Cât de repede citiți?

Publicat de

Citeam la Andreea că a dat peste un test de rapiditate a cititului, chestie care mă interesa foarte mult. În română citesc cam 50 de pagini pe oră, dar în engleză sunt mult mai lentă. N-am reușit să îmi dau seama care este ritmul pentru că fie citesc prea fragmentar, fie mă prinde lectura și uit să-mi notez paginile. Așa ca mi-am zis ha! ce interesant, ia să vedem cât de repede citesc? și am făcut testul. Am avut de citit o pagină de kindle, apoi de răspuns la 3 întrebări după ce am terminat-o, așa că am citit cu atenție, poate ceva mai lent decât de obicei și mi-a ieșit că citesc 388 cuvinte per minut. Nu-i rău deloc!

rezultate test de citit

Dacă ar fi fost un articol de știință pun pariu că l-aș fi dat gata mai repede, limba e mai simplă, la literatură sunt îmbârligări, sensuri, metafore, blah-blah artistic, care trebuie tratat cu atenție. Cu acest ritm aș fi putut citi:

reading time

kindle reading time

Iaca testul mai jos, daca vreți să-l încercați.

EDIT: Nu mă lasă sa-l pun în pagină așa ca iaca linkul: click aici pentru test!

16 comentarii

 1. Ha ! Ha ! Zau, am citit cam cum citesc eu articolele de blog, asa pe sarite, adica fara sa dau atentie la fiecrae cuvant plus pe diagonala, si spre uimirea mea am reusittotusi sa raspund la 2 din 3 intrebari corect, (desi NU as putea spne care e ideea principala din acel text, aica sa fac un comentariu ON-TOPIC despre acel text !!), si a iesit ca am citit 1153 cuvinte pe minut, adica de 360 % mai repede ca media ! Ha ! Ha ! Dar, zau, nu am fost serios cand am facut testul, ca nu asa citesc eu o carte care-mi place, nici macar un articol de revista saude blog care-mi place. Pur si simplu am vrut sa ies campion la viteza, dar in mod total aiurit !

  Ma duc sa refac testul in mod politicos ! Sunt chiar curios daca am sa reusesc sa raspund corect la TOATE intrebarile daca citesc cu atentie, sau rezultatul va fi tot 2 din 3 !! Revin !

  1. Zau, CULMEA, chiar si refacand testul in mod politicos si constiincios, si obtinand acum totusi un rezultat mai omenesc de cca 580 de cuvinte p eminut, care e doar usor deasupra mediei, dar e poate si pt ca am exercitiul sa citesc majoriar in lb engleza, la test nu am reusit sa raspund decat TOT la 2 din 3 intrebari, si de fapt cred ca probabil la ACELEASI la care raspunsesem corect prima oara.

   Pot sa si zic insa ca textul mi s-a parut atat dificil cat si total neinteresant pt mine, adica efectiv nu m-a facut curios re tema sau detalii, si de aia efectiv putin mi-a pasat sa fiu indeajuns de atent ca sa retin vreun detaliu in plus, doar ca acum citindu-l a 2a oara, mi-am dat seama totusi care era topicul principal al textului, (pe care nu-l spun ca sa nu stric experienta testului pt alti cititori).

