Ce poți afla din hărți

HÁRTĂ, hărți, s. f. Reprezentare grafică în plan orizontal a suprafeței pământului (totală sau parțială), generalizată și micșorată conform unei anumite scări de proporție și întocmită pe baza unei proiecții cartografice. – Din ngr. hártis. ◊ !n sintagmele: 

Harta fusurilor orare = hartă care indică limitele reale ale fusurilor orare. 

Hartă geologică = hartă pe care este reprezentată răspândirea diferitelor formații geologice. 

Hartă hidrologică = hartă pe care sunt reprezentate repartiția proprietăților fizice și chimice și condițiile de zăcământ ale apelor subterane.

Hartă lingvistică = hartă rezultată din cartografierea faptelor de limbă. 

Hartă sinoptică = hartă făcută din 6 în 6 ore în care se înscriu principalele elemente meteorologice. 

Hartă de anomalii = hartă care indică abaterile (actuale) ale unor elemente meteorologice, față de valorile medii multianuale. 

Sursa: DEX ’98 (1998)

Cu alte cuvinte poți reprezenta orice pe hartă atâta timp cât ai o scală și o distribuție geografică, fie că este vorba de vegetație ca în poza următoare, în care zonele verzi sunt abundente în verdeață, iar zonele gălbui duc lipsă de plante datorită climei, poluării, urbanizării sau sunt zone acoperite de gheață.

Hartă construită pe baza datelor furnizate de satelitul NASA/NOAA Suomi NPP
Hartă construită pe baza datelor furnizate de satelitul NASA/NOAA Suomi NPP

Fie harți ale consumului anual de cafea pe cap de locuitor, în kilograme, care se pare că este într-o continuă creștere din 2007 încoace. În prezent media ar fi undeva la 1.3 kg de cafea, anual per locuitor. Eu nu mă mir deloc, în 2007 nu beam deloc cafea, acum beau cam 2 căni zilnic. Eu zic că am contribuit semnificativ la aceasta sumă. De fapt, se și vede pe hartă acolo, pata aia mai închisă la culoare în buricul Europei este Elveția. 😀

 Harta consumului de cafea

Harta următoare mi se pare impresionantă, adică știam că Asia are foarte mulți locuitori, cumva nu reușeam sa vizualizez cât de mulți sunt. Ei bine, acum imi imaginez cum stau ca sardelele in conservă. Lipsește legenda harții, dar bănuiesc ca este similară cu cea a vegetației: galbui-puțini, verzi-mulți, violet-sardele.

Harta densitatii populatiei

Datele din harta următoare mi se par foarte surprinzătoare și am ceva dubii (muuulte dubii) în legătură cu veridicitatea ei. Chiar mi-e greu să cred că in Singapore sunt cei mai deștepți oameni din lume. În același timp mă îngrozește că majoritatea africanilor au IQ-ul unui bolnav cu sindrom Down. De ce variază atât de mult IQ-ul este o întrebare deschisă și dezbătută din greu, cu mulți factori luați în considerare, de la  factori genetici, la cultura locului, educația oferită de stat, accesul liber la informație si nu în ultimul rând posibilitățile materiale. Sursa aici.

Harta IQ

Harta următoare mi se pare foarte interesantă, mai ales pentru mine si pentru planurile noastre de viitor, în caz că voi vrea sa-mi cresc numărul de membri ai familiei. Deloc surprinzătoare mi se pare poziția SUA, una dintre cele 8 țări dintr-un total de 188 țări recunoscute, care nu acordă concediu maternal plătit.  Bănuiesc că nu-s foarte interesați să le crească natalitatea, pentru că oricum ei se bazează pe imigranți.

Sursa: The New York Times
Sursa: The New York Times

Iar o hartă tocmai bună pentru turiști este cea cu tările primitoare, unde nu văd prea multe surprize, deși poate nu m-aș fi gandit la Maroc ca fiind printre primele, ci mai degrabă la Canada. Deci, The Washington Post top este Islanda (pe care vreau s-o vizitez și o să mă conving dacă este așa de primitoare, deși banuiesc ca da, șeful meu a fost anul trecut și a venit foarte încântat), Noua Zeelandă și Maroc.

Sursa: Washington Post
Sursa: Washington Post

Și acum o surpriză: harta libertății presei, uitați-vă la culoarea României. 😉 Aici aveti și un tabel cu clasamentul țărilor.

