Miercurea fara cuvinte – marmite

În fiecare decembrie Geneva se pregăteşte de sărbătoare. Anul trecut am dat mai multe detalii (click aici).

Marmitte en Geneve

Pentru Miercurea fara cuvinte @ Carmen

10 comentarii

    • In 1602 genevezii au rezistat eroic atacului unor francezi vecini, luptand curanjos prin aruncarea cu obiecte de la ferestre. Insa eroina principala, devenita simbol al rezistentei geneveze, este o mama de 14 copii (Mère Royaume) care gatise in seara respectiva o delicioasa supa de legume si care si-a aruncat imensa oala cu supa pe geam in capul unuia dintre francezii atacatori! Ingroziti probabil de mirosul supei, francezii s-au tirat sa-si trateze arsurile cu supa si nici ca n-au mai vrut sa auda de genevezi. In cintea acestui eveniment in fiecare an se prepara marmite din ciocolata in care se afla legume din martipan si pe care cel mai tanar membru al casei sau al grupului trebuie sa o sparga zicand o fraza in onoarea evenimentului. In traducere aproximativa suna ceva de genul “asa pierit-au dusmanii neamului”.

  1. In UK „marmite” insemana cu totul altceva in zilele noastre: un fel de magiun ff sarat facut din drojdie de bere din produse de tip deseuri obtinute de la manufacturatul berii, insa denumirea vine de fapt tot de la oalele astea in care marmita fusese initial pregatita, inventata de un neamt pe la sfarsitul sec 19. De fapt se pare ca oalele in sine sunt de creatie initiala tot franceza, cf wikipedia, desi vad ca au fost folosite ulterior istoric in fel si chip de diversi, printre care si acea mama cu adevarat eroina geneveza chiar impotriva inventatorilor lor.

    • Nu pot sa-mi inchipui un magiun sarat, dar cand ai zis drojdie m-ai pierdut complet. Mie, drojdia imi place doar daca e „coapta” bine la 200°C.
      Marmitele astea de ciocolata sunt chiar aratoase, dar nu prea gustoase. Obiceiul spargerii lor mi se pare insa foarte haios.

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s