Cât durează să ajungi acasă într-o zi cu ninsoare, varianta norvegiană

Publicat de

Ieri dimineață a început să ningă cu fulgi mari și deși, cum n-am mai văzut din copilărie. A nins așa doar vreo 3-4 ore, suficient cât să formeze troiene. Am ajuns relativ ușor la slujbă și apoi la sală (pentru că mi-am făcut un abonament la Barry’s Bootcamp – dacă interesează pe cineva o să povestesc cum e), fiind vineri, însemna o zi scurtă, adică, de obicei, la ora 4 luam drumul spre casă și cam în 40 de minute ar fi trebuit să fiu în bucătărie, scotocind prin frigider.

IMG_7487
drumul spre slujbă

drumul spre slujbă

IMG_7505

curaj nebun pentru cei care se încumetă să conducă pe o vreme ca asta
curaj nebun pentru cei care se încumetă să conducă pe o vreme ca asta
centrul orașului sub zăpadă
centrul orașului sub zăpadă

IMG_7520

Primul semn că lucrurile nu decurg cum trebuie l-am simțit în stația autobuzului, era plină până la refuz. Din centrul Bergenului până acasă sunt 9,5 km, ceea ce înseamnă vreo 2 ore de mers pe jos, dar din cauză că drumul ocolește pe lângă mare. Drumul direct, prin tunel, pe sub munte este mai scurt. Dacă autobuzul trece prin primele 2 tuneluri, de vreo 2.5-3 km îmi scurtează drumul la 4 km până acasă. Deci, în concluzie, iau autobuzul care vine cu doar 5-6 minute întârziere, semn bun, zic eu. Se umple cu oameni obosiți și începe hâc-hâc să înainteze cu vreo 15 m pe minut. Până la prima stație facem 30 de minute (tot prin tunel), îmi zic că e drum complicat cu o curbă fără vizibilitate la ieșirea din tunel, mai ales că un tip dirija autobuzele care nu mai îndrazneau să treacă 2 prin curba respectivă. O să meargă bine după ce trecem podul (și el de vreo 500 m), unde se separă traficul, fie pe drum direct, cu 2 tuneluri separate care ies de-o parte și de alta a unuia dintre cei 7 munți pe care stă Bergenul, fie pe drumul ocolit, pe  coastă. Socoteala însă a fost doar teoretică, pentru că în practică cei 2,5 km de tunel au fost parcurși în ceva mai mult de 2 ore. Adică autobuzul nostru a înaintat cu o răbdare de melc în comă, hâc-hâc-hâc, 15 m/min, în timp ce toată lumea își dădea telefoane acasă, să anunțe întârzierea semnificativă și neputința de a scăpa dintr-un loc închis, strâmt, întunecat și plin de mașini. Partea rea: după prima jumătate de oră am rămas și fără rețea, pentru că, deh, eram sub munte. Prin minte au început să-mi treacă fulgerător cam toate secvențele din filmele americănești cu accidentele din tunel, cu incendii, sufocări, fără electricitate, etc.

Cam după ce mi-am terminat toate rezervele de răbdare, mi-am scos liniștită calculatorul și am început să scriu, măcar să fac ceva productiv. După aproape 3 ore de mers hâca-hâca, am reușit să ieșim din tunel și am coborât ca din pușcă la prima stație. Aveam de mers doar 4 km până acasă, frig nu era (cel puțin nu pentru mine, vreo 2°C dar fără vânt), doar zăpadă multă și întuneric, pentru că am intrat pe zi în tunel și am ieșit pe noapte. Însă traseul îmi este foarte cunoscut, în plus, este luminat destul de bine. Peisajul este mirific. Vara sunt nenumărate cascade de toate mărimile, dar ieri erau toate înghețate.

mai bine pe jos decât cu ei
mai bine pe jos decât cu ei

IMG_7539 IMG_7548 IMG_7551 IMG_7566 IMG_7567 IMG_7575

2 comentarii

  1. Probabil coboram și eu dar imediat treceam pe derularea scenariilor tot americane cu amărâții ăia pierduți prin noua era glaciară, că deh sunt genul ”apocalipsa e după colț”

    1. Ha! Tocmai am revăzut unul dintre ele, The Day After Tomorrow, dar cunosc foarte bine drumul. Toată vara trecută l-am făcut de cel puțin 1-2 ori pe săptămână, de asta știu și exact distanțele, am avut timp să le calculez și să le verific. Cumva îmi este ciudă că n-am luat-o pe jos de la început, aș fi făcut drumul mult mai repede, nu mai mult de 2 ore.

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s