CSI: Concurs Si Investigatii (soluții)

Publicat de

Crima nr. 1: A.D. Miller – Dezghețul (Snowdrops)

Cei care dispar de toamna târziu până în iarnă ajung să fie descoperiți abia în primăvară, când zăpezile se topesc, iar vestitorii primăverii își scot căpuțul alb la iveală. Cartea începe cu descoperirea unui cadavru după topirea zăpezii:

ghiocei„Ghiocel. Amicul tău e un ghiocel. Aşa le spun ruşii, mi-a explicat el, cadavrelor care ies la lumină când dă dezgheţul. Mulţi dintre ei – beţivi şi vagabonzi care au capitulat şi s-au întins pe zăpadă, dar şi victimele unor crime, ascunse de ucigaşi în troiene.” 

Titlul în engleză – Snowdrops – înseamnă ghiocei (una dintre imaginile asociate textului).

SNOW DROPS

resized-299Într-un oraș foarte mare, acoperit mult timp de zăpada se poate întampla orice. Acțiunea cărții se petrece în Moscova. Imaginea alb-negru (una dintre copertele edițiilor englezești) este din Piața Roșie, cu turnul Spasskaya, zidul Kremlinului și Catedrala Sfântul Vasile Blajenîi in fundal.

Avocații nu le știu și nu le pot pe toate. Personajul principal, Nick Platt, este un avocat englez, care se îndrăgosteşte de Maşa, iar lumea moscovită de nou îmbogăţiţi, femei oferite ca monedă de schimb şi mafioţi generoşi îl devorează.

A treia imagine este coperta ediției rusești a cărții.

Crima nr. 2: Umberto Eco – Numele trandafirului (The Name of the Rose)

biblioteca

O mănăstire ar trebui să fie locaș de studiu, pioșenie, smerenie și altruism, dar călugării sunt oameni și pot fi corupți de ambițiile și problemele lumii contemporane. Unele dintre cele mai mari biblioteci ale lumii, cu multe cărți interzise au fost găzduite și păzite de călugări. Curiozitatea și cunoașterea pot aduce și moarte, nu numai iluminare.

Călugărul franciscan William de Baskerville însoțit de Adso din Melk ajung într-o mănăstire în care s-a comis o crimă. Pe măsură ce povestirea evoluează, alți călugări mor în mod misterios. Cele două personaje principale studiază o bibliotecă medievală contruită ca un labirint și ajung față în față cu Inchiziția, pe care William de

cartile

Baskerville o slujise în trecut, dar a părăsit-o între timp. Cu ajutorul logicii, și comițând greșeli semnalate de Adso (căruia Eco îi atribuie narațiunea), reușesc să dezlege misterul crimelor de la mănăstire.

Descrierea subiectului a fost suficient de vagă încât doar genul putea fi determinat. Însă:

flori

Prima imagine arată biblioteca hexagonală așa cum a fost construită în filmul The Name of the Rose (1986) în regia lui Jean-Jacques Annaud, cu  Sean Connery și Christian Slater.

Ochelarii lui William de Baskerville (o imagine tot din film) sunt atent descriși în carte.

Trandafirii din ultima imagine ar fi trebuit să sugereze numele cărții.

Crima nr. 3: Gaston Leroux – Misterul camerei galbene (The Mystery of the Yellow Room)

600Glandier_EntreePrincipale

Într-un castel din mijlocul pădurii, fiica unui celebru cercetător este aproape ucisă. Deși crima nu este finalizată, fata trăiește la finalul cărții, împrejurările misterioase ale atacului atrag atenția și curiozitatea unui tânăr jurnalist. Camera unde este găsită tânăra grav ranită era încuiată din interior și singura fereastră era protejată cu bare metalice. Misterul camerei galbene (1907) este prima carte avându-l ca erou pe tânărul reporter Joseph Josephin, zis Rouletabille. Inteligent, ingenios, entuziast şi plin de îndrăzneală, el află răspunsul la enigmele care

Roomchateau

păreau insondabile, rezolvând misterul încăperii zăvorâte în care fiica savantului Stangerson a fost atacată de un răufăcător diabolic.

