Rostogolind înţelesuri

Publicat de

Cum citești o carte? Stai oare într-o rână sau poate sprijinit comod pe-o pernă, visând la personaje colorate aflate într-o lume de vis sau de coșmar, în timp ce întorci pagină cu pagină. Îndrăgești poate un caracter mai mult decît pe altul, speri să-i iasă planul și ți-e ciudă că nu poți să-i șoptești ce-a făcut altul, să-l avertizezi despre ceea ce i se pregăteste? Sau gândești la rece, prin prisma studiilor tale, cautând greșeli de fizică, psihologie, stil sau metodă literară?

În timp ce majoritatea lumii visează să fie în poveste, Dan Lunt de la Universitatea din Bristol a creat o simulare a climei din Middle Earth folosind micile crâmpeie de informații scrise de J.R.R. Tolkien în The Hobbit și The Lord of the Rings, după care a făcut o comparație între aceasta și clima Terrei din timpurile noastre sau cum a fost pe vremea dinozaurilor (Cretacic Târziu), folosindu-se de supercomputere și un program (climate model) al UK Met Office, numit HadCM3L. Studiul a fost efectuat totuși în afara orelor de program și este doar o încercare de popularizare a programelor de simulare a schimbărilor climaterice pe baza unor date reale (sau fictive în cazul climei de pe Middle Earth).

Un punct în plus este faptul ca articolul a fost scris atât în engleză, cât și în limba elfilor (elvish), dar și a piticilor (dwarfish). În plus a fost semnat de Radagast the Brown, domiciliat în Rhosgobel, nr. Carrock, Mirkwood, Middle Earth.

The Climate of Middle Earthharta climatica R.Brown 2013

Articol scris în cadrul psilunelilor. Găsiți alte înțelesuri rostogolite aici, la Psi.

13 comentarii

  1. Exista! Daca iti aduci aminte de film, cand au vrut sa intre in Moria, pe usa era scris in limba piticilor.
   Cred ca si pisicile au limbajul lor, doar ca nu-l pricepem noi.

 1. Ce preocupari pot sa aiba astfel de oameni… inedite putin spus, trebuie sa fi avut mult timp liber la dispozitie care trebuia si el umplut cu ceva… 🙂

  1. A, nu, cred sincer ca nu timpul liber l-a impins sa faca hartile. Sunt genul acela de oameni care stau de placere la slujba, mult dupa program, ca sa-si faca mici lor pasiuni. Recunosc ca eu il inteleg, nu de putine ori am venit sambata-duminica in lab ca sa-mi fac micile mele exprimente, fara prea mare legatura cu proiectul la care lucram.

 2. Limba piticilor îmi pare cea mai familiară. Mă trimite la originile mele de artizan de bețigașe-bastonașe din clasa întâi. Celelalte două sunt prea mature pentru mine, prea docte, câhhh…
  Acu, mă zgâiesc la clima simulată de nenea Lunt și îmi zic, într-o altă limbă, zice-se, moartă: ”Cui prodest?”. Deși cred că mi-ar plăcea să știu dacă a plouat vreun pic la Nunta Zamfirei, căci după cum atestă poetul:

  ”A fost atâta chiu şi cânt
  Cum nu s-a pomenit cuvânt!
  Şi soarele mirat sta-n loc,
  Că l-a ajuns şi-acest noroc,
  Să vadă el atâta joc
  P-acest pământ!”

  Și-mi zic:
  OK, și soarele mirat
  Vreun nor răzleț o fi lăsat?
  I-o fi plouat?…

  1. Lunt incearca sa-si popularizeze modelul si spera sa obtina proiecte reale, de exemplu ce impact ar avea o anumita fabrica sau aeroport asupra climei dintr-o regiune. De exemplu, clima din Geneva s-a schimbat neasteptat de mult din cauza mariri aeroportului, ceea ce a dus la un trafic aerian crescut, ceea ce a produs o crestere a temperaturii si din cauza pozitiei „in galeata” a orasului, intre Alpi, pe malul lacului Leman, a facut ca clima sa devina mult mai ploioasa decat acum 10 ani. Genul asta de schimbare ar putea fi prevazuta folosind un astfel de program.

 3. Eu citesc stând în fotoliu. Dintotdeauna. Acum, mai nou, în lumea asta smart, cu laptopul în faţă, cu tableta în stânga, pe cotierele fotoliului, căci atunci când apar referiri la chestii pe care nu le ştiam, dau fuguţa la prietenul gugăl. 🙂

  1. A…uitasem! Mi-ar plăcea să învăţ limba piticilor, dar apoi să mă şi retrag din lumea asta, în lumea lor, căci aici abia de mă înţeleg în limba noastră. 😛

   1. Mie mi-ar placea limba elfilor, mi se pare foarte frumoasa si zau ca m-as retrage intr-una dintre bibliotecile lor. Mi se par fascinanti elfii, intotdeauna calmi, calculati, rationali, aproape eterali, dar in acelasi timp pasionati de frumos.

 4. Deci intelesurile pot fi rostogolite si cu scop stiintific sau pseudo-stiintific…sau cate pe pasionat inseamna prea pasionat.

  Nici eu nu stiam ca exista limba piticilor. Elfa mi-a mai gadilat intr-un mod placut urechile, dar piticeasca inca nu.

  Interesant

  1. Cred ca „prea pasionat” inseamna „obsesie”, care nu-i neaparat rea. Cred ca multe dintre descoperirile utile umanitatii s-au datorat obsesiei unui sau altuia.

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s