În toamnă trebuie să merg la o nuntă românească de care n-am cum să mă fofilez, așa cum sugerează ăștia. De fapt, de-a lungul timpul am făcut o treabă foarte bună, pentru că ultimul eveniment de genul ăsta la care am participat a fost cu vreo 20 de ani în urmă, când interesul meu principal era să jefuiesc (fără a fi prinsă) tăvile cu prăjituri înainte să adorm (adică înainte să fie aduse la masă). Pe atunci nunțile se făceau în curte, la cort, cu mâncarea gătită de familie și grija darului de nuntă îi privea pe ai mei. Îmi aduc aminte că se dădea un plic cu bani, într-un ritual care m-a făcut să mă gândesc că eu nu voi participa la nicio nuntă când voi crește mare: trecea unul zbierând în gura mare suma și laude la adresa mirilor, nașilor, invitatului, etc. Așadar, întreb și eu aici în văzul tuturor: se mai strigă darul de nuntă?
Iar a doua întrebare pe care o am este: cât este darul de nuntă în mod obișnuit, pentru o rudă foarte apropiată, cu nunta ținută la un restaurant din complexul olimpic Izvorani? Știu că e greu să ziceți o sumă, așa că intreb mai degrabă cât ați dat voi la ultimele nunți la care ați participat și cam când au fost acestea (că-mi închipui suma crescând de la an la an!).
Vă mulțumesc anticipat și aștept cu interes răspunsurile (adică vă rog să nu ignorați întrebările, nu de alta dar onoarea noastră de familiști e pusă la bătaie aici).
cred că cel mai bine te ajută cu asta sonia. iar la ce spune ea, ai mai putea adăuga ceva, dat fiind ştaiful… ca şi tine, eu la nuntă am fost ultima oară acum mulţi ani, am şi uitat câţi de fapt.
Aha, deci nu sunt singura care se eschiveaza de la datoriile de familie 😀
mai degrabă am cam scăpat de valul de nunţi şi botezuri aş spune. 😀 şi cum suntem un neam cu puţini prunci în dotare, cred că obligaţiile s-au cam stins.
Sunteti norocosi, eu am doar un frate, dar mama mea are 3 surori si un frate, iar tata are 4 surori. Fiecare cu propriile familii, noroc ca suntem raspanditi prin toata lumea 😀
norocoşi? soţul meu are 50 de veri primari.
:))))))))))))))))
desigur, el este singur la părinți! 😛
Am mai participat la nunti ca fotograf si la niciuna nu s-a strigat darul. Nunti la Bucuresti, Constanta. Nu stiu prin alte parti cum este, ce-i drept. Cu suma nu te pot ajuta, din pacate. Dar colegii sugereaza un 500 lei/pers (insa, spun ei, depinde si de loc, de menu etc).
Pai, am zis eu locul acolo, tocmai ma gandeam filozofic că nu mă ajuta la nimic, o fi scump sau ieftin restaurantul ala de langă Snagov?! E incredibil cât m-am rupt de lume 😀 Multumesc pentru sugestii, eu ma gandeam să fac o medii din ce-mi sugerati voi. O sa-i intreb si pe ai mei, dar stiu exact care va fi raspunsul lor: „cat ai, mama”…
Eu zic că depinde de nuntă. Și noi avem pe 5 iulie o nuntă, la sora soțului meu …. pe langă că e in familie, mergem și pentru că vrem noi. Din câte știu eu, dacă nunta nu respectă toți pașii numiți de tradiție, nu se mai strigă darul (de mulți ani; cel puțin așa știu eu). Cât despre cât am dat la nuntă, în ultimii 3 ani suma a variat între 1000 lei și 2000 lei (incluzând și cadoul). Poate am fi dat și mai mult, dar nu știu pe nimeni să fie mașină de făcut bani :))
Mie nuntile mi se par asa o bataie de cap, la biserica nu m-as duce pentru ca mor de ras de fiecare data cand o ia popa cu „roaba” si „robul”, inca imi imaginez un biet prapadit imbracat in culoarea aia oribila de ou de rata, impingand o roaba pe ulita. Miresele sunt ele aranjate, dar de obicei toata lumea este nervoasa, mai ales biata fata care are ceva de demonstrat si vrea sa fie tot timpul in centrul atentiei, sau trebuie sa fie, pana ajung toti pe picior de cearta. Plus copii care sunt si ei receptivi la atmosfera festivo-razboinica.
