24 de ore în lumea cărților

I divide all readers into two classes; those who read to remember and those who read to forget.”

–William Lyon Phelps

Acum o lună mergeam pe străzile centrale din București minunându-mă la numărul mare de librării apărute în zonă, aproape ca ciupercile după ploaie: micuțe, luminoase și primitoare. În orice caz păreau mult mai de succes decât buticurile cu țoale sau pantofi din apropiere, dărăpănate sau chiar în faliment, ceea ce mă face să cred că lumea nu-i un loc atât de rău dacă librăriile o duc bine, oricât s-ar plânge editurile.

Astăzi, 23 aprilie este World Book Day adică Ziua Mondială a Cărţii şi a Drepturilor de Autor stabilită în 1995 de UNESCO, în ideea de a promova lectura și de a proteja drepturile de autor. Zece ani mai târziu aceeași dată a devenit și Ziua Bibliotecarului Român.

Noaptea Carților Deschise în Piața Universității

Anul trecut, editura Litera a organizat Noaptea Cărților Deschise, o inițiativă laudabilă, dar care a creat și multe proteste. Anul acesta, cei de la editura Litera împreună cu Ziarul Ring reiau această inițiativă, oferind trecătorilor din Piaţa Universităţii (începând cu ora 18) nu mai puţin de 10 000 de cărţi din cele mai populare colecţii. Fiecare carte este însoțită de o floare. 

Noaptea-Cartilor-Deschise-2014_online

Maratonul de Citit

Librăriile Humanitas şi Booktopia.ro organizează astăzi Maratonul de Citit adică iei cartea ta preferată și te duci să citești din ea fragmentul preferat. Pentru fiecare cititor din librăriile Humanitas va fi donată o carte unei biblioteci rurale sau cuiva în nevoie. Din câteva am înțeles poți să recomanzi un loc sau o persoană. Însă, pentru a participa la maraton este nevoie să vă înscrieți pe www.booktopia.ro (unde veţi afla toate detaliile şi, în plus, veţi beneficia de un discount de 20% în librării).

980597_634432269959479_2626381716560705183_o

Tolle, lege!

Biblioteca Națională a României organizează un eveniment numit Tolle, lege! (Ia şi citeşte!) în spaţiul Symposium de la parterul Bibliotecii (Splaiul Unirii 22), unde între 10 şi 12 vor fi difuzate fragmente din audiobook-uri, iar între 12 şi 14, bibliotecari şi cititori sunt invitaţi să citească. Și aici este nevoie de înscriere prealabilă: www.facebook.com/BibNatRo. De la ora 14.00, în spaţiul expoziţional Dealul Spirii, situat la mezanin, va fi vernisată expoziţia “Spectacolul ca o carte: Figuri de ctitori ai artei scenice româneşti (manuscrise, documente istorice, periodice, partituri, fotografii privitoare la marii actori Matei Millo, Mihail Pascali, Grigore Manolescu şi Aristizza Romanescu şi la sopranele de renume mondial Elena Theodorini şi Haricleea Darclée – documente din Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Naţionale a României)”, iar, de la ora 15.00, va avea loc un program muzical susţinut de elevi ai Liceului George Enescu din Bucureşti, în spaţiul Symposium, situat la parter.

10269241_774748975877923_5676510091031140172_o

Semn spre Carte

Dacă nu puteți ajunge la niciunul dintre aceste evenimente, dar doriți să dați o mână de ajutor unui proiect de promovare a lecturii în rândurile copiilor nevoiași, vă invit să votați proiectul Soniei, Semn spre Carte, ajuns în Țara lui Andrei. Mai multe detalii și aici:

Despre ce este vorba? Pe scurt, împreună cu echipa de proiect (despre care v-am vorbit într-un alt articol) și cu Asociația „Casina Națională” Deva, ne luptăm pentru atragerea de fonduri în sprijinul acestui proiect. Ne dorim ca literatura să ajungă în casele câtor mai mulți copii şi am stabilit un buget de 4750 euro, sumă cu care proiectul va fi finanțat dacă vom ne vom afla printre câștigători.
Pentru a reuși asta, avem nevoie, încă o dată, de ajutorul vostru.
În desemnarea câștigătorilor, voturile din partea publicului vor conta în proporție de 40%. Ne puteți ajuta creându-vă un cont pe site-ul Țara lui Andrei și votând demersul nostru pe care îl găsiți aici
Din partea mea, să vă bucurați de cărți în fiecare zi a vieții voastre, fie de voie, fie de nevoie:
carti
 

3 comentarii

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s