cheful de a citi

Publicat de

„Scriem cărţile pe care vrem să le citim. Iar eu vreau să citesc cărţi care sunt minuţios lucrate, pline de senzaţii cât mai detaliate, cărţi care mă fac să simt că fac parte din poveste, nu doar că o citesc. Acţiunea este doar o altă componentă a unei poveşti, dar nu este cea mai importantă. Călătoria este cea esenţială, nu contează doar să ajungi cât mai repede la destinaţie.” – George R.R. Martin

Am inceput cu acest citat nu pentru ca as vrea sa-mi declar intentiile de a scrie vreo carte, departe de mine acest gand, eu sunt cititor. Si citesc lent, scriu chiar si mai lent, dar pentru mine conteaza calatoria. Intotdeauna m-au uimit exclamatiile de „vai, nu-mi povesti pentru ca vreau sa citesc!” – ce legatura are una cu cealalta? O povestire, chiar si atunci cand este doar un rezumat, iti poate oferi doar viziunea cititorului asupra cartii respective. Ce inteleg eu dintr-o carte, sau ce aleg sa retin, sa pun in imagini mentale este cu totul altceva decat Vlad, de exemplu. Discutiile noastre despre carti pe care le-am citit amandoi sunt mult mai interesante decat atunci cand ii povestesc eu ce-am mai citit si ce cred despre intamplarile respective.

In plus, ma roade curiozitatea si de multe ori ma uit pe site-urile cu informatii despre diferite carti, cum este A Wiki of Ice and Fire pentru cartile lui George RR Martin sau WoT Wikia pentru cartile lui Robert Jordan. E si greu sa nu pentru ca sunt atat de multe personaje, cartile atat de stufoase incat vrei sa stii daca un anume personaj este ala despre care iti aduci tu aminte, din volumul 2 pe care l-am citit acum 3 ani. Este un exemplu ipotetic, dar cu siguranta voi avea nevoie de informatiile acestea cand ma voi intoarce la cartile din Roata Timpului (The Wheel of Time), serie pe care am intrerupt-o ca sa termin cartile lui Martin. Informatia pe care o aflu dintr-o recenzie, rezumat sau o discutie nu-mi strica cheful de a citi, ci din contra ma simuleaza, vreau sa stiu cum se ajunge acolo.

Din punctul meu de vedere, felul in care este pusa in cuvinte o anumita situatie, o descriere, motivatiile unei actiuni sunt mai importante decat actiunea in sine. Recunosc, imi plac personajele cu norme morale similare mie, sau pe care ajung sa le admir, care ma fascineaza, impresioneaza, pe care ajung sa le visez noaptea, de care ma indragostesc. Pentru ca da, la cei 33 de ani ai mei inca ma indragostesc de personaje, inca le visez, ba mai mult in visele mele scenele din carti sunt vii, colorate, incarcate cu detalii si ma fac sa ma trezesc cu gandul la carte.

winter_maps_game_of_thrones_emblems_a_song_of_ice_and_fire_tv_series_winter_is_coming_westeros_direw_Wallpaper_1440x900_www.wallpaperbeautiful.comwheel-of-time-wallpaper New_spring_comic_poster

3 comentarii

  1. Pentru mine e destul de important si sa nu stiu prea multe detalii dinainte. Sunt de acord ca placerea sta in lectura in sine dar vreau sa-mi imaginez eu personajele, sa le creez eu in minte, nu sa vad perceptia altuia. De exemplu, dupa ce am vazut primul sezon din GoT, nu am mai putut sa revin la personajele pe care mi le imaginasem eu cand am citit cartea. O citisem intentionat inainte de film, dar imaginile regizorului tot m-au acaparat si acum „vad” personajele asa cum le-a vazut regizorul.
    In alta ordine de idei, cat de fain mi se pare ca aveti carti pe care le cititi amandoi si le puteti discuta. Alex nu e un cititor chiar atat de infocat si oricum nu citeste de as citi eu. mi-e dor uneori de discutii despre carti. 🙂

  2. Mie imi place sa ma lafai in detalii ! 😀 Le gust si ma rasfat cu ele, recreez in minte si traiesc in camera eroinei, pe drumul de munte parcurs de erou sau in gradina casei lor. Ori pe corabiile piratilor, sau in casa cu fantome etc.etc.

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s