10 plăceri de când m-am mutat în nord

Joia trecută când mă întorceam de la aeroport mă gândeam că, în sfârșit, am senzația de „acasă” când ajung în Bergen. Nu se mai simte ca un oraș nou, străin, de vizitat, ci am o senzație de relaxare, de capăt de călătorie și de familiaritate. A durat cam doi ani ca să dezvolt această senzație, timp în care mi-am schimbat un pic obiceiurile și plăcerile de rutină. Și pentru că recent am dat de un alt articol pe blog, scris cu 4 ani în urmă despre cele 10 plăceri din acea vreme, m-am gândit să reiau lista cu 10 plăceri noi descoperite sau dezvoltate aici în nord. 

1. Cresc orhidee! Exact așa ca o exclamație: este prima dată, de când mă știu, când îmi trăiesc florile în casă. Tocmai unde nu mă așteptam, adică în nord, unde vara avem aproape tot timpul lumină, iar iarna nu vedem soare. Teoretic sunt vreo câteva ore de lumină pe zi în decembrie, dar fiind tot timpul înnorat, nu se vede mare lucru pe stradă. Este atât de crunt de negru încât trebuie să purtăm benzi reflectorizante ca să ieșim pe stradă pentru a evita accidentele. Și totuși, florile mele cresc și înfloresc în orașul ăsta. Dar, e adevărat că n-am locuit niciodată într-o casă cu atâtea geamuri (și ca număr și ca suprafață). Ba chiar îmi aduc aminte să le și ud! Sunt atât de încântată încât mi-am luat flori și la birou 🙂

2. Colecția de Moomin by Arabia (Mummy) este de fapt o firmă finlandeză care produce căni, farfurii și castronele care îmi plac peste măsură. Primele produse cu figurine Moomin au apărut prin anii 1950, dar au început să aibă succes abia la a doua lansare a produselor prin anii 1990 (numită foarte potrivit Moomin Boom). Eu, deși îmi impun să nu cumpăr nimic nou înainte de a ne muta, am strâns 6 căni, 4 farfuriuțe și 2 castronele. Toate cumpărate la ofertă și pentru că nu se poate să trec pe lângă ele. Eh, sunt doar „2 cănuțe”, n-o să fie greu de impachetat. Le duc eu în poșetă! Voila!

3. Olivenlunden 1830 face parte tot din categoria mercantilă de plăceri. Este un magazinaș de ulei și oțet balsamic, plus toate produsele înrudite, de la tapenade la gemuri. Mie îmi seamănă un pic cu Comptoir de Mathilde, un magazin echivalent din Avignon.  

IMG_3296IMG_0517_2

4. Concertele în aer liber indiferent de vreme ceea ce mă face să fiu, în mod ciudat, la curent cu noutățile muzicale, deși cu riscul de a suna ca o babă, părerea mea sinceră este că nu mai se face muzică bună în lumea asta modernă. Cel puțin pentru preferițele mele muzicale, topurile nu-mi mai spun nimic, noroc cu aplicațiile de pe telefon unde pot să trec de la melodie la altă melodie, tot sperând că dau de ceva ascultabil. Dar, atmosfera este plăcută la un concert, iar anul acesta m-am trezit petrecând seri bune sprijinind un gard și urmărind spectacolul de pe scenă, în pofida ploii. 

5. Gin, burger & filme la cinema a devenit aproape rutină lunară. Nu mai ieșim atât de des pe la restaurante, pentru că sunt puține locuri pe gustul nostru, norvegienii preferând mâncarea simplă (gen burgeri, pizza și taco – foarte norvegian, ce pot să zic), dar Royal Burger & Gin este un loc special, cu sute de ginuri de încercat și localizat vis-a-vis de cinematograful din urbie (da, unicul, acel cinema). 

6. Comparatul prețurilor în zona de duty-free, mai ales la alcool care are o taxă de import de 40% ceea ce face ca majoritatea cumpărăturilor noastre din duty-free să fie la sticlă, iar telefoanele noastre să fie pline de poze cu rafturi, prețuri și liste de dorințe sau necesități. Am constat că dorințele noastre sunt sezoniere, dar rar ajungem acasă după un zbor internațional fără să fi depășit cota legal admisă. Noroc că nu există un sistem informatic centralizat unde să urmărească numărul de sticle luat pe un anumit bilet. Pentru că da, avem foarte puține zboruri directe.  

