Poveste de noiembrie: Beaujolais Nouveau

Beaujolais Nouveau 2014Știi că ai stat suficient prin jurul Franței dacă noiembrie nu mai înseamnă doar ultima lună de toamnă ci mai degrabă luna noilor sticle de Beaujolais Nouveau. Vinul ăsta este un Gamay – singurul tip de strugure acceptat pentru Beaujolais – proaspăt, de doar vreo 6 săptămâni, cu conținut scăzut de tanin datorită unui proces special de fermentație anaerobă, numit macerație carbonică. Strugurii recoltați manual sunt puși în vase speciale pentru fermentare, cu boabele întregi, fără a fi presate, sunt acoperiți cu o pătură de dioxid de carbon, care are rolul de a proteja boabele de contactul cu oxigenul. Între noi fie vorba este un vin ordinar, deschis la culoare, ce-mi aduce aminte de vinul bunicului meu. Interesant este festivalul din jurul vinului pe care mi-ar plăcea să-l văd la un moment dat: sunt organizate alergări și sunt premiați cei care reușesc să ducă primii vinul în diverse zone din Franța, folosind tot felul de modalități de deplasare. În Lyon sunt organizate Beaujolympiades unde vinul nou este întâmpinat cu muzică și focuri de articifii, urmate de două zile cu degustări.

Pe vremuri vinul proaspăt, adică preparat în toamna respectivă, era pus în vânzare nu mai devreme de 15 decembrie, dar după cel de-al doilea război mondial, din 1951, Beaujolais Nouveau se vinde începând cu cea de-a treia joi din noiembrie. Anul acesta a fost 20 noiembrie. Printre cei mai cunoscuți producători este Georges Dubois, cel pe care îl cumpărăm noi preferențial în fiecare an.

Beaujolais Nouveau este un vin ieftin, care se bea răcit, pe la 13-17C și mai nou este promovat în Statele Unite ca vinul pentru Thanksgiving, care are loc în ultimul week-end din noiembrie.

Beaujolais Nouveau 2014 Beaujolais Nouveau 2014 Beaujolais Nouveau 2014 Beaujolais Nouveau 2014

2 comentarii

  1. Sa inteleg ca este un fel de capsunica romaneasca. Daca zici si ca este putin dulce si parfumat, inseamna ca de-aia este asa popular.

    Răspunde
    • Parfumat este, dar nu-i dulce, cel putin nu se compara cu vinurile romanesti. Cred ca demisec l-ar descrie cel mai bine. N-am prea intalnit impartirea asta aici asa ca imi este destul de greu sa ma pronunt.

      Răspunde

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Gravatar
Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s