And, so it begins…

Se pare că de-a lungul vieții un om se mută în medie de 11 ori. Pare enorm, nu-i așa?

2521882_20140511023313Eu tocmai pregătesc a patra mutare din viața mea, ceea ce explică și de ce am cam disparut de pe blog. Deocamdată avem una dintre slujbe asigurată, încă așteptăm vești pentru a doua, dar am făcut deja primii pași. Mai țineți minte articolul meu cu cele 5 orașe în care m-aș muta si mâine? Ei bine, din februarie noul nostru domiciliu va fi în Bergen, Norvegia. And, so it begins…

Între timp, fac calcule, cer estimări de la companiile de mutare, nu vreți să știți cât costă să muți o casă, strâng actele necesare pentru procedura de plecare din Elveția, caut actele necesare pentru noile slujbe (încă sper că vor începe amândouă deodată), vând lucrurile pe care nu le mutăm, mă uit după un apartament sau o casă de inchiriat. Nu pot să zic că mă plictisesc, ba din contră fac planuri și liste, ce poate fi mai plăcut?

Zilele astea am avut atâtea întâlniri încât cred sincer ca anul acesta este anul cu cele interactii cu alte persoane. Oh, joy! Dar am aflat că merită să cer cât mai multe estimări. La fiecare vizită arătăm mai mult sau mai puțin aceleași obiecte (mai mereu uităm câte un dulap sau sertar) dar volumul obiectelor se pare că variază de la 12 m cubi la 32 m cubi. Culmea este că prețul este cam același la toate firmele. Încep să cred că volumul este așa de joacă, sau mai degrabă, oamenii nu au niciun talent la a estima un volum, dar obiectele mele „admirate” în repetate rânduri intră într-un camion de o anumită mărime, care costă la fel. Ce pot să zic este că toate prostiile repetate la cursurile de administrarea afacerii și relațiile cu clienții sunt ale naibii de corecte. Unul dintre tipii chemați să facă estimarea, un francez foarte ocupat, care jumătate din vizita de 30 de minute și-a petrecut-o la telefon, asta după ce a uitat de prima vizită programată și a trebuit s-o reprogramez, deși a caculat cel mai puțin volum (12m3), mi-a oferit un preț enorm, cam dublu față de restul, dar cu o fantastică reducere de 25%. Asta, după ce a pus pe factura masa și cazarea șoferului… Chiar nu pricep de ce aș plăti o firmă să facă transportul dacă trebuie să-i plătesc eu șoferului cazarea și mesele pe drum. Tipii de la celelalte două firme mi-au venit la timp, cu un folder pregătit cu condițiile contractului, cu informații despre asigurarea bunurilor pe drum, vamă și restricțiile norvegiene (cum ar fi că nu putem aduce nici macar o sticlă de alcool, fără să le declarăm și să plătim o taxă, așa că va trebui să organizăm niște petreceri cu cocktails înainte de plecare). Pregătiți și profesioniști. Nu-i greu de ghicit pe cine vom alege, nu?

Acum trebuie să fac o listă cu obiectele de transportat și valoarea lor.

călare pe troli, Floyen
călare pe troli, Floyen
Bryggen Bergen
Bryggen Bergen
Bergen
Bergen

23 de comentarii

  1. Va urez la amandoi sa aveti putere si sa va mutati cu bine, loc de munca cat mai rapid si sa va placa noua locatie. E superb pe acolo din mai multe puncte de vedere. Bafta multa!
    PS Ce pacat ca nu sunt mai aproape, mi-ar fi placut niste petreceri cu cocktail-uri :))))

    Răspunde
    • Pana vine vremea petrecerilor ne-am hotarat sa dam noi iama in sticle, desi mi-e cred sa cred ca le vom termina in 3 luni, DAR am deja o lista de vreo 6 litri in sticle sigilate care vor trece fraudulos granita in bagaj. Mi-e mai groaza de cum voi transporta mâțele, dar cel puțin au făcut deja toate vaccinurile, au cip și pașaport. Încă nu știu ce le așteaptă, dar vor vedea ele 😀

      Răspunde
  2. Hai domle ca te dadusem disparuta:) ce bine de noi ca nu avem lucruri:d spor la mutat! Si vorba filmului – in final totul va fi bine,si daca nu-i inseamna ca nu i finalul

    Răspunde
    • Așa am fost și noi acu` 5 ani când ne-am mutat de pe o stradă pe alta, între timp am strâns o casă plină cu lucruri de care nu prea m-aș despărți. Chiar e haios ca pe pun pe site-uri să le vând și apoi le scot ca-mi plac prea mult si vreau sa le pastrez :)) În mod evident simt nevoia de bârlog și sper să nu ne mai mutăm prea des, doar că în meseria mea e destul de greu să găsesc o poziție fixă. Dar sper.

      Răspunde
  3. Aaah, ce locsor frumos v-ati ales!
    Am si eu cateva mutari la activ, asa ca in mare cam inteleg prin ce treceti.
    Pe de alta parte mie imi place la nebunie entuziasmul asta al mutarii intr-un loc nou, intr-o tara noua chiar, asa ca sper sa treceti cu bine peste chestiunile organizatorice si sa va bucurati de noua voastra casuta 🙂

    PS: n-as fi zis nici eu nu la un cocktail, dar ma iau de mana cu Ioana si poate punem noi doua de-un party, macar si virtual in cinstea mutarii voastre!

