SwissTech Open Days (EPFL)

Publicat de

Cele două zile de „Porți deschise” mi-au oferit ocazia să mă plimb pe cele 3 etaje ale noului centru de conferințe din campusul politehnicii lausaneze. Cladirea este demnă de o asemenea universitate, fiind un exemplu al arhictecturii futuriste, bazată pe mobilitate, de exemplu cu un sigur buton, cele 3000 de scaune din sala mare pot fi ascunse pentru a transforma sala de conferințe într-o sală de bal, grație unui sistem canadian numit “Spiralift Gala”; sau subsolul care poate fi o sală foarte mare sau divizat rapid în 5, 10 sau 15 săli de conferințe, capabile să găzduiască între 40 și 250 de persoane. Dar pe mine m-au impresionat panourile solare colorate, numite dye-sensitized solar cell (DSSC) inventat de un Profesor din EPFL: Michael Grätzel.

SwissTech Convention Center 2014 SwissTech Convention Center 2014 SwissTech Convention Center 2014

Michael Graetzel’s dye-sensitized solar cells
Michael Graetzel’s dye-sensitized solar cells

DSC09070

Clădirea chiar este impresionantă, aproape nu mă mai dezlipeam de geamurile unei mini-grădini interioare, o minunăție care îmi atrage din ce în ce mai des atenția prin emisiunile de design. E adevărat că eu încă visez la o grădină imensă, cu terasă și mobilier ca-n reviste (ba mă mulțumesc și cu Ikea, într-o primă fază).

SwissTech Convention Center 2014 SwissTech Convention Center 2014

Dar să ne întoarcem la roboții noștrii, adică la partea cea mai interesantă a expoziției. Am nimerit spre sfarșitul unei prezentări a lui ASIMO (acromin al Advanced Step in Innovative MObility), un roboțel umanoid capabil să execute acțiuni obișnuite la comandă (cam la nivelul unui copil de 3-4), adică să facă cu mâna, să meargă, să alerge, să danseze și să reacționețe in diverse situații. Este încă departe de roboții lui Asimov, dar n-aș zice nu la o asemenea mașinărie care să știe când să facă curat în casă, deși având în vedere cât de scumpă este o asemenea tehnologie și cât de precisă poate fi, mai degrabă îi văd în locul chirurgilor, la masa de operație sau angajat la bursă, iar oamenii tot la șomoiog. Demonstrațiile se repetau la un anumit interval dar n-am stat să o văd pe toată, m-a mulțumit să văd roboțelul în acțiune, iar prezentatorul anunțase foarte senin că el nu se pricepe la detalii tehnice, iar informațiile de specialitate puteau fi obținute de la câțiva oameni ce insoțeau roboțelul Honda.

ASIMO
ASIMO

SWISSTECH OPEN DAYS 2014

Mi-a plăcut însă Pleurobot – un roboțel imitând o salamadră, căreia i se aprindeau ochișorii, doar că se mișca ca o salamandră înghețată. Este totuși frumoasă și articulată. Pentru cei interesați, merită citită descrierea ei de aici, cu multe detalii tehnice și imagini cu „animalul” în acțiune. Am zărit și niște bucăți din roombots dar din păcate nu i-am văzut în acțiune.

Nu hraniti robotul

SWISSTECH OPEN DAYS 2014 SWISSTECH OPEN DAYS 2014 SWISSTECH OPEN DAYS 2014 SWISSTECH OPEN DAYS 2014 SWISSTECH OPEN DAYS 2014

stăpânii de roboței
stăpânii de roboței
și o pisică... sau ceva de genul
și o pisică… sau ceva de genul

O altă demonstrație urmărită cu interes a fost GimBall, care se dă un roboțel inteligent, crash-safe, dar nouă ne-a semănat a dronă captivă într-o capsulă icosaedrică.

SWISSTECH OPEN DAYS 2014

Din loc în loc aveam și câteva „opere de artă” inspirate de roboți, mie cocktailurile steampunck mi-au plăcut în mod deosebit.

SWISSTECH OPEN DAYS 2014

plus cucoana asta ... marțială
plus cucoana asta … marțială

Majoritatea prezentărilor au vizat copiii, având inclusiv vânătoare de comori, spectacole de magie și diverse demonstrații pe înțelesul lor. Remarc din ce în ce mai des că genul ăsta de manifestări vizează noua generație, că elvețienii par să investească multe resurse pentru a-și educa următorii cetățeni activi. Din această cauză, cam tot evenimentul mi-a semănat cu o vizită la Cité des sciences et de l’industrie din Paris.

niște fluturi care se mișcau isteric și ar fi scos din minți pisicile mele
niște fluturi care se mișcau isteric și ar fi scos din minți pisicile mele

SWISSTECH OPEN DAYS 2014

un mecanism de chinuit bile
un mecanism de chinuit bile
curioși în mulțime
curioși în mulțime

Și ca o ultimă observație, cred că dacă aș da buzna în camera lui Vlad și aș scoate la lumină, punând în funcțiune toți roboțeii comerciali strânși de-a lungul celor 3 decade din viața lui, cred c-aș putea organiza o expoziție destul de impresionantă, cu siguranță mai dinamică.

Un comentariu

  1. am revazut de curind campusul EPFL dupa ce am plecat de acolo in 2005 dupa doctorat. S-a schimbat mult, s-a schimbat frumos, i-a ramas la fel numai privelistea lacului si a muntilor din spatele Evianului, de peste lac.

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s