Planuri de decorare (ep.1 – bucătăria)

Cred că cea mai plăcută parte a mutatului, cel puțin din punctul meu de vedere, este partea de design interior – mai pe românește planuri de (re)decorare. Ultima dată când ne-am mutat, în 2010 am avut mână liberă și buget (strâns cu sârg vreo 2 ani înainte) pentru a decora casa după placul inimii. Acum, după 5 ani aș schimba foarte multe, probabil din plictis, dar și din cauza că modul ideal, de revistă nu se potrivește stilului nostru de viață. Până acum aș zice că cel mai mulțumită sunt de camera de zi.

Cele mai multe nemulțumiri sunt legate de bucătărie pentru că este probabil zona unde petrecem de fapt foarte mult timp, fiind în același timp extrem de aglomerata, începând cu mobila, aparatele și terminând cu vasele, paharele (care în prezent imi ocupă vreo 4 rafturi de un metru lungime si vreo 30 cm lațime) și diverse alte decorații. Încetul cu încetul s-a transformat într-un depozit din care lipsesc sertare. Am vrut un bar, care îmi place în continuare enorm de mult, Vlad ar vrea să-l abandoneze, eu mă gândesc să-l luăm, deși 5 ani de cărat sticle l-a facut să-și copăiască raftul central, dar în continuare este cel mai frumos dintre toate cele pe care le-am văzut. Problema cu el a fost că bucătăria este destul de mică, tip vagon, așa că ne-am tot străduit să-l integrăm acceptabil în casă și deși este un apartament mare, ne-am tot împiedicat de el. A doua regulă învățată este că avem nevoie de o masă în bucătărie, este de fapt locul unde se duc cele mai multe discuții interesante. Apoi, într-o bucătărie nu sunt niciodată prea puține dulapuri, iar mie, pe lângă cele 9 pe care le am, plus unul mare pe coridor, aș mai avea nevoie de cel puțin încă vreo 4. Minim.

Așa că am trecut la studiu, de la distanță, prin internet, mă uit la cum și-au decorat localnicii casele. Ca regula văd că se poartă bucătăria deschisă în camera de zi, ceea ce îmi lasă loc de joacă pentru bucătărie, dar în același timp îmi limitează locul unei camere ca cea actuală care este camera de zi plus cameră de lucru. Cred că birourile vor migra spre dormitor sau intr-o camera separată, de lucru. Bibliotecile vor fi o problemă (pentru moment avem 4 destul de mari, care au crescut binișor de la articolul scris pentru Diana), la care nu vreau încă să mă gândesc.

Ca să ne întoarcem la bucătării, am dat peste o împărțire a stilului de bucătărie, foarte interesantă din punctul meu de vedere, pentru că vreau un spațiu de lucru mai mare, să pun în valoare barul, mai mult spațiu pentru depozitare (sertare, rafturi) și să am o masă mai serioasă.

Bucătăria fără mânere

La prima vedere pare un fel de aberație, cum adică fără mânere? Bucătăria este camera cu cele mai multe sertare, dintre care majoritatea sunt la niveluri periculoase pentru picioare, iar majoritatea vânătăilor mele sunt procurate în bucătărie (acestea fiind o parte dintre argumentele mele favorabile). Din punct de vedere al esteticii o bucătărie cu suprafețe plate, fără mânere pare modernă, curată și elegantă. Eu văd două probleme: rezistența arcurilor sertarelor și urmele lăsate de mâini în ani de folosință. Dar arată excepțional, la început, când e nouă.

csm_synthia-c-ceres-c_d8be0e817e csm_orlando-k-pur-fg-k_3bc392dcba handleless-kitchens csm_slider_75_d574f19361 Futura White Gloss vert exstrusion Inspirational-Kitchen-Ideas-05-1-KindesignBucătăria rotunjită

Asta este una dintre favoritele mele, mai ales dacă bucătăria este așezată pe unul sau doi pereți ai camerei de zi cum pare să fie preferința scandinavă. Recunosc că este și cea care ocupă cel mai mult spațiu, dar efectul vizual este excepțional.

tomassicucine-kitchen-opera-1 Inspirational-Kitchen-Ideas-06-1-Kindesign Modern-Venere-Curved-Kitchen-Islands-1 contemporary-kitchens-with-curved-tops-Skyline-by-Snaidero-2

Bucătăria rustică 

Mi se pare una dintre cele mai dificile, deși îmi place ideea de bucătărie separată, cu ieșire direct în grădină și cu masă mare grea, nu mă pot împăca cu restul decorațiilor rustice. Iar suprafețele din lemn sunt destul de greu de întreținut, mai ales în bucătărie. Acceptabil ar fi varianta modernizată, de genul:

white-country-kitchen Inspirational-Kitchen-Ideas-09-1-Kindesign

Bucătăriile deschise

Sunt cele despre care discutam mai sus: bucătăria se continuă cu camera de zi. Cel mai important lucru: o hota funcțională. Dar poate fi combinată cu oricare dintre variantele de mai sus, normal eu în continuare prefer suprafețele rotunjite. Singura obiecție pe care o am: nu-mi place ideea de a avea televizorul în bucătărie. În plus, nu vreau să mă gândesc la petele de pe canapea.