Atacul are loc în Chateau du Glandier, reprezentat în prima imagine. Schema camerei cu o singură ușă și fereastra cu zăbrele este reprentată în a doua imagine, iar camera decorată în galben (a treia imagine) ar fi trebuit să sugereze numele cărții.

Crima nr. 4: Yrsa Sigurðardóttir – Ultimul ritual (Last Rituals)

13626414Vânătoarea de vrăjitoare continuă să facă victime. Un exemplar foarte vechi din Hexenhammer este găsit într-o peșteră a călugărilor Papar. Un colecționar pasionat este dispus să plătească oricât pentru a avea prețiosul manuscris. Un cadavru mutilat și tatuat cu o rună misterioasă. O scrisoare scrisă cu sângele victimei. Iar totul se întâmplă intr-un ținut înghețat care ascunde numeroase secrete.

La cateva zile dupa ce fiul ei a fost ucis la Reykjavik, Amelia Guntlieb primeste o scrisoare in Germania. Criptica si macabra. Scrisa cu sangele baiatului. In Islanda, politistii sunt socati. Pe cadavru a fost gravata o runa magica. Nimeni nu o poate descifra. Nemultumita de mersul anchetei, Amelia apeleaza la Dora, o avocata islandeza, care face echipa cu Matthias, un fost politist german. Cei doi incep o investigatie paralela care se transforma curand intr-o calatorie unica. O calatorie in spatiu si timp. O calatorie in cea mai salbatica zona a Islandei si intr-o epoca dominata de ritualuri stranii. (Descrierea de pe site-ul Humanitas).

Crima nr. 5: Dorothy L. Sayers – Reclama ucigasa (Murder Must Advertise)

3017929Un lord englez cu o pasiune macabră este în căutare de mistere. Un copywriter curios pune cam multe întrebări despre predecesorul lui, care moare căzând pe scări într-o respectabilă firmă londoneză de publicitate. Cinci crime într-o singură carte până se rezolvă misterul. Șantaj, cocaină, femei ușoare sunt doar câteva dintre ingredientele acestui roman despre Londra interbelică.

Cand Victor Dean, angajatul unei respectabile firme londoneze de publicitate, moare cazand pe scarile de la birou, totul pare doar un accident nefericit. Dar, exact inaintea mortii sale, Dean incepuse lucrul la o scrisoare ce demasca afacerile foarte dubioase din celebra agentie. Deghizat in Death Bredon, Lordul Peter Wimsey se angajeaza pe postul lui Victor Dean, descoperind ca meseria de copywriter este mult mai interesanta decat pare: un pic de cocaina, doar o sugestie de santaj si ceva petreceri cu femei usoare sunt doar cateva dintre lucrurile care pot fi citite printre randurile anunturilor publicitare din ziare. Moartea violenta a personajelor implicate, cinci la numar, nu reprezinta decat onorariul pentru publicarea fiecarui anunt, ce deschide calea spre faradelege. (Descrierea de pe site-ul Nemira).

Celelalte două imagini o reprezintă pe Dorothy L. Sayers și una dintre campaniile ei pe când lucra pe post de copywriter.

Crima nr. 6: Julian Sanchez – Anticarul (The Antiquarian)

Un negustor de antichități este găsit mort în magazinul său dintr-un oraș celebru pentru clădirile sale cu o arhitectură deosebită. O scrisoare-testament scoate la iveală un manuscris latinesc din secolul al XV-lea, un jurnal scris de Casadevall, a cărui fiică este salvată de la moarte sigură de o poțiune secretă a cabaliștilor. Un secret din trecut este pe cale să fie dat la iveală.