Sursa: Reporters without borders
Sursa: Reporters without borders

13 comentarii

 1. Ma bucur ca ai atins un astfel de subiect.Digitalizarea procedeelor de reprezentare cartografica a diverselor elemente de conţinut au dus si la posibile interpretari eronate ale realitătii geografice. Si de fapt nu sunt chiar harti tipice ci mai degraba cartograme ca vad eu aici, ce folosesc scale de culori.Insa despre modul de analiză a elementelor reprezentate (ce indicatori, in functie de ce anume?) nu se explica nimic. Observ la ultima cartograma, cu libertatatea presei, niste aspecte:in Namibia este la fel de multa presa libera ca in tarile scandinave, in Romania e tot atata presa libera ca in Mali, Mauritania, Angola, tarile Sahelului, etc.E posibil? Nu cred. Quatar, Bahrein, E.A.U si Kuweit figurează ca fiind in aceeasi categorie cu Romania, in conditiile in care in zona araba nu prea sunt republici, mai degraba regimuri de monarhie absoluta. E posibil? Nu, nu cred.Ca acolo unde sunt emiri se cam tem de lovituri de stat si am dubii ca presa e sloboda la gura ca la noi. Ca să nu mai zic ca cele mai mari probleme apar in tarile foste ale URSS, in cele cu regim actual comunist :China, Coreea de Nord. Aici da, e vorba de regimul politic represiv extrem. Daca te uiti bine, cu exceptia Germaniei si a Tarilor de Jos, presa e libera fix in zonele cu densitati mici de populatie, gen Canada, Ţara lui Baffin,Groenlanda (locuita in zona limitrofa), Scandinavia. Adica pe langa regimul politic s-a luat in calcul si densitatea populatiei? Mno, ceva nu e in regula.

  • De data asta eu chiar cred harta asta pentru ca a fost facuta mult mai serios. Bineinteles ia in consideratie foarte multi factori, de la legislatie la violente fizice sau „editari” pretioase. Iar presa din Romania nu este absolut deloc libera este cat se poate de supusa regimului politic. Libertate nu inseamna sa poti sa scrii orice, ci sa poti sa scrii despre ceea ce conteaza. Adica presarii romani publica despre tzatza Veta violata de nepot si gaina furata de vecin sau nu stiu care fufa batuta de impresar, dar nu pot scrie despre magariile facute de conducere, pentru ca acei sus-pusi conduc chiar ziarul sau televiziunea respectiva.
   Uite ca mi-e lene sa traduc si stiu ca citesti in engleza, asta e ce-a declarat tipul de la Reporters without borders, care printre altele sunt ziaristi adevarati, nu ca cei romani, care publica orice prostie, fara verificari, confirmari si surse de incredere.

   Although many criteria are considered, ranging from legislation to violence against journalists, democratic countries occupy the top of the index while dictatorial countries occupy the last three positions. Again it is the same three as last year – Turkmenistan, North Korea and Eritrea.

   “The Press Freedom Index published by Reporters Without Borders does not take direct account of the kind of political system but it is clear that democracies provide better protection for the freedom to produce and circulate accurate news and information than countries where human rights are flouted,” Reporters Without Borders secretary-general Christophe Deloire said.

   Citatul este de aici: http://en.rsf.org/press-freedom-index-2013,1054.html

 2. Iar harta despre atitudinea primitoare a tarilor fata de turisti…e complet eronata.Pai, Pakistanul care are tot timpul probleme de securitate e la fel de neprimitoare ca Bulgaria? Securitatea turistului din Bulgaria e totuna cu a celui din Pakistan? Mno, nu se poate.
  Dar securitatea turistului din Africa e mai…decat a celui din Romania. Adica amaratele acelea de tari, din Lumea a Treia au mai multa infrastructura si resorturi turistice si amenajari decat noi? Pai au războaie civile..nici apa potabila nu au. Ce indicatori or fi luat in considerare cei care au facut cartogramele?

  • Ok, nici harta asta nu este scoasa din burta, dar ia in considerare mult mai multi factori decat stabilitatea politica. Romania are cod rosu de exemplu din punct de vedere al securitatii personale din cauza cutremurelor, chestie despre care sunt avertizati turistii care vor sa ne viziteze tara. E o posibilitate reala, care trebuie luata in considerare. Uite, am gasit factorii luati in considerare pentru harta asta, datele cuprinse sunt in raportul despre turism al World Economic Forum, pe care il gasesti aici: http://www3.weforum.org/docs/WEF_TT_Competitiveness_Report_2013.pdf

   1. Policy rules and regulations
   2. Environmental sustainability
   3. Safety and security
   4. Health and hygiene
   5. Prioritization of Travel & Tourism
   6. Air transport infrastructure
   7. Ground transport infrastructure
   8. Tourism infrastructure
   9. ICT infrastructure
   10. Price competitiveness in the T&T industry
   11. Human resources
   12. Affinity for Travel & Tourism
   13. Natural resources
   14. Cultural resources

