In Jurul Kadiei

În interiorul unui Luminarium

O vizită în Luminarium era trecută pe lista de activități pentru week-end-ul acesta, doar că n-am dat prea multe detalii despre ce este acela un luminarium, poate și pentru că pare dificil de exprimat în cuvinte. Sunt structuri temporare, gonflabile, lucrate manual dintr-un material special, al cărui nume l-am uitat, un fel de plastic  cauciucat. Lumina din interior este lumina naturală, filtrată prin pereții respectivi. Există 6 astfel de construcții care se plimbă prin lume (detalii și programul îl puteți găsi pe site-ul englezilor care le-au construit Architects of Air). Cel din Geneva se numește Mirazozo și este inspirat din arhitectura islamică, fiind alcătuit dintr-un copac și trei domuri unite prin coridoare.

Unde: Quai Gustave Ador – lângă Baby-Plage.

Până când: Ultima vizită posibilă în Geneva va fi duminică, 10 august la ora 20.15.

Impresii personale

Jocul de lumini si culori este incredibil, mult mai reușit decât am putut să-l surprind în poze.

Singura condiție de intrare, în afara biletului de 5 chf, este să te descalți, ceea ce mie mi-a plăcut. În Geneva a cam plouat așa că pământul era moale și rece, dar simțit prin materialul respectiv era plăcut.

Probabil din cauza condițiilor meteo, interior miroase un pic cam puternic, eu am simțit mirosul de plastic în soare, el l-a asociat cu iarba putregăită de sub construcție. Adevărul e probabil undeva la mijloc, dar asta ne-a făcut să scurtăm vizita. Totuși am stat cam o oră în interior, domurile fiind destul de mari și încăpătoare.

Fiind foarte aproape de deschidere, într-o zi de sâmbătă, când lumea merge de obicei la cumpărături, nu a fost foarte aglomerat, ceea ce a crescut plăcerea vizitei, dar spre seară am văzut că lumea cam stă și așteaptă la intrare. Cred că este o limită de vizitatori, iar la intrare ni s-a făcut un instructaj scurt, pentru că structura se poate încinge în soarele zilei, așa că ai câțiva puști cu dozatoare de apă pentru răcorire.

Construcția este „vândută” ca oază de relaxare, așa că plimbarea prin coridoare este însoțită de o muzică instrumentală liniștitoare, gen valuri și apă picurând care mie îmi prduce o senzație de ușoară iritare. Mă pot rupe însă destul de ușor de zgomotul din jur așa că m-am lăfăit cautând unghiuri ciudate pentru instagram. Copii sunt foarte încântați și înteleg foarte ușor de ce, așa că liniște nu prea ai, dar e greu să nu te molipsească bucuria lor.

La exterior:

La interior:

PS: În iunie Mirazozo a fost în Sibiu, n-am văzut niciun articol pe bloguri, dar nici nu știu multe bloguri ținute de sibieni. Oricum pentru cei interesați puteți găsi programul aici: Touring (mai ales dacă puteți ajunge prin Irlanda sau Ungaria).