Tastatură cu diacritice

Săptămâna asta are târg de carte, iar eu m-am decis să reîncep să scriu cu diacritice după ce am remarcat că am posibilitatea de a-mi schimba tastatura. În sfârșit este inclusă in OS si nu trebuie să mi-o încarc eu cine știe de unde. De fapt, am aflat cu întârziere că puteam să profit de mult de opțiunea asta. Acum eu vă rog să aveți rabdare cu mine pentru că nu-i deloc lucru ușor, mai ales după vreo zece ani de lucru pe tastatură franceză. Încerc să-mi educ în același timp și rabdarea nu numai automatismul degetelor mele pe taste. Principalele cauze de enervare sunt următoarele:

1. dacă am reținut relativ rapid poziția diacriticelor pe tastele speciale, adică ș, ț, â, î, ă nu mă pot obișnui și pace cu inversarea y – z . Nu pricep de ce trebuie sa fie inversate astea două taste, adică știu teoria cu frecvența utilizării lor, dar mi se pare o durere suplimentară inutilă. Este litera dupa care trebuie să mă intorc negreșit din avantul tastării. Nu am crezut niciodată ca z este o literă atât de folosită.

2. Semnele sunt puse complet aiurea, dar cel mai mult mă deranjează poziția cratimei – schimbată cu bara / . Cu siguranța bara aia nu-i atât de folosită pe cât e cratima, de ce trebuie să fie poziționată atât de incomod?

3. Parantezele îmi dau altă durere de cap, pentru că sunt mutate cu o tasta mai spre stânga.

4. Aproape că uitasem: trebuie să găsesc un font pentru blog, care să arate bine cu diacritice, aveți vreo sugestie?

tastatura Ro versus CH

Îmi închipui că greșelile vor fi din ce în ce mai puține, dar momentan este o plăcere aproape de extraz când trec din nou pe tastatura mea obișnuită. Acum trebuie să găsesc unde se pot  programa tastele pentru a aduce semnele mele în pozițiile cu care m-am obișnuite, unde chiar mi se par utile. Și să schimb nenorocirea aia de z. Iar dacă mai lipsește câteo căciulă sau codiță pe undeva, aveți, vă rog, rabdare, e greu să mai înveți la vârsta mea.

Ăsta este un fel de banc intern, după ce mi-am susținut teza de doctorat, unul dintre puștii din anturaj a început să ma bată la cap că este cazul să învăț ceva nou pentru că altfel îmi lenevește creierul care este obișnuit deja cu biologia mea. Exact în perioada aia eu schimbasem modelul/ adică tipul de organism pe care lucram și trebuia să mă pun la punct cu toate detaliile cunoscute în domeniul respectiv.

12 comentarii

  • Este Romanian Standard 😦 dar modificările sunt față de tastatura swiss.
   Am pus o poză cu alegerile mele. O să mă obișnuiesc in timp, dar e greu și-mi plângeam necazul, dacă tot am blog.

 1. Îți sugerez să folosești fontul Georgia. Daca nu, Times New Roman.
  Stiam si cum se face ca z sa fie z si y – y, cand imi amintesc, verific si iti scriu.
  Succes !

  • Revin. Pana una-alta, iti sugerez ca, inainte de a incepe sa scrii, sa apesi simultan pe tastele Shift si Alt. Cred ca z si y vor reveni la locurile lor, precum si cratima. Daca nu, sa nu te superi, ramane valabil ceea ce am scris mai sus.

 2. Eu folosesc site-ul diacritice.com, mi s-a parut mai simplu asa.
  Scriu textele pt blog fara diacritice, apoi le convertesc acolo. Am incercat si eu cu tastatura romaneasca si alte chestii, n-a mers, in sensul ca m-am incurcat in taste (am o tastatura franceza). Mi se pare complicat, asa ca pana gasesc tastatura care sa aiba diacriticele pe ea n-am de gand sa-mi bat capul :)).

  • Si eu l-am folosit intr-o perioada, dar scriu in general de la slujba si destul de fragmentat, n-ajung sa le verific, mai ales daca e un text mai lung, ma gandesc ca daca le scriu direct o sa-mi fie mai usor. Si asa cam jumatate din cuvinte n-au diacritice ca nu le observ 😉

 3. Legacy are y și z ca-n franceză (și ghilimelele la shift+2. @ nu mai știu unde e), Standard ca-n engleză.

  Foarte folositoare postarea ta, nu reușeam nicicum să găsesc ghilimelele în Standard. Apostroful nu știi cumva unde e? 🙂

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s