Top 5 cele mai vizitate orașe

… din punctul meu de vedere (blog personal, da?!). Adică, un top care se bazează pe numărul de zile petrecute în diferite orașe, începând cu 2002 când am ieșit prima dată din țară.

De fiecare dată când zic cuiva că plec din Elveția ca să mă mut în Norvegia primesc o privire confuză și apoi multe întrebări oarecum retorice, dar de ce? Elveția e centrală, are economie bună, este primitoare cu străinii și orice alt clișeu cunoscut despre țara asta. Nu mai pun la socoteală că rudele mele mai îndepărtate (întâlnite la nunta lui frati-miu) înțelegeau că m-aș duce în Nigeria. La ebola. Nu cred că am reușit să le conving că mă duc spre cercul polar, nu spre ecuator. Lasând paranteza deoparte, am vrut să văd pe unde mi-am petrecut timpul ca turist, locuind atât de central în Europa. Primul răspuns e simplu:

1. PARIS

Prima mea călătorie în Paris a fost un week-end nici măcar prelungit, adică mers sâmbătă dimineața și întors duminică seara, cu cazare la un cămin de tineret pe undeva pe lângă Moulin Rouge și încă îmi aduc aminte de călătoria aceea pentru că este asociată cu o durere musculară intensă. În acea primă excursie am văzut toate obiectivele turistice mari ale Parisului, cu un buget de 200 eur. De atunci cred că a mers anual, vizitând din ce în ce mai puțin obiective turistice și revăzând locuri dragi sau pline de amintiri. În total s-au adunat 61 de zile în Paris.

Paris noiembrie 2014

2. BERLIN

Nu m-aș fi gândit că Berlinul a fost al doilea oraș al preferințelor noastre. Prima călătorie în Berlin a fost in 2007, când am mers cu trenul de la Munchen, o călătorie lungă, dar plăcută. Ne-am cazat tot la un hotel de tineret, cred că a fost ultima dată când am stat la un hotel fără baie în cameră, între timp ne-au crescut finanțele. În acea călătorie am rămas celebră pentru vizionarea unui film horror stând cu spatele la ecran. În total, până acum am stat 20 de zile în Berlin.

Berlin 2012
Berlin 2012

Reichstag, Berlin, Germania, 2012

Berlin 2012

Berlin 2012

 3. WASHINGTON

Orașul ăsta a fost vizitat din necesitate și nu din voință proprie, adică slujba m-a dus acolo vreo 4 ani la rând, suficient cât să strâng 16 zile de stat în Washington. Mi-au plăcut casele cu grădină și muzeele strânse toate grămadă în același loc, dar nu m-aș duce să-l vizitez singură, fără să îmi plătească cineva excursia. Prima vizită a fost în 2011, cu recurență anuală.

US Capitol - fatada vestica
US Capitol – fatada vestica

Washington 2012

Casa Alba
Casa Alba

Washington 2012

4. NEW YORK, COPENHAGA, BERGEN

Pe locul 4 am strâns același număr de zile pentru 3 orașe: 13 zile.

New York, mai precis Manhattan, merită văzut măcar o dată în viață. Nu aș vrea să locuiesc vreodată acolo, dar pentru americanofili este pe lista orașelor obligatorii. Altfel, mult PR bine făcut care a prins la public. Prima vizită: 2011, după Washington.

Columbus Circle, NYC
Columbus Circle, NYC

Manhattan 2011

Empire State Building, NYC
Empire State Building, NYC

Copenhaga, în schimb, este la polul opus: oraș construit pe orizontală, nu verticală, unde m-aș muta și mâine. Mi-a plăcut atmosfera, populația, locurile, obiceiurile, cel puțin cât am intrat eu în contact în aproape 2 săptămâni. Prima vizită tot în 2011.

mica sirena este chiar foarte mica
mica sirena este chiar foarte mica

Copenhaga 2012

Bergen, orașul în care ne vom muta, în mare parte din cauză că Pușkin a locuit acolo. Îmi place pentru că este un oraș între ape și munți, cu foarte mult verde și enorm de multe case. Urăsc blocurile, mai ales dacă ajung până la cer și umbresc tot locul.

din nou in Bergen, pe Bryggen
din nou in Bergen, pe Bryggen

2011 Bergen, Norvegia vedere de pe Bryggen, Bergen 2014

5. LONDRA

M-aș fi așteptat să fie mai sus în topul ăsta, dar am stat doar 11 zile în Londra, iar prima vizita a fost în 2009. Cel mai mult îmi plac librăriile din Londra și de când am descoperit restaurante bune mi se pare chiar plăcut de vizitat. Sper să sporesc numărul de vizite în viitor.

Londra ianuarie 2013 Londra ianuarie 2013 Tower Bridge, Londra, 2013 Londra 2013Londra 2013Pe următoarele locuri sunt: Lausanne cu 10 zile (aici s-ar putea să fi subestimat numărul pentru că n-am notat de fiecare dată când am ajuns prin Lausanne, fiind în curtea din spatele casei); Saas Fee cu 9 zile (o stațiune montană elvețiană unde s-au ținut niște conferințe, pe vreme când eram doctorand); Edinburgh cu 8 zile, la egalitate cu Tutzing (un orașel de lângă Munchen, locul unei alte conferințe); Roscoff cu 7 zile (un oraș în Franța, unde am ajuns din cauza unui curs de zoologie marină); Budapesta cu 5 zile (prima mea mea excursie peste granițele României, în 2002); la egalitate cu Nordkapp, Stavanger, Barcelona, Atena, Berna și Zurich.

6 comentarii

  1. Frumos topul tau! Avem in comun Londra si Paris! Ce mi-ar placea sa vad cel mai mult din topul tau ar fi New York, Lausanne, Edinburgh si Bergen 🙂

    Răspunde
    • Lausanne e foarte mic, ca de fapt, mai toate orasele elvetiene, in jumatate de zi vezi cam tot ce este de vazut. Daca vrei sa vezi si muzee atunci merge si un week-end, altfel nu sunt prea multe de facut. Pentru New York as zice minim 4 zile. Edinburgh mi-a placut foarte mult, doar ca nu prea m-am impacat cu mancarea lor, dar m-as mai duce o data. De fapt, voiam sa fac un tur al Scotiei la un moment dat, vizitand castele si cautand monstrul ala din lac :))

      Răspunde
  2. Kadia, descopăr încă un lucru pe care îl avem în comun: nici mie nu îmi plac blocurile. Sunt fericită că ne-am mutat într-un loc unde nu există blocuri, ci numai case, cu cel mult un etaj, multe fără. Cu grădini, cu pomi, cu verdeață, cu câini și pisici…
    Apreciez că ai încercat să nu fii părtinitoare față de un oraș sau altul și ai alcătuit topul după numărul de zile petrecute ! 😀 M-ai făcut să mă gândesc la un top al meu și am ajuns la concluzia că, din toate punctele de vedere, nu numai al numărului de zile, la nr. 1 se află Viena, la 2 – Paris și la 3 – Barcelona.

    Răspunde
  3. […] în orice loc, fie el oraș sau simplu peisaj. Un top cu cele mai vizitate orașe am făcut aici: https://kadiavsd.com/2014/12/04/top-5-cele-mai-vizitate-orase/ deși ar trebui probabil actualizat, anul trecut am stat mai mult prin Scandinavia, Copenhaga și […]

    Răspunde

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Gravatar
Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s