Concurs pe Strada Ficțiunii

Publicat de

Nu știu dacă v-a fost dor de concursurile mele, dar iată că ies din „vacanța de blog” și intru în vacanța de vară cu multă pofta de scris pe blog și chef de distracție. Cum ar fi un concurs mai deosebit cu un premiu de citit. Ok, promit că nu mă apuc de scris poezii, iar rimele îmi ies doar întâmplător. Așadar, mai jos sunt 10 citate din cărțile colecției Strada Ficțiunii, iar eu vreau numele unei cărți care vă va aduce ca premiu ultima carte din trilogia Sancti a lui Simon Toyne, anume Turnul, nou apărută la editura ALL. Voi scrie despre carte cât de curând, dar pot deja să zic că este o lectură tocmai potrivită pentru această perioadă.

Pentru prima dată în istoria ei, inexpAfis Turnul-L1-Previewugnabila Citadelă din inima orașului Ruina își va deschide porțile în fața lumii de dincolo de zidurile ei. De ce tocmai acum, după secole de secrete și conspirații?

Un virus mortal face ravagii printre călugării ordinului Sancti și amenință să cuprindă tot orașul. Gabriel Mann este și el infectat, dar în sângele lui s-ar putea găsi formula unui antidot. Liv Adamsen a rămas în oaza din deșert care i-a devenit casă, înconjurată de străini. Totuși, Liv are probleme mai mari decât propria siguranță… În SUA, agentul FBI Joe Shepherd anchetează dispariția unui celebru cercetător de la NASA. Este vorba de o răpire sau de o crimă? Ancheta FBI-ului dezvăluie ițele unei conspirații cu implicații globale, și un lucru devine clar pentru toți: un eveniment cu totul extraordinar e pe cale să se întâmple.

Regulile pentru ghicitoarea-concurs a lunii iulie sunt:

 • răspunsul mi-l lăsați într-un comentariu pe blog, la acest articol, iar dacă sunt mai multe răspunsuri corecte voi trage la sorți 3 câștigători. Pentru că nu am comentariile moderate veți primi confirmarea răspunsului corect abia la finalul concusului, dar sunt disponibilă pentru discuții pe pagina de facebook (probabil nu în timpul zilei pentru că voi fi plecată aproape toată săptămâna viitoare). Puteți răspunde de mai multe ori, dar voi lua în considerare doar răspunsurile corecte.
 • Regula sponsorului: LIKE pagina de facebook a colecției Strada Ficțiunii, în caz că nu ați plăcut-o deja.

Termenul limită este 1 august 2014. Răspunsul și câștigătorii vor fi anunțați pe 2 august într-un nou articol pe blog. Succes!

1.

Cu o lună în urmă, pe când Abatele și Prelatul trăiau, iar călugării Sancti încă dețineau conducerea în interiorul muntelui, Athanasius ar fi fost executat dacă ar fi îndrăznit măcar să se gândească la erezia pe care o propunea acum. Discreția și izolarea erau modalitățile prin care muntele își păstrase secretele atâta timp. Iar acum blestematul ăla netrebnic cu șubredele lui idei liberale avea să lase să intre o grămadă de străini – civili, doctori, femei ! –, cu toții purtători ai acelei boli murdare.

2. 

Cât despre intervalul de timp, nici aici oamenii de ştiinţă nu au obţinut o valoare absolută, de vreme ce scurgerea timpului depinde direct de relaţia dintre obiect şi observator. Ceea ce omul luase drept univers era, de fapt, o percepţie subiectivă a universului, văzut dintr-un singur cadru specific de referinţă.

3.

Merg repede!
N-a insistat.
Când am ieşit din clădire, expulzată din lumina fosforescentă a coridorului în strada întunecată, locul de joacă era pustiu, la fel ca toată zona comună. Mi-am închis nasturii hainei şi am mers cât de repede puteam, de data aceasta înfiorându-mă uşor când am trecut pe lângă afişul NPD, deşi piatra funerară acoperită cu muşchi nu mai era vizibilă. Au început să apară câţiva oameni când m-am apropiat de staţia de metrou şi, spre norocul meu, trenul a oprit la platformă chiar în timp ce urcam scările.

4. 

Mai târziu mi-a trimis un eseu cu titlul Despre romanul postmodern, pe care-l scrisese între timp. Pe una dintre pagini era subliniat acest citat din Roland Barthes: „Nu există, niciodată, nimic cu adevărat original. Trăim într-o enormă lume a schimburilor și a intertextualității. Ideile circulă, la fel ca și limba. Singurul lucru pe care-l putem face este să le combinăm, și trebuie să ne obișnuim cu asta. Dar nicio idee nu reprezintă, propriu-zis, o creație nouă: ea este deja prezentă aici, ca element al unei piețe ample, în cadrul unei economii complexe. Ideile circulă; și numai atunci când vine momentul potrivit le oprim din mers, le comparăm, apoi are loc un proces asemănător mon- tajului de film – și astfel apare opera artistică.“

5. 

Repede! ne îndeamnă Nadia, înhăţându-l de braţ.
Îmi arunc geanta de mătase pe jos şi o ajut. Chantal şi Autumn ni se alătură. În câteva clipe, după o luptă improvizată, am reuşit să-i răsucim mâinile la spate, în timp ce el se zbate sălbatic.

6.

Cu ce v-ați ocupat înainte ?
E : Nimic deosebit.
B : Unde anume n-ați făcut nimic deosebit ?
E : Cum ?
B : Unde ați locuit înainte să vă îmbarcați pe vasul finlandez ?
E : La un prieten din Göteborg.

