In Jurul Kadiei

Somon cu sos de soia

Cea mai simplă și rapidă rețetă cu somon, pe care o prepar săptămânal – sincer, nu cred să treacă vreo săptămână în care să nu avem o cină cu somon la cuptor, mai ales de când ne-am mutat în Norvegia. Oferta de pește este aproape nelimitată aici, de la pești „normali” până la ciudățenii de pe fundul oceanului. Eu, în continuare, prefer „peștele roz” adică somon (în norvegiană laks), iar mai nou îmi place și păstrăvul (în norvegiană ørret). Printre localnici, cel mai bun somon este Salma laks.

Somon cu sos de soia

Într-o tavă pentru cuptor se pune o hârtie de copt, peste care se așează cele 2 felii de somon, stropite cu ulei și sos de soia. Deasupra se așează cele 2-3 felii de lămâie și frunzulițele de cimbru. Se presară condimentele (sare și piper de obicei pentru noi). Ultima dată am testat niște condimente de pește de la magazinul meu preferat din Bergen, Olivenlunden 1830. Se acoperă cu hârtie de copt.

Sugestie: pe lângă bucățile de somon se pot pune roșii mici (cherry). Alternativ, se pot folosi semințe de susan. 

Coacere: 30 minute la 200C (sau până se rumenește ușor marginea feliilor de lămâie).

Garnitura variază de fiecare dată, dar cel mai des avem roșii coapte, spanac cu usturoi, dovleac copt, cartofi prăjiți, mazăre cu usturoi.