Prăjitura (de) succes

Se pare că norvegienii iubesc prăjiturile cu nuci, în special migdale și cu cremă, așa cum este cea despre decoperită în cafeneaua cu cărți din Bergen.

Lângă cele două cafele am luat o prăjiturică extrem de galbenă care (…) a fost cea mai bună prăjitură gustată anul acesta. Crema nu este cu lămâie ci este gălbenuș de ou frecat cu zahăr, amestecat cu vanilie, iar blatul este cu nucă și probabil albuș de ou.

Din fericire, Salmi a descoperit cum se numește prăjitura, care între noi fie vorba nu este tocmai o dovadă de creativitate norvegiană: prăjitura cu cremă galbenă sau tarta succes (Suksessterte). Rețeta este foarte simplă, clasică aș spune și îmi aduce aminte de prăjiturile mamei, care întotdeauna începeau cu separatul gălbenușului de albuș.

Prajitura cu crema galbena

Prăjitura cu cremă galbenă

(pentru o formă de 24 cm)

Blat:

  • 4 albușuri de ou
  • 150 g zahăr pudră
  • 150 g migdale măcinate grosier

Crema:

  • 100 ml frișcă lichidă
  • 125 g de zahăr
  • 4 gălbenușuri de ou
  • 1 păstaie de vanilie sau 2 lingurite zahar vanilat
  • 150 g unt

Se preîncălzește cuptorul la 175°C. Se unge o formă de 24 cm în diametru. Zahărul pudră se amestecă cu migdalele mărunțite în robot (eu am folosit o pudră de migdale comercială). Albușurile se bat spumă și se amestecă cu praful de migdale și zahăr. Se toarnă amestecul în forma pregătită și se coace pentru 30-40 de minute.

Păstaia de vanilie se taie în jumătate și cu lama unui cuțit se culeg semințele care se amestecă cu găbenușurile, frișca lichidă și zahărul într-o crăticioară, la foc mediu. Se amestecă bine până când se formează o cremă mai groasă (5-10 minute). Se răcește ușor și se adaugă untul, după care se ține la frigider până se răcește blatul.

Sfat: 

Pentru a obține o cremă mai groasă se recomandă prepararea cremei cu o zi înainte pentru a se întări peste noapte la frigider. Altă variantă este să nu desfaceți complet inelul formei blatului, turnată crema răcită și păstrată prăjitura la frigider peste noapte.

Rezultat:

Eu am ignorat sfaturile, iar crema mea a fost cam lichidă în prima zi, când n-am rezistat să nu tai prăjitura. A doua zi se solidificase atât de frumos, dar din păcate într-un strat mult mai subțire. Însă, în continuare zic că este una dintre cele mai bune prăjituri gustate. Din păcate ouăle mele au fost comerciale și nu foarte galbene. Eu am folosit semințe de vanilie, așa că crema mea a ieșit galben-deschis cu puncte negre.

Prajitura cu crema galbena Prajitura cu crema galbena

12 comentarii

  1. o aşteptam… şi culmea, o ştiam! :))) de la saşi… cât de „internaţionali putem fi! 🙂
    şi mai am eu o variantă la prăjitura aceasta, cu foi de napolitane se face, iar crema fără frişcă, doar gălbenuşuri şi zahăr pe bain marie, plus unt… iar blatul se pune între două foi de napolitană. apropo, blatul de albuş cu nucă- migdale şi zahăr la noi se numeşte „pâinea studentului” tot de la tanti helga şi erika luate.
    pentru o cremă mai galbenă poţi folosi un vârf de cuţit de şofran iranian. 😉

    Răspunde
    • Sa stii ca m-am gandit sa pun sofran, dar n-am decat varianta de firisoare, as fi putut pune niste pudra de turmeric, dar am zis sa fac intai varianta lor. Vlad zice ca reteta e de fapt ruseasca, ca el a mancat cand era mic :))

      Răspunde
  2. deci crema aia vine facuta complet la rece? e ok cu asa multe galbenusuri crude? ma tenteaza reteta, dar vreau sa fiu sigura ca o fac bine:))

    Răspunde

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Gravatar
Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s