   • Da, mersi de link.Am rasfoit raportul si pare riguros intocmit, cu foarte multe surse. Dar este un punct de vedere doar pentru domeniul turismului si a mediul de afaceri. Brief, cele trei axe de interes sunt:” (1) the T&T regulatory framework subindex; (2) the T&T business environment and infrastructure subindex; and (3) the T&T human, cultural, and natural resources subindex. ” si care le cuprind pe cele 14 de mai sus, pricep eu.Da, de acord, indicatorii sunt destul de multi si destul de variati si iau in calcul 140 de tari ( de economii). De fapt, cu multe variabile luate in calcul si care sunt explicate pe larg in anexele cu tabele de la finalul raportului. Interesantă fiecare poziţie pe care o ocupă România, în cadrul fiecărui indicator analizat.
    Totusi, sursa de încredere pentru datele puse la dispoziţie în cazul României, citată la începutul studiului comparativ este un Srl, de care nu am auzit până acum (eu, ca simplu cetăţean) şi anume „SC VBD Alliance Consulting Srl” despre care aflu următoarele „În România, partenerul a fost SC VBD Alliance Consulting Srl (fostă Voinea Business Development SRL). Această companie este deținută în proporţie de 83,3% de actuala soţie a dlui Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget. Actualul ministru a fost acţionar şi administrator din 2004 până în 2012, când a devenit secretar de stat la Finanţe. [surse: gandul.info” aici http://codfiscal.net/37991/forumul-economic-mondial-romania-76-bulgaria-57-topul-competitivitatii-economice. Ce instituţie este asta si de unde preia datele? Pe care ditamai studiul le foloseste? Credeam că date complete si super valide poate da doar Institutul Naţional de Statistică.Fireşte, cele mai multe date provin de la World Economic Forum. Eu nu am dubii asupra bunei intentii a celor care au realizat studiul comparativ. Este absolut profesionist. Dar am indoieli asupra validitatii datelor cu care au lucrat pentru a sintetiza toate scorurile si clasamentele.La un moment dat chiar ei afirma ca e posibil sa fie date eronate sau care nu mai sunt actuale. Fireste, ca avem multe hibe, ca tara, dar zău dacă este Romania chiar asa catastrofă faţă de celelalte (ţinând cont de istoria noastră). De ex. stăm prost la protejarea biodiversităţii, a monumentelor de patrimoniu mondial, la atractivitate economică, etc dar ocupăm de obicei un loc în prima treime a ţărilor analizate si mai rar în a doua jumătate a clasamentului.

 3. Iar harta cu IQ e de-a dreptul bombastica. Este imposibil sa fie asa multi retarzi pe ditamai continentul african. Cu siguranta este vorba de gradul de alfabetizare si nu despre IQ autentic.Ca sa ii dai unuia teste de inteligenta are trebui sa stie alfabetul ori in tarile din Africa, necazurile sunt legate de accesul la apa potabila, hrana (chestii de supravietuire) in nici un caz de alfabetizare. Iar un om poate fi inteligent si fara sa stie alfabetul.Asta e ultima grija. Sa ştii ca mie cartogramele acestea mi se par chiar jignitoare in raport cu demnitatea unor naţiuni. Uite aşa apare Budapesta, drept capitala Romaniei, pe cartograme asemănătoare. Dacă aş înţelege algoritmul conceperii digitale a acestor cartograme, as face si eu cateva. De ex. consumul de hartie igienica pe cap de locuitor, de sapun, timpul petrecut la jucat table/ judetele Romaniei (m-as prăpădi de ras, cred), etc.Dar iaca, ca nu stiu si chiar am nevoie de un program din acesta.

  • Ei, aici insa iti dau oarecum dreptate, IQ-ul este o notiune perimata, de cele mai multe ori prost inteleasa si care da rezultate mai mult decat ciudate. Ar trebui sa reflecte capacitatea unui individ de a se descurca in mediu, nu volumul de cunostinte acumulat. Ceea ce este o problema cand compari americanii din New-York cu sud-africanii. Oricare dintre ei mutati in locul celuilalt ar avea mari probleme. Sincera sa fiu, as zice ca americanii ar muri primii in Africa, pentru ca africanii ar fi tinuti inchisi pentru mult timp in biroul ala de imigrare al americanilor, cu apa, masa si pat caldut.
   Harta a fost facuta asa: „The intelligence scores came from work carried out earlier this decade by Richard Lynn, a British psychologist, and Tatu Vanhanen, a Finnish political scientist, who analysed IQ studies from 113 countries, and from subsequent work by Jelte Wicherts, a Dutch psychologist.” Ai linkul aici: http://www.targetmap.com/viewer.aspx?reportId=2812

 4. Mie imi plac orice fel de harti. Nu-mi pasa cat de detaliat obiectiv reale sunt, desi desigur e mai bine sa fie autentic informative si sa poata raspunde clar la anumite intrebari cat mai clar si precis delimitate, si in plus daca e sa si ridice intrebari, sa ridice intrebari cat de cat utile,nu unele redundante sau retorice, adica desigur sa fie cat mai riguros calitative, dar si estetice, daca e posibil. Zau,am stat chiar in extaz o vreme destul de indelungata ieri, in fata acestei harti a lui Ptolemeu,mi se pare asa de frumoasa,buna de mancat, si de mangaiat,zau, nu as putea sa descriu de ce,dar mi-a creat o senzatie deosebit de placuta, si eu daca as vedea un manual sau o carte cu aceasta harat pe coperta precis as da banii pe ea,poate chiar as si citi-o, pe cand nu prea stiu daca as da banii pe niste carti care ar avea pe coperta cateva din hartile de mai sus, si pe unele nici nu cred ca le-as rasfoi, desi desigur nu le-as considera nici bune de neglijat sau de aruncat, numai ca nu m-ar interesa pe mine…http://en.wikipedia.org/wiki/File:PtolemyWorldMap.jpg

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s