7. Norwegian cu wifi in zbor și avioane noi pentru că tot eram la categoria călătorii, mi-am schimbat compania preferată de zbor. Norwegian este pe departe preferata mea, cu un sistem simplu, ușor, de cumpărare a biletelor, o aplicație pe telefon extrem de utilă, pe care o folosesc tot timpul și cu un sistem simplu de premiere dacă ești „călător fidel”: fiecare călătorie îți câștigă puncte pe care le poți folosi direct la cumpărarea biletului pentru următorul zbor. În plus numărul de călătorii pe an îți dă posibilitatea să alegi anumite „premii”, de exemplu noi putem să ne alegem locurile și să luam bagaj la cală (pe care foarte rar îl mai cărăm după noi în călătorii) pe gratis. Aș putea alege și „fast lane” adică control rapid la intrarea în aeroport dar am preferat să îmi dea mai multe puncte pe zbor. Pe aeropoartele mici frecventate de noi nu se merită controlul rapid, pentru că sunt rare cozile mari. 

IMG_4380

8. Drumurile pe mare cu Hurtigsruten și nu numai, locuind într-un port am realizat că am fost destul de des pe mare în ultimii 2 ani, uneori fiind mai rapid, dar mai ales mai plăcut decât pe drum, în blocaj. Se poate ajunge la aeroport din centrul orașului pe mare. Am mers la un restaurant aflat pe o insulă, deci accesibil doar cu barca. Am vizitat orașele vecine de pe coastă și majoritatea fiordurilor cu bărcuțe express. Indiferent de vreme, pe apă a devenit una dintre cele mai plăcute călătorii din viața noastră. 

9. Mersul pe jos prin oraș sau pe munte, fie că facem 2 kilometri până la supermarket sau zeci de kilometri până în partea opusă a orașului, îmi produce o stare de bine și de mulțumire de sine cum rar aveam înainte. Îmi place cât de activă am devenit, îmi place că pot urca un deal în pas rapid fără să rămân fără suflu și îmi place senzația de încântare pe care o am în vârful unui munte, după un urcuș greu. Printre reușitele drumurilor lungi de seară: ne-am împrietenit cu 2 oi și am salvat de două ori o capră. În plus, am o serie de vreo câteva sute de poze cu apusuri ca din filme. 

10. Serile de joc cu vin și mâncare între prieteni, cu bârfe, povestiri și competiție prietenoasă. Jocurile astea de societate pot deveni foarte dificile după 2 sticle de vin chiar dacă sunt împărțite pe din 4. Dar, aici, în nord nopțile sunt lungi. În plus, avem grătar, oarecum tot legat de serile cu alții: se fac petreceri în jurul gratarului. Foarte gustoase. 

Și ca sa fac lucrurile mai interesante, ce ziceți de o leapșa? Să reînviem o tradiție mai veche din blogosferă, așadar listați 10 plăceri din ultimul an să zicem Vienela, Ana-Vero, Diana, Vlad, Dana, Psi (te provoc sa le scrii in versuri, zice Vlad: nu ca Maiakovski), Mihaela,  Cartim, DanaRaraAvis, Toane și cine mai vrea 🙂

10 comentarii

  1. Am si eu o colega la Academie din Bergen, se duce destul de des acasa, zice ca ploua mult mai mult ca la noi (mai mult?! :D) si e si mai rece. Cu Norvegian n-am zburat, dar le admir mereu „cozile” cu imagini ale diferitelor personalitati norvegiene, mi se par asa cool! 🙂

    Răspunde
    • Toată lumea se plânge de ploaia din Bergen, dar pe mine nu mă deranjează. Începi să înveți s-o ignori. Uneori este „serioasă” și nu prea îți vine să ieși afară, dar de cele mai multe ori plouă cu picaturi mici care pot fi ignorate. E ca și cum ai locui într-un nor 🙂
      Mi-ai adus aminte de cozile cu portrete! Cred că am o colecție întreagă, mai nou pun și personalități internaționale. Și mie îmi plac!

      Răspunde
  2. Minunata descriere a Bergen-ului! Iar pozele sunt graitoare, minunate!

    De ploaie numai de bine, e totusi orasul cu cea mai multa ploaie din Europa. Ne arati colectia de umbrele? 😀

    Răspunde
    • Haha! Ce idee bună de articol pe blog: am 3 la birou, 2 în mașină și 2 acasă 🙂 Ba chiar anul ăsta mi-am cumpărat pantaloni speciali pentru ploaie (foarte subtiri, dintr-un fel de fâș) completând pelerina (galbenă!). Încă rezist la ideea de cizme din cauciuc, dar probabil n-o să mai fie pentru mult timp pentru că vine iarna iar :))

      Răspunde
  3. Buna idee ai avut! Ma voi ocupa cat de repede voi putea. 🙂
    Parca te invidiez putin pentru unele dintre placeri. In acelasi timp, vreau sa confim ceea ce ai scris in prima parte de la punctul 10. 😀

    Răspunde

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Gravatar
Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s