   1. Eu in generalobtin cam 2/3 la absolut orice fel de test sau clasificare din asta competitiva la care am fost supus vreodata,exact acolo ma aflu, la linia caredesparte 1/3 de sus de cele 2/3 de mai jos, zau, este ceva pe care l-am intalnit si in teste simple asa multiple choice, si in clasificari scolare, si in clasificari sportiv competitive chiar, efectiv in toata viata mea personala, eu am obtinut acea pozitie de 2/3, dar efectiv pot sa spun sincer ca la un nivel majoritar aproape nul de efort de antrenament sau pregatire, ci efectiv bazat pe cat reusisem asa sa absorb total prin osmoza doar prin simpla mea existenta in preajma acelei activitati sau in mediul ala, ca e efectiv am fost un elev de media gen cam 7,8 efectiv fara sa-mi fac lectiile, ca daca era un test la care chiar invatam asa mai costiincios uneori luam si peste 8, cel mai adesea cam 8,3, dar zau, eu sunt efectiv un om de maxim nota 8, asta sunt eu, atat fizic cat si cognitiv, si asa am ramas si din clasa 1 si pana acuma, (si luand o scara totusi de la 3 la 10, nu de la 0 la 10, ca am presupus ca totusi asa 2 puncte se dau din oficiu atat pt statistica cat si pt prezenta, si ca nu e ceva ff rigros cu notele astea scolare, dar desigur ca mi s-a intamplat, asa pe punctaj clar de la 0 la 10 sa iau nota 1,8…la istorie ! Si desigur ca in alt context in care se dadea 4 nu 0, daca nu stiai nimica, am luat si 4 de cateva ori..la fizica si iar la istorie ! La literatura mie mi s-au dat note numai pe cantitate de cuvinte scrise, ca efectiv nu a reusit nici un profesor niciodat asa citeasca tot cescriam si se uitau mai ult sa nu am greseli prea grosolane de gramatica, si daca macar mentionasem asa numele autorului si titlul a cateva lucrari de-ale lui ! De la prima si pana la ultima mea compunere sau chiar comentariu literar la scoala, toti profesorii mei mi-a scris disperati cu rosu si semne de exclamare pe margine, „Straduinta apreciata, putine greseli majore, dar totusi, data viitoare, incearca ceva MAI CONCIS !!!!!!”)

    1. Dar nu stiu daca am mai povestit re statistica aleatorie, ca si cand am copiat odata la materia Stiinte (era o lectie legata de pietre si geologie) efectiv cuvant cucuvant niste definitii din carte pt un test la care chiar asta seceruse, adica nu era cine stie ce problema de rezolvat, zau, mi-a dat nota 8 ! Si atunci, avand si vreo cam 15 ani, zau, chiar m-am razvratit asa in suflletul meu impotriiva destinului…zau, chiar asa, si profesoara nici nu se prinsese ca copiasem din carte, ca si colegul meu de banca copiase aceleasi lucruri, si luase 10, si era clar ca fusesera niste note date total aiurea, poate bazate pe cat de estteticaarata scrisul de mana sau dimensiunea literelor, ca totusi scriam destul de citet, adica nu mi s-a reprosat asta niciodata, zau, asa din total hazard si din burta, eu luasem OPT ! Era clar ca asta e nota si media mea personala in viata si societate, chiar si in mod total aleatoriu ! Si m-am enervat asa de soarat omului supus acestyi destin statistic inexorabil ! Ha ! Ha ! Zau, am suferit asa vreo 20 de minute, m-am vaitat si lui mama ce NEDREAPTA este scoala si lumea, etc !! (In mod necarcateristic mie sau relatiei mele cu mama, ca eu deja refuzasem asa din principiu moral sa ma vait de lume sau societate, eram pregatiit sa imi asum eu raspunderea, in mod moral matur, si totodata narcisist, la acea varsta, pt actiunile si deciziile si succesele si insuccesele mele ! Si nu ma vaitam eu de obicei despre lume si societate, mai ales lui mama, asta imi lipsea sa ma vait eu lui mama, ca de obicei cand incercasem chestii de gen sa cersesc mila sau compasiune, mama mereu imi radea in nas, adica eu nu am foost asa super-cocolosit sau super-rasfatat, desi am fost ff protejat, dar totusi mi se pretindea un anumit grad de simt al datoriei personale, si sa nu externalizez vina sau raspunderea pe clima, sau soare, pe societatea cea cruda si nedreapta, etc, adica totusi am fost, cred, indrumat, totusi principial moral OK. Dar atunci chiar ca nu am mai rezistat ! Chiar asa..de nota OPT mereu ?!!)