Dar eu cel mai mult urasc rudele, de orice varsta, care vor simti nevoia sa ma invete ce sa fac eu cu viata mea, mai ales ca „motive” au cu ghiotura, vezi domne, nu-s in randul lumii. Dupa aia se mira de ce nu-i vizitez…
Doamne, rudele „binevoitoare” mi se par si mie un chin greu de suportat. Mai ales ca fiecare are reteta pentru nunta perfecta: fa asa si pe dincolo si nu cracni. Eu am cam pus piciorul in prag si am zis ca vreau asa si nu pe dincolo, fara traditii si fara strigaturi, chiuituri (doar suntem in Moldova). La faza cu „roaba” si „robul”, noi am pufnit in ras ….. mai discret, dar preotul tot s-a uitat crucis la noi. Ete na!
Vai ce-mi place faza cu rudele care vor sa te invete una sau alta. Nici eu nu sunt adepta nuntilor si mai ales a „darului”. Si eu merg la o nunta in toamna si deja neamurile imi spun ca dau prea putin. Ca asa se face, ca mirii trebuie sa ramana si eincu ceva dupa nunta.
la un restaurant mai de fite, cum cred ca e cel la care te duci, 12 mil si un cadou. La ultimul eveniment la care am fost , un botez la cineva f. apropiat la un restaurant din Crevedia si am dat 6 mil si un cadou de aprox 3 mil pt cel mic ( un costumas de vara, cosmetice de calitate pt el ).Majoritatea invitatilor am vazut ca dadeau suma asta. Nu se mai striga de mult darul, de obicei se da un plic mirelui sau exista o cutie in forma de casa pe o masa in care invitatii pun plicul.
La nuntile mai moderne exista chiar liste de cumparaturi deschise de miri la un magazin si fiecare alege de pe lista un obiect pe care il achita, astfel ca nu se trezesc cu 3 seturi de cafea si 5 oale sub presiune.Dar se specifica in invitatie ca exista lista asta si la ce magazin.
In ultimul timp am vazut ca lumea se orienteaza cam dupa cat costa meniul de nunta la restaurantul respectiv si mai pune ceva in plus pentru a acoperi si alte cheltuieli . De exemplu – meniul costa 45-50 euro, pt 2 pers inseamna 100 euro si inca 50-100 euro pt a ramane ceva si mirilor dupa ce mai achita orchestra, fotograful,etc.
Acum 3 ani chiar ne-a zis cineva cand ne-a sunat pt confirmare ,ca meniul costa 2 mil de persoana … probabil s-o fi temut sa nu ramana cu datorii.
La cadou chiar nu m-am gandit! Adica am crezut ca este doar dar in bani, fiind nunta facuta „in deplasare” sa te cari cu cadoul, ca sa-l care ei inapoi mi se pare chiar peste mana. Oricum aduc intotdeauna ceva pentru aia mica, asa ca ii voi da cadourile inainte de nunta :))
Liste cu cadouri se fac si aici, in Geneva, dar nu stiam de traditia asta in Romania. Nu cred sa fie cazul, dar o sa pun intrebarea prin familie.
De la Kadia si Vladen, rude cu ginerica (miresica), 15 milioane, sa traiascaaaa! Minunate tradiitii! Dincolo de (tentativa mea de) gluma, foarte putin probabil sa se mai strige darul, veti primi un plic in care veti pune suma dorita, fara tambalau.
Vai de mine, prefer sa dau banii si sa nu apar, desi toata lumea insista sa te vada la fata. Zau ca nu pricep ce-i cu pusul asta la zid, nici daca dai prea mult nu e bine, pentru ca te dai mare, nici prea putin ca dupa aia te vorbesc TOATE rudele ani intregi, pentru ca esti zgarcit sau nevoias. Nici nu stiu care dintre cele doua este varianta mai buna.
Au trecut cativa de cand am fost la o nunta, intre 500 si 1000 lei am dat la ultimele nunti, meniul era intre 120 – 180 lei. Cu un numar de telefon sunand la local sa afli cat e meniul de nunta rezolvi dilema. 😉
Asta e o idee foarte buna! Nu m-am gandit sa sun la restaurant, dar chiar este o solutie f. buna.
