe termen lung pe care acestea le pot avea asupra noastra.

  1. Da, am citit Insomnia, din cate imi aduc aminte boala respectiva era cauzata de un prion. Nu mai imi amintesc care era legatura cu plantele transgenice, dar prionii si boala din Insomnia exista deja, doar ca nu este o boala infectioasa si atat de raspandita ca in carte.
   Imi place mai mult stilul lui Wyndham, desi povestea este mult mai departe de realitate.

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s