In Jurul Kadiei

Cum să mergi cu avionul folosind telefonul

Pe mine mă entuziasmează la culme tehnologia, mai ales când este „user-friendly” deci accesibilă, așa că atunci când am cumpărat biletele la Swiss, am clickuit încântată casuța prin care îmi aratam interesul unui check-in făcut pe mobil. Cu vreo 24 de ore înainte de zbor, care fiind cu escală în Zurich, însemna un zbor intern și unul extern, am primit un mesaj cu un link de unde să-mi iau biletul. Încarc link-ul, trimit biletul in passbook – o aplicație pentru genul acesta de situații și a doua zi mă duc încântată spre aeroport. Ajung cu ceva întârziere pentru că găsesc mereu câte ceva de făcut, urgent, înainte de plecare, dar din fericire nu părea să fie deloc aglomerat, dar în același timp ghișeele păreau închise, ca să mă lămuresc că drop-luggage a devenit self-service. Ce înseamnă asta: mă duc îmi pun bagajul pe bandă, scanez QR codul al biletului din aplicație, îmi printează eticheta, o prind și trimit bagajul pe drumul lui, iar eu primesc un bon în schimb. Totul într-un subminut, cu o aplicație pe telefon, fără să arăt vreun act. Normal că m-am entuziasmat și am devenit curioasă să văd până unde ajung fără să fac dovada identității mele.

Controlul de bagaje a trecut în același fel: strip – electronice, pantofi, curea – hop telefonul – aplicație – la revedere. Ajung la poartă, îmi citesc liniștită cartea, se face îmbarcarea pe același model: scot telefonul, scanez codul QR și la revedere. Fac transferul în Zurich și … trec prin vamă arătând pentru prima dată pașaportul. La poarta de îmbarcare însă a trebuit să mă duc să mai arat o dată pașaportul și să primesc o hârtie ștampilată (ca pe vremuri, când România nu era primită în UE), hârtie pe care am pasat-o la poartă tot ei, după ce mi-am scanat fericită codul din aplicația mea. Probabil au avut nevoie să creeze niște slujbe, altfel nu-mi explic prea clar mișcarea complet inutilă și consumul de hârtie (și timp).

În concluzie poți merge cu avionul prin vest fără să ai vreun act la tine, dar dacă te apropii de est esti căutat de cel puțin două ori, ca să se asigure că vrei totuși să pornești în direcția respectivă.

46.198392 6.142296