În luptă cu vecinii

De vreo câteva săptămâni bune am o problemă cu vecinii. Inițial am crezut că sunt oamenii uituci și se mai întâmplă, dar atunci când întâmplarea devine regulă și nu excepție până și eu iau măsuri. Problema e simplă: nesimțiții scot punga de gunoi din casă și o lasă la ușă. Cu zilele. E adevărat că în dreptul ușii lor, care este la un metru distanță de a noastră, dar acum este cald pe coridor, iar gunoiul închis în pungă de plastic fermentează și miroase. Ea cred că este casnică pentru că face tot timpul curat, gunoiul ăla iese de vreo 2-3 ori pe săptămână din casă. Nu pricep de ce nu-l duce un etaj mai jos în containerul de gunoi. Noi n-avem ghenă, dar fiind la primul etaj, efortul este minim: înainte de a pleca din casă, strângi punga de gunoi și o lași în container când ieși din bloc. Simplu.

Punga de gunoi a vecinului

Săptămâna trecută a stat o cutie de pizza sloioasă vreo 3-4 zile până a dispărut de la ușă, apoi sâmbătă a apărut o pungă cu PETuri, care a dispărut până seara (mă bucur că reciclează, dar zău de ce nu poate s-o țină pe coridor în casă?), duminică după-amiază din nou un sac de gunoi, care a rămas pe coridor până luni seara când am venit eu. Mi s-a făcut o greață cumplită când am ajuns în dreptul ușii și aveam impresia ca tot coridorul meu interior miroase a gunoi. Așa că m-am dus să-i duc punga de gunoi la parter și i-am lăsat un mesaj pe cutia de scrisori, care în termeni foarte politicoși, în franceză și engleză, prin care îi rugam să nu mai lase gunoiul la ușă.

Mesaj pentru vecin pe cutia de scrisori

De dimineață, mesajul meu nu mai era pe cutia de scrisori. Nu-i nimic tocmai am mai printat 10 foi, de fiecare dată când văd punga, voi mai lipi unul. Dacă se mai întâmplă vreau să fac reclamație la regie (adică cei care se ocupă de chiriași), poate o scrisoare oficială îi face mai puțin leneși. Eu, una, chiar nu pricep, dacă îți petreci toată dimineața făcând curat în casă, sincer, când plec geamuri larg deschise și, clar, fata deretică, de ce simți nevoia să împuți coridorul?

EDIT 04.12.2014

Astăzi, când am ieșit din casă, în fața ușii vecinilor trona un ditamai sac de 60L de gunoi. Drept urmare, primul lucru pe care l-am făcut când am ajuns la birou a fost să scriu un e-mail regiei. Deocamdată aștept răspunsul.

 • Am locuit in Geneva

8 comentarii

 1. Chiar saptamana trecuta se mai plangea cineva pe Fb de chestia asta. Eu nu inteleg…nu ti-e jena deloc? Poate-ti vine cineva in vizita si tu esti cu punga imputita la usa?! Ma calca pe nervi chestiile astea.

  Răspunde
  • Cred ca nu are niciun fel de prieteni aici. El sigur lucreaza pentru ca s-a mutat de vreun an jumatate, ea a venit doar de vreo cateva luni, cand a inceput povestea cu gunoiul. E gravida, destul de maricica sarcina, dar asta n-o scuteste de bun simt. Poate crede ca asa se face si e femeia de servici nesimtita, dar daca vecinii n-au pungile pe coridor e clar ca problema e undeva la ea. Si poate fi luna in casa, daca vecinii vad gunoiul de la usa tot imputita va fi considerata. Cred ca nu-i pasa.

   Răspunde
  • Imi e jena de jena ei, pentru ca puteam s-o reclam imediat la regie, am incercat sa vorbesc cu administratorul, dar mi-a ridicat din umeri, el nu poate face nimic. Nevasta lui face curat in bloc, dar nu e angajata sa duca gunoiul altora, in plus curat se face de 2 ori pe saptamana, cand imi inchipui ca duce si gunoiul nesimtitilor. Cumva pungile alea dispar, dupa ce fermenteaza bine la usa.

   Răspunde
 2. Dar de ce le-ai scris in lb engleza (in plus de franceza) ? Sunt imigranti non-elvetieni ? Adica ma gandeam ca ar fi trebuit sa scrii in franceza si germana poate, daca nu cunosteai lb natiei lor, ca daca au venit in Elvetia pt serviciu s-ar presupune ca ar sti macar una din lb germana si franceza, engleza nu ar fi obligatorie decat poate daca ar lucra pt OMS sau una din institutiile astea internationale cu sediul la Geneva…chiar mi-am facut o fantezie, cand ai zis ca el are serviciu si ea e gravida plus le-ai scris si tu mai intai in lb engleza si inca despre reziduuri culinare, ca acest cuplu s-ar putea sa fie tocmai cel din filmul
  Ghici cine vine la cina ?! (Care tocmai s-a mutat din San Francisco la Geneva, el lucrand pt OMS asa ca dl Sidney Poitier, si ea fiind casnica si nou casatorita, oarecum anonima, insa totusi rebela fata de autoritate, asa ca fiica personajelor interpretate de dna Katharine Hepburn si dl Spencer Tracy…nu mai stiu cum o chema ca actrita…revin)

  Răspunde
   • Zau, meteu mi-am dorit un sequel la filmul acela Ghici cine vine la cina, eram asa curios cum se va descurca acel cuplu la Geneva…si vad ca tu ai propus o varianta in care ei ajung sa se certe cu un alt cuplu international, insa mai traditional ca mentalitate si asa fata de diverse cutume culturale,
    nu asa de
    avangardist ca ei
    care spargeau
    chiar si barierele
    rasiale in plus ca lasau in mod sfidator pungile de deseuri pe hol, desi fiind din San Francisco totusi erau atenti la reciclare !

    Răspunde
 3. eu zic sa le rastorni gunoiul pe jos in fata usii poate asa se prinde ca au o problema

  Răspunde

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Gravatar
Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s