De strigat, din fericire, nu se mai strigă darul. Cel puţin nu la restaurante. Bani…. de obicei să „plăteşte” meniul de două ori plus încă ceva peste. Adică, dacă meniul e 200 de lei, cinstea ar fi 500 de persoană. Asta dacă nu e rudă sau prieten apropiat.
Si daca e ruda? Din cate stiu eu nasii ar trebui sa dea cel mai mult, dar nu-mi vine sa intreb cat dai ba, ca sa nu te fac de ras?!
Dacă e rudă… cât te lasă inima, de preferat cât mai mult. 😀
La rude nu am fost cam de mult timp dar urmează 😦
1000 lei, toamna trecuta, dar nu eram ruda de sange. Deci daca esti foarte apropiata, nu poti plusa mai mult de 1500 lei. E destul si asa.
Aaa, nu se mai striga darul si nici nu se mai danseaza gaina, curcanul, etc. Din ce am mai vazut recent.
:)))))) Asa e! Parca galeata se dansa si se fura mireasa. Nu cred totusi sa fie traditionalisti, sunt oameni normali, generatie noua. Sper.
Mireasa inca se cam „fura” 🙂 Dar asta depinde si de ea, daca se lasa sau nu 🙂 Restul de traditii tot asa, se tin cu acordul lor. Dar avand in vedere locatia, cred ca o sa fie destul de safe/spalat. In jur de 2000 de lei/familie e super-ok. Nu va stresati cu cadou „ficial”!
:))))))) Sper sa fie spalat, mi s-a garantat access wi-fi, ceea ce era o conditie obligatorie pentru participare. Sigur prize gasesc, am calculator, iPad, iPhone, sigur gasesc modalitati de a ma simti bine 😀
Nici mie nu îmi place să particip la nunți 🙂 . Poate și din cauza rudelor curioase și indiscrete, gata mereu să dea sfaturi. Poate și pentru faptul că totul mi se pare o paradă de prost gust. Ca adult, am fost la o singură nuntă, acum doi ani, a vărului meu de gradul I, ca să salvez onoarea familiei. Nu s-a strigat darul, a fost o petrecere cât de cât decentă (muzică bună, fără obiceiuri penibile, cum ar fi jucatul găinii sau furatul miresii). Fiecare invitat/familie a primit un plic (pe care era scris și numele familiei-detaliu discutabil) în care a pus darul, plicurile fiind introduse în momentul plecării invitaților într-o urnă-căsuță, lângă masa mirilor. Noi am dat atunci 1000 de lei (două persoane), la un restaurant modest, oraș de provincie (având în vedere că ai mei nu au participat la petrecere și nu au dat dar separat).
La muzica nici nu vreau sa ma gandesc, tot sper sa fie ascultabila, sau macar sa fie vreme frumoasa ca parca am auzit ceva de o terasa si ma gandesc serios sa ma asez strategic cat mai departe de sursele muzicale. Daca am inteles eu bine vor sa angajeze o trupa, de fapt cred ca sunt niste prieteni de-ai lor.
Aia cu roaba e fantastica imi place si mie 😛 In zona Brasovului, Cristian, Risnov, Bran, e un obicei ca la nunta dupa ce s-au incins spiritele se face o parodie, se costumeaza un barbat in mireasa si altii, femei si barbati isi pun tot felul de masti si toale vechi si unul cu roaba sau caruta mai mica poarta „mireasa” printre nuntasi si se fac tot felul de farse 😀 Am evitat si eu ani de zile, desi n-am scapat de trimisul in plic, care la mine e ghidat dupa principiul dau cat am, mama 😀 Daca e ruda de gradul 1 ma gandesc ca daca dai vreo 200-300€ din partea amandorura, nu gresesti. Desi la Bucuresti poate e mai mult. Iar cu partea ca nu esti in randul lumii, been there done that, eu de ani buni spun ca asa-s eu mai deosebita, fiecare cu ale lui 😀
:))) Bun raspuns, problema mea este am niste rude mai infipte asa care nu vor neaparat sa auda raspunsuri ci mai degraba sa se auda pe ei vorbind si povatuind. Dar ma gandesc ca dau acum piept cu rudele si in urmatorii 20 de ani nu mai mai prind, pana cand se casatoreste nepoata-mea.
