Saratele cu susan

Am fost sambata trecuta la cumparaturi pentru susan (Sesamum indicum)Cum sunt semintele preferate pentru diversele retete, nu puteam ramane fara ele pentru prea mult timp, asa ca am plecat la colindat prin magazine.

borcanase triste in asteptarea stocului

Susanul este unul dintre cele mai vechi condimente, fiind cunoscut de 5000-7000 de ani, cea mai veche relatare fiind un vechi mit asirian, in care, se spune ca, in noaptea de dinaintea crearii pamantului, zeii au baut vin de susan. Alta referire la calitatile susanului este in legatura cu femeile din Babilon, care consumau halva (un amestec dintre miere si pasta de sesam, de care stim cu totii) sub pretextul ca aceasta prelungeste tineretea si frumusetea. Ma intreb, cum aratau doamnele respective dupa cantitati industriale de halva. In plus, soldatii romani consumau respectivul amestec pentru energie si putere. Ceea ce nu e de mirare pentru ca la o prima vedere halvaua pare sa fie extrem de calorica, si cu siguranta energizanta. Acum, sigur stiu, ca cel putin din punctul meu de vedere, soldatii romani nu erau prea frumosi, dar erau puternici. Dar cat se datoreaza susanului si cat manuirii sabiilor si buzduganelor este greu de zis.

Printre calitatile nutritionale ale sesamului se numara continutul mare de fier, magneziu, calciu, cupru, precum si de vitamine B1 si E.

Sesame seed kernels, toasted (decorticated)

Nutritional value per 100 g (3.5 oz)

Sesame seed kernels, dried (decorticated)

Nutritional value per 100 g (3.5 oz)

Energy

2,640 kJ (630 kcal)

Energy

2,372 kJ (567 kcal)

Carbohydrates

11.73 g

Carbohydrates

26.04 g

Sugars

0.48 g

Sugars

0.48 g

Dietary fiber

11.6 g

Dietary fiber

16.9 g

Fat

61.21 g

Fat

48.00 g

Protein

20.45 g

Protein

16.96 g

De asemenea, contine sesamin, un fitoestrogen cu proprietati anti-oxidante, precum si fitosterols, care se pare ca ar fi implicati in reducerea cantitatii de colesterol circulant (in sange).

Spre surprinderea mea totala, am gasit in supermarket nenumarate variante de susan: bio, alb, negru, prajit. Asa ca am inceput sa citesc un pic despre diferitele varietati. Se pare ca semintele de susan alb provin din Mexic, Guatemala si El Salvador, iar cele negre din China si Tailanda. In ceea ce priveste culoarea semintelor, se considera ca sunt de mai buna calitate cu cat sunt mai albe.

diverse tipuri de susan

Ca sa ma intorc de unde am plecat: aseara le-am incercat pe toate! Si anume, am cumparat un aluat de foietaj, l-am intins un forma dreptunghiulara, l-am uns cu ou si apoi am pus deasupra diversele tipuri de susan si cateva boabe de mac. Am taiat fasii de cam 2 cm latime si am pus tava in cuptorul preincalzit la 200°C pentru 20 de minute si … toate tipurile de susan mi s-au parut formidabile.

saratele cu susan si mac

Desi, trebuie sa le dau dreptate, cel alb este cel mai bun.

2 comentarii

  1. Foarte interesant.Si eu cumpar sesam bio din Germania cand ajung pe acolo.
    O seara faina sa ai, si sa vii sa ridici un premiu de la mine de pe blog, pentru tine.

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s