7. 

Atât. Dar luase aerul foc. Alea, cu striptisu’ de după, s‐au dat jos printre mese, s‐au frecat care‐ncotro pe genunchii noștri. Țî… degeaba ! N‐aveau clasa lu’ asta mică ! La miezul nopții eram toți lângă lac, unde am dat drumul la artificii. Vreo douăzeci de minute cred că a durat.

8.

Sunt cei care nu vor să ne lase să fim noi înșine. Nu vor să ne simțim atât de bine cum ne simțim acum sau atât de apropiați. De-asta am vrut să plec cu tine.
— Eu am venit la tine.
A întins iar mâna.
— Dar eu am fost cea care te-a chemat, Easy. Eu te-am adus la mine.

9.

Mai bine îți vindeai sufletul diavolului ! Oamenii ăștia sunt nebuni de legat! Sunt demoni!
— Vai, dar e mult, mult mai grav de‐atât, a adăugat Arbuthnot. Unii sunt chiar poeți!

10.

mică lecție despre disciplină. Și știi tu ce e disciplina, Frate Răspundere Personală? E sacrificiu, sacrificiu, SACRIFICIU!
Trânti paharul pe masă, împroșcându-mi dosul palmei cu apă. Tremuram ca varga. „Deci asta înseamnă disciplina“, îmi zisei, „sacrificiu… Da, și orbire. Nu mă vede. Nici măcar nu mă vede. Oare sunt pe cale să-l strâng de gât? Nu știu. El nu are cum. Totuși, nu știu. Vezi? Disciplina înseamnă sacrificiu. Da, și orbire. Da. Și eu, care stau aici, în vreme ce el încearcă să mă intimideze. Asta face, cu nenorocitul lui de ochi orb, de sti­ clă… Oare ar trebui să-i arăți că pricepi? N-ar trebui? N-ar trebui să știe asta? Grăbește-te! N-ar trebui? Ia uite, o treabă bună, o imitație aproape perfectă, care părea vie…

EDIT: Se pare că cerința nu este suficient de clară… se vede că v-ați dezobișnuit de concursurile pe blog, clar trebuie să mai fac. Așadar, analizând cu mare atenție fiecare citat veți descoperi un indiciu care la final vă dă titlul unei cărți din colecția Strada Ficțiunii. Dacă aveți întrebări, nu vă sfiiți să le puneți mai jos. Week-endul ăsta răspund, apoi o sa fiu plecată și vă las să vă descurcați.

————————————————

Ca Ambasador de brand Strada Ficțiunii, cărțile îmi sunt oferite de Editura ALLFA, însă recomandările și părerile scrise pe blog îmi aparțin.

91 de comentarii

  1. CU CÂT MERG MAI REPEDE, CU ATÂT SUNT MAI MICĂ
   de Kjersti Annesdatter Skomsvold, e titlul cartii.

 1. Daca se posteaza un raspuns corect, oare nu va fi „copiat” de urmatorii concurenti ?
  P.S. In acest moment am reusit sa descurc”capcanele” ghicitorii concurs si cunosc titlul cartii… Ce sa fac ? 🙂

  1. Comentariile sunt moderate in acest moment, cele corecte vor fi aprobate doar la sfarsitul concursului, poti sa-mi scrii raspunsul corect fara grija.

 2. Buna. Titlul cartii este : ,,Cu cat merg mai repede, cu atat sunt mai mica”
  Zilele trecute am descoperit blogul tau si concursul e foarte interesant. Iti doresc la cat mai multe concursuri si o zi frumoasa!

 3. Bine ai revenit, concurs marca… er, Kadia! 😀

  CU CÂT MERG MAI REPEDE, CU ATÂT SUNT MAI MICĂ – Kjersti Annesdatter Skomsvold, zic eu.

  1. IUHUUU. Abia aștept. Sper să reiei și ceva în genul quiz-ului înnebunitor care m-a scos din minți primăvara trecută 😀

 4. Titlul romanului este „Cu cât merg mai repede, cu atât sunt mai mică”, iar autoarea este Kjersti Annesdatter Skomsvold.
  P.S. Pentru a raspunde la ghicitoare, trebuia sa luam primul cuvant din cele 10 citate si sa formam cu ele titlul cartii, mai ales ca ne-ai oferit indiciul ca titlul are 10 cuvinte, deci trebuia intr-un fel sa ne folosim de ceva din cele 10 citate.
  Multumim pentru concurs !

 5. Cu cat merg mai repede, cu atat sunt mai mica de Kjersti Annesdatter Skomsvold.
  Indiciu-prima litera a fiecarui citat- litera din titlu. 🙂

 6. Citatul numarul 6 este din cartea Roseanna – Un caz Martin Beck, fiind scrisa de Maj Sjöwall si Per Wahlöö (junalisti, scriitori si traducatoiri suedezi), apartinad seriei de 10 romane ploitiste reunite sub titlul generic de „Povestea unei crime” – care il au ca protagonist pe Martin Beck.
  Primul din seria celor 10 romane este:” Roseanna – Un caz Martin Beck”.

  1. Ai dreptate, Daniel, dar raspunsul care trebuie dat este altul. Titlul cartii are zece cuvinte si fiecare dintre citatele de mai sus iti ofera un indiciu pentru descoperirea acestuia.

 7. Raspuns:
  CU CÂT MERG MAI REPEDE, CU ATÂT SUNT MAI MICĂ
  de Kjersti Annesdatter Skomsvold, Trad. Ivona Berceanu

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s