    Răspunde
    • Până acum cel mai mult îmi place să caut loc de inchiriat, petrec minute în șir scotocind prin casele altora :)) Succes nu prea am pentru că mulți nu vor să închirieze deca ai animal. Noi avem 2 asa ca avem de cautat din greu, dar nu-mi displace :))

      Răspunde
  4. M-ai făcut sa ma gandesc de cate ori m-am mutat eu si cate mutari mai am :)) Ma bucur ca esti bine, dar e de munca la ce faceti voi acum 🙂 Sport in toate, bafta cu job-urile și sa ne citim cat mai de bine din tara aia nordica care tare va mai place 😉

    Răspunde
    • Sa stii ca sunt foarte curioasa cat o sa-mi placa dupa ce locuiesc acolo, Geneva mi-a placut din prima zi si s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani. Intotdeauna ai emotii cand pleci dintr-un loc pe care il stii undeva unde nu cunosti decat foarte putine persoane, dar in acelasi timp e o aventura, locuri noi de descoperit si speranta unui locșor propriu, pentru restul vietii.

      Răspunde
  5. Bergen e o localitate norvegiană renumită. Abia aștept să ne prezinți noul oraș de reședință. Îți doresc putere, răbdare și spor în toate. Desigur, și sănătate !
    Mă întreb cum vor reacționa Miaunică și Roxana la mutare. S-au mai mutat vreodată ?

    Răspunde
    • Miaurică a mai făcut un drum, tot cu transfer, așa că săracul, dacă își mai aduce aminte, o să fie cel experimentat și cel care a călătorit cel mai mult pentru că s-a născut lângă Paris, adus in masina la Geneva, la noi, apoi dus cu avionul în vacanță, în România, la rude, să fie arătat și acum va fi mutat probabil tot cu avionul în Norvegia. Dungile lui s-au plimbat prin 4 tări. Doar ca acum este bivol mare, are peste 7kg si nu ma lasa sa-l tin sub scaun, trebuie sa-l dau acolo unde se tin buldogii.
      Roxy în schimb n-a ieșit din Geneva, iar ea leșină până la vet, care este la 5 minute de casă :((

      Răspunde
  6. Aveam eu o banuiala … cat, din alegerea locatiei, este ideea lui Vlad ? :))
    Arata super, cand e soare, sper sa fie la fel si cand nu! Si mai ales sa aveti timp sa va bucurati de imprejurimi, ca apartamentele sunt cam la fel peste tot 🙂
    Casa „stramba” sau dreapta? 🙂

    Răspunde
    • Mare parte, desi eu am gasit slujba :)) Imi place orasul, iar Norvegia este o tara in care se investeste mult, imi plus imi plac oamenii si imi plac povestile lor. Asta e chiar important, am remarcat ca povestile unui neam il definesc foarte bine si cred ca e important sa iti placa și sa intelegi povestile lor ca sa poti trai intr-un anumit loc.
      Bine, poti trai oriunde daca n-ai pretentia sa te integrezi social :))

      Răspunde
  7. Bafta cu toate in noua locatie, si asteptam cu interes povestile tale din Bergen. Cu poze, normal.
    Sa ai seara faina.

    Răspunde
  8. Daaa,la Bergen e frumos !Spor in toate,si la mutare,dar si la slujbe !
    Noroc in toate si vreme buna !

    Răspunde
  9. wow! va admir si va doresc mutare fara prea multe prejudicii si cheltuieli! Abia astept sa ne povesteti cu este noul cartier si vecinii, cum v-ati acomodat si apoi bineînteles abia astept sa ne prezinti împrejurimile. Oh da bine arata orasul! superb- ma bucur pentru voi.

    Răspunde
  10. Dragilor, va doresc multa rabdare, armonie si intelegere in organizarea mutarii si succes cu locurile de munca. Sunt convinsa ca o sa va acomodati rapid, doar stiu ca Bergen e preferatul vostru si tanjeati dupa el. Noi de doua ori ne-am mutat si de doua ori a plouat, dar a fost cu noroc 😉 Noroc va dorim si voua! :* :*

    Răspunde
  11. Tillykke !…sau pe norvegiana, Gratulerer ! (Congratulations). Pe daneza suna oarecum mai frumos/interesant pt ca despartind Tillykke in 2 cuvinte, care sunt valabile si in norvegiana, Til lykke ! = Catre fericire !

    Răspunde
    • Bergen este intr-adevar un oras cu o arhitectura deosebit de impresionanta, care imbina atat natura cat si rezidentele noi intr-un mod deosebit de estetic, (cladirile vechi fiind distruse de incendii destul de mari si grave din trecut, si orasul fiind construit in mod planificat modern ecologic arhitectural deosebit). Este un oras nu pe 7 coline, ci inconjurat de 7 coline sau de fapt munti, ma rog, asa pe o parte, pe de cealalta gasindu-se Gulf Stream-ul, ceea ce ii asigura o umiditate semi-tropicala destul de placuta iarna, asa ca o sauna cu tavanul mereu bleu senin cu norisori de aburi rozalii din care ploua caldicel…mi se pare un oras chiar ff feminin, gen spa. Nu cunosc aeroportul, dar cred ca gara e OK, ca are drum in linie destul de dreapta catre Oslo, atingand uneori altitudini impresionante, o linie ferata cu adevarat la inaltime.

      Răspunde
    • deocamdata tot ce stiu in limba aia este ikke pe care mi-l traduc foarte artistic prin „pofta-n cui” 😀

      Răspunde

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Gravatar
Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s