Cursa Chelnerilor și câteva cuvinte despre Brunswick Monument

Ultimul punct de pe lista de vineri a fost ceea ce se numește în franceză atât de dulce course des garçons de café deși fetele sunt la fel de active ca băieții. Anul acesta cursa s-a mutat de pe malul stâng al lacului pe cel drept, pe Quai du Mont-Blanc, între Brunswick Monument și Place Jean-Marteau. Concurenții, în ținuta „de lucru”, au de dus cât de repede pot ei, fără să alerge o tavă cu o sticlă mică de apă, una de bere, un pahar înalt și unul de vin – toate pline. Iar sticla de bere, chiar era cu bere. Noi ne-am întrebat cine a băut-o la final, dar bănuiesc că asta este una dintre recompensele cursei pentru bieții concurenți. Asta dacă reușesc s-o ducă plină până la sfârșit.

cursa chelnerilor 2014

Duminica asta, noi am întârziat un pic pentru că am cumpărat niște cocktails mai ciudate din pahare uriașe, până când am ajuns noi la monument, concurenții erau deja pe ultimii metri, dar tot am prins câteva poze și un incident nefericit când una dintre concurente și-a vărsat conținutul celor două pahare plus cele două sticle pe bluză. Spre lauda ei, nici n-a clipit și a continuat să se grăbească ținând sticlele strâns între  tavă și piept, deși bluza era udă toată de la litrul de lichid vărsat. Oricum pentru fiecare dintre cele 4 obiecte din care se pierde lichid concurentul primește un minut penalizare, dar fiecare concurent a primit un premiu de participare (consolare).

Puncte în plus (pentru entuziasm): polițiștilor pe role care asigurau drum liber concurenților, pentru că admiratorii aveau tendința de a se pune în cale pentru a asigura o poză mai bună.

Puncte de compasiune pentru bieții jurați care încercau să urmărească concurenții prin mulțime pentru a-și face slujba: orice încercare de a o lua la fugă aducea descalificarea imediată.

Puncte pentru drăgălășenie mascotei clubului de hockey, o puicuță numită Calvina, aflată la datorie pentru a populariza meciurile echipei și pentru a da autografe mulțimii. Există și un cocoșel numit Calvin care probabil se afla acasă, îngrijind puișorii.

Calvina una dintre mascotele clubului Servette
Calvina una dintre mascotele clubului Servette

cursa chelnerilor 2014 cursa chelnerilor 2014 cursa chelnerilor 2014 cursa chelnerilor 2014

Brunswick Monument

Monumentul ăsta are o istorie interesantă: ducele Charles II de Brunswick aflat in exil a murit în 1873 lăsând prin testament averea statului Geneva cu o condiție: „de belles funérailles et d’un monument à son nom” adică să aibă o ceremonie funerară frumoasă și un monument ridicat în numele său. Fiind primul mausoleu ridicat în oraș se pare că cerința ducelui a creat numeroase polemici, până când a fost luată decizia ridicării acestui monument în 1879, construit de Jean Franel ca o replică după mormintele gotice din Verona La Arche scaligere, flancat de doi lei din piatră și o statuie ecvestră.

Brunswick Monument

4 comentarii

  1. Frumoasă cursă, arătos monument ! Dar cine a câștigat cursa ? Nu i-ai făcut o poză câștigătorului ?

    Răspunde
  2. Interesanta ideea cursei, vad ca domnisoarele chelnerite au o conditie fizica excelenta, sper ca a castigat o fata.

    Răspunde
    • Sunt mai multe categorii de premii in functie de gen si varsta, cred ca sunt 5 in total, 3 pentru barbati si doua pentru femei.

      Răspunde

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Gravatar
Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s