Semne, cărți, copii și o nouă campanie

De câteva zile îmi tot frământ neuronii cum aș putea s-o ajut pe Sonia în noua ei campanie, așa că trimit e-mailuri și mesaje în stânga și în dreapta, încercând să dau veste în țară, fără să îmi treacă prin minte că cea mai simplă metodă de a-mi anunța prietenii de noua mea preocupare este să scriu pe blog. Doh!

Așadar, ideea Soniei este de a încuraja lectura și dragostea de carte în rândul copilașilor, oferind această ocazie unor copii care poate ar vrea să citească, dar familiile lor nu au posibilitățile materiale sau interesul de a insufla plăcerea lecturii unei cărți, alta decât manualul cerut de școală. De aceea, această campanie are mai multe aspecte: poți dona o carte, poți găsi un copil cu drag de carte, dar fără posibilități materiale care să primească un pachet de cărți, poți scrie pe blogul personal despre campanie sau să vorbești cu cei din jurul tău, pentru a ajuta un suflețel să-și dezvolte curiozitatea, rabdarea și plăcerea lecturii.

Acum urmează partea care îmi place mie și pe care o voi cita direct pe Sonia (yap, copy-paste, Sonia poți să mă cerți, dar e vina ta pentru că ai explicat foarte clar):

Laitmotivul acestui proiect va fi semnul de carte.
Fiecare carte va fi însoțită de două astfel de semne. Completați cu marker cine și cui dăruiește. Unul dăruiți-l împreună cu cartea, celălalt păstrați-l. Scopul este ca la final de an să le adunăm pe toate. Bineînțeles că și cel care va fi mesagerul darului, va primi un semn de carte personalizat pentru el.
 
SemnSPREcarte
semn-verso-1024x342
 

Mai multe detalii despre mechanismul de desfășurare al campaniei Semn spre Carte găsiți aici, pe blogul Soniei, unde aflați de asemenea cum puteți participa.

Dacă aveți idei, sugestii sau propuneri există un grup de discuții pe facebook unde puteți să le puneți în discuție.

semn-fata

Partea a doua a campaniei este de a forma un grup de lectură pe bloguri, în care Sonia propune lunar o tematică pentru a fi dezvoltată individual pe bloguri în ultima duminică a lunii și discutată în voie.  În ianuarie, pe 26, adică exact peste zece zile, tema va fi “Mi-ar plăcea să-mi fie prieten… (și aici scrieți voi un personaj dintr-o carte preferată)”.

Eu o voi schimba un pic tema (avem voie) pentru că profit de această temă pentru a răspunde la o discuție la veche de pe facebook, și anume De ce îmi place Jon Snow (prietenii știu de ce tocmai personajul ăsta).

La sfârșit aș vrea să le mulțumesc prietenelor mele dragi care mi-au suportat numeroasele mesaje și au acceptat să se implice în campania Semn spre Carte: Adela de la editura All, Loredana de la Habitat for Humanity Romania, Margot de la Bistro Margot, Diana de la Țara mea inventată, Simona de la SimSim`s World și Nina de la Toane.

8 comentarii

 1. Mulțumesc Kadia. Și le mulțumesc și celor care au răspuns da propunerii tale. Deși toți cei care au dat un semn Semnului SPRE carte sunt împrăștiați la distanțe mari (sau foarte mari) vă simt pe toți atât de aproape.

  • Cu plăcere! În timpurile noastre moderne nu mai contează distanțele fizice. Unele dintre cele mai bune prietene îmi sunt la 2000 de km distanță, dar știu mai multe amanunte despre mine și viața mea decât cei cu care mă văd zilnic.
   Îmi pare un pic rău că nu pot premia eu cu mâna mea câțiva copii doritori, dar ajut atât cât pot și cum pot. Mă bucur să văd câți oameni vor să se implice și sunt curioasă cum va arăta proiectul la anul 😉

   • Kadia, la prima vizită pe care o faci în țară, vei putea să premiezi chiar tu copiii. Doar să îmi spui cu ceva vreme înainte ca să am timp să găsesc un caz și să pregătesc cărțile. Sunt convinsă că multă lume îmi va da o mână de ajutor ca să putem împlini dorința ta.
    Ajutorul tău este enorm și eu îl prețuiesc foarte mult. Și da, și eu mi-aș dori să existe un la anul.

 2. Grozav de frumos suna treaba asta!
  La noi sunt prioritare cartile si toata lumea stie asta. Nu este seara, de mai bine de 4 ani, in care sa nu fi citit macar cateva pagini dintr-o carte de copii, sau poate or fi vreo 10 seri din aprox 1500 de seri 🙂
  Cred ca imi vor lipsi aceste seri cand vor invata sa citeasca singuri, moment care pare sa se cam apropie 🙂

  • Chiar daca invata sa citeasca singuri, tot vor mai veni o vreme sa citeasca mami, este mai placut, ca poti sa dormiteyi in timp ce povesteste altcineva. Imi aduc aminte ca eu aveam 2 discuri de vinil cu povesti și le iubeam, chiar mult dupa ce am invatat sa citesc, pentru ca puteam sa le ascult in timp ce ma jucam sau faceam altceva 🙂 Acum am trecut la audiobooks 😀

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s