Renata Carageani – Micul Chagall

Așa cum anunțam pe la mijlocul lui ianuarie, m-am apucat să citesc toate cărțile din colecția Strada Ficțiunii Crime. Sună pompos, dar deocamdată sunt doar patru, așa că le-am terminat în mai puțin de o lună. Am lăsat la sfârșit cartea scrisă de autorul român aștepându-mă oarecum să fie cea mai puțin interesantă din serie, dar vai, cât am greșit!

Micul Chagall scrisă de Renata Carageani este minunată! Citisem Nono, care mi s-a părut o carte contemporană și (pentru mine) de o singurătate apăsătoare, dar nu mă așteptam la o asemenea schimbare de stil. Micul Chagall mi se pare mult mai bună, fiind probabil mult mai în stilul cărților lecturate în ultima perioadă, însă citită imediat după Camilla Lackberg, Walter Mosley, Maj Sjöwall și Per Wahlöö, pot să spun cu mâna pe inimă că este mai interesantă decât toți aceștia. Ar putea fi dorul meu de situații neaoșe, dar lipsa de vulgaritate gratuită, combinată cu profesionalismul, dedicarea și interesul personajului principal, un tânâr comisar de poliție mulatru (ei, da, acest amănunt aduce un pic de exotism cărții) m-a făcut să nu las cartea din mână deloc. Se citește repede, povestea pare pe alocuri trasă de păr, unele amănunte sunt uitate (gen proveniența armei este „pierdută” undeva pe parcurs), dar a reușit să-mi ascundă criminalul până aproape de sfârșit, ceea ce îi aduce un mare plus din partea mea și drept mulțumire această recenzie favorabilă.

Un alt mare plus este umorul subtil și elementele istorico-romantice, de exemplu povestea scrisorilor vechi de 2 secole care mi-a plăcut în mod deosebit.

Aș zice ca avem o nouă Rodica Ojog Brașoveanu și sper ca următoarea ei carte să fie tot în acest stil.

***

„Așa rămăsese Grigore Kader înspăimântat de capre. Fiindcă prima lui întâlnire în sat fusese cu o capră, care‐l alergase prin curte fără motiv, țâfnoasă, poate pentru că vedea pentru prima oară un omuleț atât de mic în ograda ei. Mai apoi învățase să‐i dea pagini rupte în patru din ziarul Scînteia, pe care capra le mânca bucuroasă – poate doar hârtia verde, creponată, din care tăia Ghiga podoabe pentru brad, îi mai plăcea la fel de mult.”

***

„De oglinda retrovizoare spânzura un odorizant nou, care‐ți întorcea stomacul pe dos. „Vreodată“, își spuse Grigore, „o să‐i explic inspectorului că nu e obligatoriu să‐ți placă bananele, doar pentru că ești cincizeci la sută negru.“ Aruncă brăduțul parfumat și plecă la drum cu toate geamurile deschise. Între timp își aprinsese o țigară și, încet‐încet, mirosul grețos și dulceag dispăru.

Acasă înghiți pe nemestecate câteva sarmale, direct din cratiță. Atâta vreme cât de jos se auzea șuieratul drăcesc al turbinei stomatologice, nu exista pericolul ca doamna Kader să‐l surprindă. Acoperi golurile și aranjă artistic stratul de varză aurie pe deasupra. Spălă furculița și o puse la locul ei, pe cant, în sertarul cu tacâmuri. Toată procedura asta de ștergere a urmelor îi luă mai mult timp decât dacă s‐ar fi obosit să‐și pună mâncarea în farfurie. Maică‐sa era dușmanul declarat al mâncatului din oală, în picioare, pe fugă, pentru că, zicea ea, creierul are nevoie de un anumit ritual, ca să știe că îl hrănești. Grigore era de părere că, dacă ai un creier atât de încet la minte încât trebuie să‐ți pui șervetul pe genunchi ca să prindă de veste că bagi ceva la ghiozdan, atunci… mare pagubă ! Bine că tu ți‐ai astâmpărat foamea.”

Micul Chagall Renata Carageani

————————————————
Ca Ambasador de brand Strada Ficțiunii, cărțile îmi sunt oferite de Editura ALLFA, însă părerile și recomandările îmi aparțin.
Acest articol face parte din campania Citeste si castiga carti pe viata din colectia Strada Fictiunii iniţiată de Editura ALLFA, parte a Grupului Editorial ALL.

5 comentarii

  1. Interesanta recomandarea ta, candva am citit tot ce se putea de Rodica Ojog Brasoveanu. Nu m-as fi asteptat sa apara o alta autoare de romane politiste in peisajul autohton.

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s