classic-open-plan-living-room-to-kitchen-with-antique-white-oak-flooring Green-Concept-Open-Plan-Kitchen-Design-588x441

Până acum am visat cu ochii deschiși, probabil va trebui să aștept momentul în care ne vom stabili undeva și ne vom cumpăra casuța la care visez eu. Deocamdată va trebui să accept ce găsesc la închiriat, care arată cam așa:

91_1653857335 10_1797773349 70_1849264695 64_363134477 31_1687953706 06_1471201031 86_447359690

Surse foto: 1kindesign, leicht, ictx, digsdigsHome Designing, giesendesign, furniturdir,

  • decoratii

11 comentarii

  1. Interesante spatiile alea rotunjite. Imi place mai ales poza 2, cea cu scaunele negre dar poate as alege alt fel de scaune. Imi place sa stau comod, preferabil chiar intr-un fotoliu, atunci cand mananc desi aici nu s-ar potrivi. Nu-mi plac insa deloc suprafetele de sticla. Prefer lemnul sau altceva mai cosy. Lemnul bine tratat nu e greu de intretinut, imi inchipui ca sunt tot felul de coatings pt ele. 🙂

    Răspunde
    • Si mie imi place bucătaria pe colt, cu un bar rotunjit! Imi place si ideea de bancuta, cu spatiu de stocare sub ea. In schimb prefer sticla, se intretine usor, arata bine in poze, mai ales cu efecte si pare casa mai mare (si mai curata, cu minim de efort). Lemnul in bucatarie nu-mi place deloc, mai ales ca am impresia ca micsorează spatiul (doar efect vizual), prefer blatul de bucatarie, cat mai alb sau crem, fara model, eventual sau cu ceva fire, puncte etc. Mobila alba sau cu elemente colorate, culorile inchise nici ele nu mi se par potrivite.

      Răspunde
  2. Pentru bucataria de acum nu am vise marete, e clasica pentru blocurile noatre, mica si cu o fereastra mare fata de norma dar tot insuficienta dupa mine, dar cand evoluez la casa probabil voi omori minim un arhitect si 3 constructori sa produca bucataria perfecta

    Răspunde
    • HahahahaÎ Inteleg perfect, abia astept sa vina momentul, trebuie doar sa reusim sa punem mana pe o slujba stabila si apoi, ma pun pe lucru. Si asa ma bate gandul sa construim casa (cu firma de constructir si arhitect ofc), mai degraba decat sa cumparam una deja facuta.

      Răspunde
  3. eu mă consider norocoasă: pentru un apartament la bloc, chiar am o bucătărie mare, mobilată pe comandă, cum mi-a tunat mie. şi da, cu masă mare. singurul regret: după ce am tot depăşit bugetul, nu am mai reuşit să-mi fac cuptor suspendat, aşa cum mi-am dorit.

    Răspunde
    • Tentant cuptorul ala suspendat, dar deocamdata depindem de ceea ce ofera proprietarul, inca mai am timp sa ma gandesc cum as vrea eu bucataria. Depinde foarte mult de forma si suprafata disponibila.

      Răspunde
  4. Kadia, nu vreau să mă ating de visele tale dar trebuie totuși să spun ceva important. Am avut vreo 7-8 ani bucătărie deschisă. Evident, cu hotă. Evident, cu ferestre mari. Totuși, noi gătim des, gătim multe și de toate felurile, așa cum am observat că gătiți și voi. În doi-trei ani, mobila și perdelele prind miros de bucătărie, oricât ai aerisi și le-ai spăla. Aburul de mâncare formează o peliculă fină pe suprafețele mobilei, oricât te-ai cățăra să ștergi peste tot. Mirosul de mâncare se răspândea în toată casa și nu ești dispus chiar întotdeauna să-l simți până în așternuturi !
    Acestea fiind zise, nu mai adaug decât că și o bucătărie clasică se poate amenaja superb.

    Seară bună și… La mulți ani tuturor românilor, oriunde s-ar afla ! 🙂

    Răspunde
    • Din pacate de vreo 12 ani am bucatarie deschisa si inteleg problema, am noroc de o hota foarte buna si de fapt nu gatesc prea mult sau des pentru ca nu mi s-a intamplat sa ajunga mirosul mai departe de bucatarie -camera de zi. Nu prea am de ales deocamdata. N-am vazut vreun apartament pe aici, sau in anunturile din Norvegia care sa aiba bucataria intr-o camera separata.

      Răspunde
  5. am vazut o bucatarie care era amenajata la fel ca in poza a 4-a de jos in sus. arata superb si era foarte practica! foarte interesant blogul. voi continua sa il citesc in continuare! felicitari! daca imi puteti recomanda un arhitect bun, mi-ar fi de folos!! momentan am gasit doar firma care imi va oferi reparatiile usilor in noua casa unde urmeaza sa ma mut 🙂 vi-i recomand si voua cu caldura daca aveti nevoie ( http://www.service-expert.ro/ ). si va rog nu ma uitati sa imi recomandati un arhitect bun. multumesc mult!!! si mult succes inca o data!

    Răspunde

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Gravatar
Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s