E complicat şi discutabil. 🙂 Toată lumea mă întreabă, dar eu nu am de unde să ştiu pentru că de mulţi ani darul nu se mai strigă. Totuşi, i-am întrebat pe mirii de la ultima nuntă cât se mai dă ca dar, ca să fiu pregătită pentru eventuale întrebări. În zona mea, modestă, o familie obişnuită pune în plic cam 600 lei, iar neamurile 1000-1200 lei. Asta dacă evenimentul are loc la un restaurant mediu, unde meniul costă în jur de 150 lei. La Bucureşti însă…. am fost la nuntă acum 4 sau 5 ani şi am constatat cu stupoare că preţurile erau duble decât la noi. La condiţii similare. Probabil că locaţiile fiţoase sunt şi mai scumpe.
Mie mi s-a spus ca d-aia nici nu vor s-o faca in Bucuresti, pentru ca restaurantele devin foarte scumpe, imediat ce aud de nunta. Zona pe care au ales-o mie mi se pare foarte frumoasa (recunosc ca ma gandesc ca omul care vrea sa scape de rude haladuind prin zona), insa imi inchipui c-o sa fie agitatie mare, au nevoie de parcari si sa-si care lucrurile dupa ei, ceea ce inseamna si camere la hotel.
Depinde de multe lucruri. In primul rand de oras – in Bucuresti e mult mai mare darul decat in alte orase. In al doilea rand, tine de meniu si nu in ultimul rand, de gradul de rudenie sau „apropierea” de victime…pardon, miri. 🙂
Daca mergi doar la biserica, scapi doar cu cadou. Daca mergi si la masa cred ca minimul ar fi vreo 600 lei/cuplu. Eu am fost singura acum doi ani la un var destul de apropiat. Am dat 300 lei (nunta la tara, ca pe vremuri) plus le-am facut cadou sedinta foto de la biserica si parc (adica am fost fotograf ca sa zic asa). La o nunta recenta, colega mea, fiind nasa, a dat 1000 de euro. Mie mi s-a parut enorm…dar cica asa se face.
Noi nu am facut nunta asa ca nici altii nu prea ne-au invitat la ei si la cele la care am fost, am fost doar la acte sau la biserica. In nici intr-un caz din motive religioase, ci pentru a scapa de restaurant.
Foarte bine zis victime! De biserica sigur scap, am hotarat deja ca ii voi tine de urat tatei, aranjand scaune daca vor, dar nu ma duc cu robul si roaba, in schimb la petrecere mi se pare mai distractiv. Imi pare tare bine ca toti cei care au comentat aici par sa fie de acord ca nu se mai striga darul, ma simt mai usurata pentru ca daca mi se intampla sa fac vreo greseala diplomatica, rezolv eu dupa cu mirii, la o discutie ulterioara.
Eu am cotizat saptamana asta in provincie 500 de lei, in Bucuresti urca lejer spre 1000 pe cap de participant 🙂
Oare se pune ca Bucuresti daca nunta e in provincie 😀 Glumesc, dar va multumesc pentru raspunsuri, cred ca m-am lamurit.
La oras clar nu se mai striga darul. Adica doar daca sunt mirii tarani si aleg sa mearga cu cutia din masa in masa si sa adune de la fiecare…penibil moment, din punctul meu de vedere. La restaurante de regula, se pune plic pe masa cu numele familiei, plic in care se pune suma de bani. Iar referitor la asta, eu stiu ca 500-600 de lei de familie se dadea, acum depinde si de restaurant…daca este mai „de fite”, in functie de cat de luxos si darul mai mare ca sa acopere meniul. La rude nu scrie nicaieri ca trebuie sa se dea mai mult, insa oamenii aleg sa faca asta cu drag pentru ruda sa, normal. Iar in cazul asta suma poate fi oricat de mare. Distractie frumoasa! ❤
Multumesc! Ca sa fiu sincera nu ma deranjeaza sa scrie numele pe plic, pana la urma dau atat cat pot iar mirii stiu asta, dar unele rude traiesc pentru a barfi ce, cum si cat da sau face fiecare membru al familiei. Nu suport genul acesta de persoane si preocupari, dar este foarte greu sa te feresti.