Negustorul de antichităţi Artur Aiguader, faimos în Barcelona, este găsit mort în magazinul său. Scriitorul şi fiul său vitreg Enrique Alonso vine în oraş ca să preia afacerea şi găseşte o scrisoare-testament, în care tatăl său îl îndrumă către un manuscris latinesc din secolul al XV-lea, niciodată tradus. Autorul lui pare a fi Casadevall, unul dintre arhitecţii Catedralei din Barcelona (una dintre imaginile din text). După primele cercetări, Enrique află că tatăl său funcţiona ca o verigă de legătură între traficanţii de artă antică şi colecţionarii bogaţi. Dar şi că ,,piatra lui Dumnezeu”, un vechi măr al discordiei între civilizaţii, există undeva în Barcelona de azi… (Descrierea de pe site-ul ALL).

Pictura ar fi trebuit să sugereze numele cărții, iar kabalistul era aratat doar pentru a induce câteva dubii. În carte kabalistii sunt cei care o vindeca pe fata arhitectului.

Ettore Forti (-1897) At the Antiquarian's (Oil on canvas)
Ettore Forti (-1897) At the Antiquarian’s (Oil on canvas)

Crima nr. 7: Isaac Asimov – Cavernele de otel (The Caves of Steel)

Peste mii de ani, pe Pământ, giganticele complexe orășenești suprapopulate sunt acoperite de domuri imense. Un ambasador spațial este găsit mort în fața locuinței sale. Comisarul departamentului de poliție din New York atribuie cazul unui polițist uman care trebuie să facă echipă cu un partener spațial, un robot avansat, semănând foarte mult cu victima.

Peste trei mii de ani, oamenii au descoperit călătoria prin hiperspațiu și su colonizat cincizeci de lumi, trăind în lux în condițiile unei densități scăzute a populației și folosind roboți pentru muncile grele. De cealaltă parte se află Pământul suprapopulat, cu reguli stricte împotriva roboților, giganticele complexe orășenești fiind acoperite de domuri imense de metal, de unde și denumirea de „caverne de oțel”.
Acțiunea se învârte în jurul unei crime comise înainte de începutul cărții. Roj Nemmenuh Sarton, un ambasador spațial care trăiește în Orașul Spațial situat lângă New York, se străduiește de câțiva ani să convingă guvernul pământean să relaxeze restricțiile împotriva roboților. Într-o dimineață, el este găsit mort în fața locuinței sale, de pe urma unei răni de blaster. La solicitarea spațialilor, comisarul departamentului de poliție din New York îl însărcinează pe Elijah Baley să descopere criminalul, în echipă cu un partener spațial, un robot extrem de avansat identic ca înfățișare cu Sarton, pe nume R. Daneel Olivaw. Ca toți locuitorii Pământului, Elijah are o părere proastă despre roboți, dar acceptă misiunea, încercând să împiedice un incident diplomatic interstelar. (sursa wiki)

Sursa: DeviantArt
Sursa: DeviantArt

____________________________________

Dacă ați răspuns corect, dar nu vă regăsiți în tabel vă rog să-mi lăsați un comentariu la acest articol pentru a vă putea căuta răspunsurile voastre în mesajele primite. Duminică după-amiaza voi trage la sorți norocosul câștigător al celor 4 volume din Colecția Strada Ficțiunii Crime. 

premiul

8 comentarii

    1. Eu am primit azi pe cele 3 care-mi lipseau, abia așteptam să ajung acasa, apoi mi-am adus aminte ca trebuie sa scriu despre solutii si s-a dus seara mea de citit. Dar nu-i nimic week-endul abia incepe.

  1. Si mie mi-a placut consursul si este primul de gen la care particip. Am inceput cu singura caste pe care am incercat sa o citesc, dar fara reusita: Numele trandafirului si apoi m-am tinut de el o dimineata intreaga si l-am rezolvat 😀

    Mai vreau enigme de genul asta!

  2. Am visat azi-nopate ca nu puteam sa gasesc raspunsul la intrebarea trei si mai erau doar cateva minute pana la incheierea concursului. M-am trezit din somn si incercam sa-mi amintesc ce a fost la 3. Sigur ca nu am reusit… 🙂

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s