    1. l-am refacut, dar pt ca celelte erau texte deja cunoscute de mine nu stiu daca e valabil, ca mi-a iesit iar ca citesc asa exagerat de rapid, cam 800 de cuvinte pe minut, dar zau, era din plictiseala, pt ca efectiv nu am rezistat sa recitesc chestii despre care stiam deja, si am sarit peste randuri chiar fara sa vreau, chiar impotriva instructiunilor, chiar si daca am incercat sa fiu ff riguros, nu am fost in stare. Pur si simplu nu pot citi atent si aprecia in mod just si echitabil textele literare la nivel de recitit decat poate daca ar fi cu adevarat exceptionale din punct de vedere stilistic, sa pot sa petrec asa timp indelungat la fiecare fraza, citind chiar fiecare cuvant, chiar si la o citire repetata, dar asa ceva mie personal nu cred ca mi se poate inatmpla decat poate daca testul ar fi continut un text scris poate de dl Ernest Hemingway, care are o forta stilistica efectiv ca dangatul unui clopot de arama in fiecare fraza, asa ceva eu nu am vazut nicaieri in cadrul literaturii de lb engleza, desi am apreciat ff mult si stilul ca o apa ff clara curgatoare a dlui Steinbeck….ma rog,nici nu pot sa zic ca am citit extraordinar de multa literatura de fictiune de calitate, plus nu am putut citi in original destul de multe carti, astfel incat sa le pot aprecia stilistic asa cum trebuie, de ex nu am citit in lb germana, nu am citit nici in lb rusa, asa ca desigur ca nu pot avea impresii stilistice clare decat despre textele scrose in limbi cunoscute de mine citite in original. Nu cred ca o traducere poate reda cu adevarat stilul autorului, desi desigur il poate pune in valoare intr-ooarecare masura, dar efectiv nu cred ca are cum sa il redea exact asa cum este astfel incat sa ne impresioneze in acelasi fel. Adica eu citisem Hemingway in lb romana si franceza, si tradus desigur profesionist, dar nici pe departe nu se poate asemana cum suna in lb lui materna. Ins apoate asta o fi valabilnumaipt anumiti autori, nu toti…nu assti s aopinez tpcmaipt ca am relativ putine experiente de citit carti teoretic clasice si considerate adevarat valoroase atat stilistic cat si la continut.

     1. Ma rog,a nu se trage concluzia ca eu as considera ca stilul dlui HG Wells sau L Carroll sau F Baum ar fi cumva neadecvat, sau ca, Doambe fereste,literatura scrisa de dansii nu ar fi valoroasa, cum sa zic asa ceva, doar ca efectiv nu au reusit mie sa-micapteze atentia in mod special…poate daca ar fi pus un text din dl Carl Sandburg, cu Povestile din Tara Rutabag,poate asa, nu stiu ce sa zic,sunt anumiti autori al caror stila rezonat mai mult cu mine personalm si efectiov m-a oprit din loc, pe cand altii,chiar si cu povesti incantatoae,pur si simplu nu m.au impresionat stilistic decat ca amapreciat ca se exprimau limpede si clar si puneau actiunea in valoare, dar fara ca eu s aremarc stilul care ar fi ramasa asa poate la nivel de soundtrack maimodest, desi tot valoros, desigur, dar nu asa de proeminent remarcabil. Adica putine chestii maopresc pemine din loc si imi capteaza atentia, zau, dar e si pt ca am ADHD, nu tine de autor, tine mai mult de defcitele mele personale.

 2. Inseamna ca pe aici sunt campioni la citit, eu am reusit doar 10% peste medie desi credeam ca o sa ies sub medie, eu citesc mai incet (recit mental cu intonatie) si fac scenariu pentru fiecare cuvintel.

 3. Decepție ! 😦 Eu citesc enorm în limba română, arareori în engleză, așa că testul nu este edificator pentru mine. Aștept unul în românește.

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s