In Jurul Kadiei

And, so it begins…

Se pare că de-a lungul vieții un om se mută în medie de 11 ori. Pare enorm, nu-i așa?

Eu tocmai pregătesc a patra mutare din viața mea, ceea ce explică și de ce am cam disparut de pe blog. Deocamdată avem una dintre slujbe asigurată, încă așteptăm vești pentru a doua, dar am făcut deja primii pași. Mai țineți minte articolul meu cu cele 5 orașe în care m-aș muta si mâine? Ei bine, din februarie noul nostru domiciliu va fi în Bergen, Norvegia. And, so it begins…

Între timp, fac calcule, cer estimări de la companiile de mutare, nu vreți să știți cât costă să muți o casă, strâng actele necesare pentru procedura de plecare din Elveția, caut actele necesare pentru noile slujbe (încă sper că vor începe amândouă deodată), vând lucrurile pe care nu le mutăm, mă uit după un apartament sau o casă de inchiriat. Nu pot să zic că mă plictisesc, ba din contră fac planuri și liste, ce poate fi mai plăcut?

Zilele astea am avut atâtea întâlniri încât cred sincer ca anul acesta este anul cu cele interactii cu alte persoane. Oh, joy! Dar am aflat că merită să cer cât mai multe estimări. La fiecare vizită arătăm mai mult sau mai puțin aceleași obiecte (mai mereu uităm câte un dulap sau sertar) dar volumul obiectelor se pare că variază de la 12 m cubi la 32 m cubi. Culmea este că prețul este cam același la toate firmele. Încep să cred că volumul este așa de joacă, sau mai degrabă, oamenii nu au niciun talent la a estima un volum, dar obiectele mele „admirate” în repetate rânduri intră într-un camion de o anumită mărime, care costă la fel. Ce pot să zic este că toate prostiile repetate la cursurile de administrarea afacerii și relațiile cu clienții sunt ale naibii de corecte. Unul dintre tipii chemați să facă estimarea, un francez foarte ocupat, care jumătate din vizita de 30 de minute și-a petrecut-o la telefon, asta după ce a uitat de prima vizită programată și a trebuit s-o reprogramez, deși a caculat cel mai puțin volum (12m3), mi-a oferit un preț enorm, cam dublu față de restul, dar cu o fantastică reducere de 25%. Asta, după ce a pus pe factura masa și cazarea șoferului… Chiar nu pricep de ce aș plăti o firmă să facă transportul dacă trebuie să-i plătesc eu șoferului cazarea și mesele pe drum. Tipii de la celelalte două firme mi-au venit la timp, cu un folder pregătit cu condițiile contractului, cu informații despre asigurarea bunurilor pe drum, vamă și restricțiile norvegiene (cum ar fi că nu putem aduce nici macar o sticlă de alcool, fără să le declarăm și să plătim o taxă, așa că va trebui să organizăm niște petreceri cu cocktails înainte de plecare). Pregătiți și profesioniști. Nu-i greu de ghicit pe cine vom alege, nu?

Acum trebuie să fac o listă cu obiectele de transportat și valoarea lor.

călare pe troli, Floyen
Bryggen Bergen
Bergen