La final de calatorie

Mâine ne întoarcem acasă, după aproape zece zile în care am descoperit locuri noi, am revăzut locuri ştiute şi mi-am refăcut colecţia de poze dragi din Berlin. Ştiu că am rămas mult în urmă cu povestirile şi am realizat cu ocazia „jurnalului de Berlin” că nu am cum să povestesc tot ce am văzut şi am făcut într-o zi. În orice caz nu a fost aşa cum aş fi vrut eu cu impresii, întâmplări şi concluzii, dar mi-am luat notiţe şi sper că în timp să ajung să-mi aştern mai bine sau mai organizat impresiile de călătorie pe pagina virtuală. Între timp în astea ultime două zile a plouat mult, des, în averse şi cu furie. Bineînţeles eram în oraş când a început ploaia şi până la hotel nu mai aveam nimic uscat pe mine, dar nu ne-a oprit decât o seara. Astăzi am pornit-o din nou la drum în pofida stropilor de ploaie şi bine am făcut pentru au renunţat să mai cadă şi spre seară a ieşit din nou soarele din nori. Ce-am mai vizitat între timp:
Topographie des Terrors un muzeu în aer liber, aflat pe locul unde se aflau clădirile Gestapo şi SS în timpul celui de-al doilea război mondial. Când am văzut prima dată locul acesta mi s-a părut impresionant, dar între timp l-au amenajat şi nu mai arătă atât de înfricoşător.

Topographie des Terrors – reamenajat si „imbunatatit”

Deutsches Technikmuseum Berlin deschis într-o clădire a fostei gări Anhalter, unde ne-am pierdut printre avioane, bărci, trenuri, primul computer, arta fotografică şi de film, bijuterii şi textile.

ce a mai ramas din cladirea garii Anhalter dupa WW2 (doar o parte din fatada)
Deutsches Technikmuseum Berlin – unul dintre multele avioane din muzeu

Am revizitat Neues Museum pentru a vedea expoziţia nou deschisă despre relaţiile dintre Rusia şi Germania de-a lungul istoriei şi spre surprinderea mea am stat mai mult de două ore admirând exponatele, fotografiile şi filmele colecţiei, excelent prezentate şi mult mai interesantă decât mă aşteptam.

Noua expozitie ocupa intreg etajul 3 al Neues Museum
– fara cuvinte –

Am revizitat Reichstagul pe timp de noapte pentru a vedea cupola luminată şi oraşul plin de lumini cu poarta Brandenburg în culori de sărbătoare şi Centrul Sony luminând cerul berlinez.

cupola Reichstagului pe timp de noapte
Sony Center vedere de pe Reichstag

La final: un ultim pahar de Berliner Weiss cu promisiunea sa revin cu amanunte si mult mai multe fotografii din Charlottenburg, Pergamon, Neues Museum, Deutsches Technikmuseum Berlin, Reichstag, Statsopera si restaurantele din Berlin.

16 comentarii

 1. Frumoase imagini! M-am bucurat citind fiecare post despre calatoaria voastra la Berlin! Imi doresc foarte mult sa ajung acolo!
  Felicitari pentru bloguri, tie si lui Vlad!

 2. Și noi am revenit aseară și nici nu pot privi prin casă de câtă harababură am făcut !
  Excelent articolul, mi-a plăcut mult pentru că se scrie prea puțin despre Germania. Ori poate nu mi-au căzut mie sub ochi articole despre țara asta.

  • Si eu am exact aceeasi impresie: se scrie foarte putin despre Germania, desi este o tara foarte frumoasa, cu foarte multe obiective turistice, probabil este ieftina si usor de ajuns. Am vazut doar articole cu oktoberfest si cam atat 😦

 3. Câte locuri frumoase şi interesante sunt de văzut în Berlin! Într-adevăr, se scrie puţin de Germania, probabil mulţi nu o consideră prea interesantă, când de fapt este superbă… Aşa am privit şi eu Germania, recunosc ignoranţa, 🙂 nici nu mă gândeam să ajung acolo, iar când am călătorit câteva zile prin Bavaria n-aş mai fi vrut să mă întorc de acolo… Aşa că, uite că şi eu o să mai scriu despre Germania 🙂

 4. Mi se face pielea de gaina vazand muzeul in aer liber, dar tot imi doresc sa il vad de aproape, desi sunt convinsa ca ochii mei ar vedea dincolo de ziduri toate ororile care s-au petrecut acolo.

  • arata mult mai putin ingrozitor acum fata de ceea ce imi amintesc ca am vazut acum 4 ani de zile, au renovat zona si arata mult mai tare a muzeu, dar inca te trec fiorii, umanitatea poate fi capabila de incredibil de multa cruzime.

 5. placuta plimbarea pe urmele tale ,chiar daca m-am intristat putin la citirea povestii. sunt atatea lucruri pe care nu le stiu, incat nu pot decat sa-ti multumesc ca imparti ceea ce vezi 🙂
  super berea, sper ca te-ai gandit si la mine cand ai baut-o! 😀

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s