1000 in provincie, in capitala probabil dublu, cu tot cu factorul rudenie. 🙂
Deci cam 500 de euro.
Din păcate, toată treaba asta cu darurile de nuntă a ajuns să se devalorizeze. Nu mai merg oamenii la nunți de drag, pentru că le e groază de cheltuieli. Eu personal,când voi merge la nunți (chiar acum în tomnă am una) o să duc un cadou(adliteram). Frumos împachetat, un cadou, ce să conțină ceva folositor. Cadourile trebuie să fie simbolice, deci probabil voi duce un set pentru servit cafeaua…sau o lenjerie de pat.. Mă înțelegi, ceva util de casă nouă 😀
Cumva inteleg ca trebuie sa nu-i bagi in datorii pe tinerii insuratei. Pe vremuri nunta era un prilej de a strange bani ca sa-i ajuti pe tineri la inceput de drum in viata, intre timp scopul pare sa fie mai degraba in favoarea cheltuielilor pentru ca rochia trebuie sa fie dichisita, nu mai merge costum popular cusut de mireasa, mancarea de la restaurant nu facuta de rude, restaurant cu terasa si fite nu cort in curte, muzicanti cat mai celebri, plus taxele la biserica care au crescut si ele exponential. De aceea lumea nu mai participa la nunti, pentru ca nu mai este un prilej de bucurie si intrajutorare in cadrul unei familii ci doar motiv pentru a scoate ochii vecinilor si prietenilor chiar daca te ingroapa in datorii. Cel putin asta e parerea mea. 😦
Mie nu-mi displace sa merg la nunta, dar sa fie prieteni apropiati, actuali, cu care am ceva de impartit, cu care am ceva in comun. Deci nu nunti din alea ” pai au fost si ei la voi la nunta, trebuie sa mergeti ” chit ca eu n-am mai vorbit in ultimii 15 ani cu respectivii. Cea mai faina nunta a fost a unul fost coleg de liceu al sotului meu, 90% dintre invitati oameni cu care faceam chefuri, nunta a fost ca un chef.
Despre bani habar n-am cat se da, eu zic sa dai cat ai tu chef, restul nu conteaza.
Sa ai weekend fain.
Da, ai dreptate, cele mai interesante evenimente sunt cele ale prietenilor apropiati, dar uneori obligatiile de familie te pun in situatia de a nu putea refuza. Nu inseamna ca nu te poti distra, dar e greu cand nu cunosti jumatate din invitati, iar rudele nu le-ai mai vazut de 20 de ani.
am fost in sept 2011 la nunta in Cluj; darul NU se mai striga la nuntile din oras (la tara…inca se striga in 2003). acu se pune in cutiuta pe masa mirilor. atunci in 2011 am dat 150 euro pe cuplu. anul asta nu am ajuns la nunta (numai ce venisem din tripul de aniversare al nostru…ahem). si sper sa nu mai calc pe la nunti…like ever…
noi am facut doar civila. fara party, fara dar, fara obligatii. nu ne place tambalaul tipic romanesc (mai ales ca sotul nu e roman si eu sunt nici pe jumate romanca)
ah si mireasa mi-a fost verisoara (de ceva grad peste 2).
cand am citit cat se da prin bucuresti, zau daca nu cred ca in ardeal suntem mai normali :)))
Mie intotdeauna mi s-a parut ca Ardealul este mai civilizat. Cu multi ani in urma ma gandeam sa ma mut la matusa mea in Timisoara. tot spre vest am plecat, doar la mult mai multi kilometri distanta decat visam eu cand eram adolescenta.
Si eu am zis nu categoric la nunta, nu m-am visat niciodata in rochie de mireasa si nu suport sa fiu in centrul atentiei. In plus nu vad de ce as trece printr-un ritual care nu-mi spune nimic. Iar sotul este ateu. Si nici el nu-i roman.
Sarim peste faza ca suntem amandoi agnostici. 😉
cand ajungi in tara? eu o sa fiu pana pe 14 septembrie in bucuresti si ma gandeam poate iesim la o cafea daca ne gasim amandoua in oras 🙂
[…] Cât mai este darul de nuntă? (49 comentarii) din iunie 2014 […]
[…] Cât mai este darul de nuntă? (50 comentarii) din iunie 2014 […]